Page 23 - Hud&Helse nr. 3/2020
P. 23

– Er det mye du må gjøre for å behandle sykdommen?
– Smøre, smøre, smøre... Jeg er lei av smøre, men nå går det bedre siden jeg bruker spray.
– Hva sier du når folk spør deg om psoriasis?
– Det er lenge siden noen har spurt meg om det, for nå har jeg nesten ikke noe utbrudd. Når jeg har utbrudd og noen spør meg hva det er, så sier jeg at det er psoriasis.
– Moren din har fortalt i et tidligere nummer av Hud & Helse at du har opp- levd å bli mobbet på skolen fordi du har utslett. Hvordan er det nå?
– Nei, jeg blir ikke lenger mobbet. Jeg har ikke hatt utslett i ansiktet, så det er ikke så mange som ser at jeg har psoria­ sis. Da jeg hadde det i ansiktet mobbet noen meg litt.
– Synes du det er noe bra med å ha psoriasis?
– Vet ikke... Det er vel ingen forde­ ler med å ha psoriasis. Det eneste er at en kan få dra på behandlingsreise og møte andre med psoriasis og komme til varmen. Min psoriasis blir borte når jeg er i sol varme og bader i saltvann. Jeg møter også igjen venner jeg har fått der, og det er bra, for da kan jeg snakke med andre som har den samme syk­ dommen.
– Har koronaviruset ført til at du ikke kan dra på behandlingsreise?
– Vi var på behandlingsreise da mange land ble stengt. Vi måtte avbryte reisen og dra hjem en uke før vi skulle. Dette gjorde at jeg ikke ble helt frisk. Men heldigvis så hadde jeg ikke så mye psoriasis denne gangen. Det var trist å reise fra venner så brått. Vi fikk vite fre­ dag 13. mars at vi skulle ta et fly hjem
tidlig lørdag 14. mars. Men det var også godt å komme hjem.
– Hvilke råd vil du gi til andre barn som har psoriasis og som synes det er dumt at de har det?
– Prøv ulike kremer og finn én de synes er bra for sin kropp. Søk på behandlingsreise for å bli bedre.
«Det er ikke flaut å ha eksem»
BARNESIDENE
 hudsykdommer
  Ordliste:
Eksem:
Mange barn og unge har eksem. Da kan huden bli rød og tørr og så kan det bli sprekker. Eksem kan gjøre vondt og det kan klø mye.
Psoriasis:
Hvis du får utslett på huden som likner på skjell, kan det hende at du har psoriasis. Det kan gjøre vondt og klø mye.
Behandlingsreise:
Barn som har eksem og psoriasis kan søke om å dra på behandlingsreise. Da drar de til et varmt strøk og soler seg og bader mye. Det er bra for huden deres.
Koronavirus:
Det er et virus som sprer seg lett mellom mennesker i dag i mange land. Barn og unge blir veldig sjelden syke av koronavi- ruset. Vi jobber med å lage en vaksine mot koronaviruset.
Edvard har hatt eksem siden han var liten. Han er vant til å snakke om at han har det.
Les om The Urban Legend è HUD&HELSE 3/2020 23








































































   21   22   23   24   25