Page 50 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 50

 LIKEPERSONER
 En av de (fri)villige
For Gro Larsen handler det å være likeperson om å være villig til å hjelpe andre i samme situasjon.
Tekst og foto: Eldrid Oftestad
Hun kan ikke huske hvor lenge hun har
vært engasjert som likeperson i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF). Før likepersonstjenesten ble innført, var de alle på en måte likepersoner.
– Vi svarte på spørsmål fra andre som hadde fått diagnosen. Den gangen var ikke informasjonen så enkel å lete seg frem til selv, man kunne ikke Google seg til svar, forteller Gro Larsen (bildet).
Men selv om Larsen ikke husker da hun ble likeperson, husker hun godt da hun lærte en del om psoriasis på behandlingsreise til Panorama på Lanzarote i 1982. Kvinnen i 60-årene fra Nes i Viken har hatt psoriasis siden hun var 21 år, og i 40-årene fikk hun diagnosen psoriasisartritt. På behand- lingsreisen i 1982 var hun en av de «nye» på sin diagnose.
– Da ble vi som var «nye» lært opp av de som hadde diagnosen, samt av lege og sykepleierne.
Spørsmål om diagnose
Og så ble hun aktiv i Psoriasis- og eksemforbundet.
– Jeg benyttet meg av behandlings- senteret på Leirsund på Skedsmo i Lil- lestrøm kommune, og der var det mye snakk rundt bordet.
– Hva var grunnen til at du sa ja til å være likeperson?
– Jeg hadde selv god nytte av å kunne få svar på de tingene jeg lurte på av de som hadde mer erfaring enn meg, og mente (og mener fortsatt) at «det bare skulle mangle» at vi er villige til å hjelpe andre i samme situasjon.
Som likeperson får hun en del spørs- mål om diagnose og behandling og behandlingsformer. Noen ganger kom- mer det også spørsmål om rettigheter.
– Vi er jo bare mennesker som er «i samme båt». Vi som er likepersoner skal ikke kunne alt om behandling eller ret- tigheter, men vi kan vise hvor de selv kan finne svar på spørsmålene.
Valgt til oppgaven
For å bli likeperson i Psoriasis- og eksem- forbundet, må du bli valgt til oppgaven på årsmøtet i et lokal- eller fylkeslag.
– Vil du si at en likeperson bør ha noen spesielle egenskaper for å mestre oppgaven på en best mulig måte?
– Nei, man trenger ikke spesielle egenskaper. Men det er en fordel om man er interessert i egen diagnose og ønsker å vite mer om den, slik at man kan videreformidle noe av det man har
lært. PEF, via likeper- sonstjenesten, holder kurs for nye likeperso- ner. Og så holdes det oppfriskningskurs for de som har vært like- personer en tid.
Larsen anbefaler andre i PEF å bli likepersoner i forbundet.
– Det å kunne hjelpe noen er ganske tilfredsstillende. I tillegg kommer man
på diverse kurs og får oppfrisking av kunnskaper og, ikke minst, påfyll av ny kunnskap. På disse samlingene er det også fint å treffe andre likepersoner og bli litt kjent med dem – også de som er likepersoner for andre diagnoser. Da får man også vite litt om alle diagnosene som Psoriasis- og eksemforbundet job- ber for. Dette er, synes jeg, interessant, sier Gro Larsen.
 Og så ble jeg med
i styret i lokallaget på
Romerike. Det var
i noen og åtti. Og så
var vi på kurs og lærte
mye om sykdommen
og de tjenestene vi hadde krav på. Jeg husker ikke helt når det var, men da het det likemenn, og de ble valgt av med- lemmene i de lokale styrene.
50 HUD&HELSE 2/2020
«Det å kunne hjelpe noen er ganske til- fredsstillende»
Likepersonsarbeid i Psoriasis- og eksemforbundet
Hver og en som rammes av en kronisk syk- dom vil ha behov for hjelp og støtte. Behovet kan være stort i startfasen fordi den nye livssi- tuasjonen kan være vanskelig å takle, og mange spørsmål krever svar. Psoriasis- og eksemforbundet mener at den beste støtten kan gis av en person som har samme sykdom, og som har klart å komme videre i livet – lært seg å leve med sykdommen. Vi har vært gjen- nom noe av det samme – vi er likepersoner.
Psoriasis- og eksemforbundet ønsker å bidra med råd og støtte til alle som søker hjelp hos oss. Derfor er det viktig at organisasjonen vår har et godt utbygget likepersonsnettverk. Likepersonene våre er godt skolert og jobber i organiserte former. Alt frivillig arbeid i organi- sasjonen er i tråd med ideologi og målsetting.
Vårt mål er at alle råd, all hjelp og støtte fra likepersoner i Psoriasis- og eksemforbundet vil gjøre veien enklere for alle som rammes av en kronisk sykdom.
Trenger du noen å snakke med? Ta kontakt med din lokale likeperson. Du finner en over- sikt over likepersoner på neste side.





























































   48   49   50   51   52