Page 30 - Hud&Helse nr. 3/2021
P. 30

AKTUELT
Behandlingsreiser
kanselleres nok en gang
På grunn av koronasituasjonen har Seksjon for behandlingsreiser ved Oslo universitetssykehus bestemt å kansellere alle grupper ut året.
 Forskning på autoimmune sykdommer
UiT Norges arktiske universitet deltar
i et internasjonalt arbeid med å utvikle en ny type medisin som påvirker mekanismer dypt nede i immunforsva­ ret og slutter å angripe egne celler, skriver forskning.no. Forskerteamet har testet medisinen på mus som er avlet fram for å ha stor risiko for å utvikle sykdom som likner på de tre auto­ immune sykdommene diabetes type 1, leddgikt og autoimmun hjernebeten­ nelse. Forskerne tror det kan få betydning for behandling av autoim­ mune sykdommer hos mennesker. Ifølge en rapport fra 2015 har mellom tre og fem prosent av verdens befolkning en autoimmun sykdom. Det finnes over 80 ulike typer, for eksempel diabetes type 1, cøliaki, Crohns sykdom, multippel sklerose, leddgikt og psoriasis.
 Seksjon for behandlingsreiser til utlandet har bestemt å avlyse behandlingen ut året på grunn av koronasituasjonen. Foto: iStock
Tekst: Eldrid Oftestad
Seksjonen begrunner avgjørelsen
med å kansellere behandlingsreiser til utlandet at mye fortsatt er usikkert ved smittesituasjonen, vaksinedek­ ningen og eventuelle restriksjoner
i Norge og Europa. På seksjonens nettside skriver de at det er vanskelig å vite når de kan starte opp igjen, men forutsetningen for oppstart er full gjenåpning i Norge og de landene vi sender grupper til.
Seksjonen opplyser at i midten av oktober vil de avgjøre om grup­ pene fra 2022 vil gå som planlagt.
– Bekymringsfullt!
– Det er trist og bekymringsfullt for de berørte pasientene, som nok en gang får et viktig behandlingstilbud kansellert. Pasienter med psoriasis og psoriasisartritt og barn med
eksem opplever god effekt av denne behandlingsformen, og konsekven­ sene er store når tilbudet er kansel­ lert over en så lang periode. Hvordan skal etterslepet hentes inn igjen? spør Mari Øvergaard, generalsekretær i Psoriasis­ og eksemforbundet.
Søknadsfrister for 2022
Barn med eksem
Ny søknadsfrist er 1. september 2021. Søknader som seksjonen mot­ tok til søknadsfristen 15. mai er overført til søknadsfristen 1. septem­ ber og vil bli vurdert for reise i 2022. Det er viktig å ettersende eventu­ elle nye medisinske opplysninger.
Revma barn og ungdom (inkludert psoriasisartritt) Alle grupper er kansellert ut året, og søknadsfrist for 2022 er
1. november i år.
Psoriasis barn og ungdom
Søknadsfrist for 2022 er 1. desem­ ber i år.
Psoriasis voksen
Alle grupper er kansellert ut året.
I midten av oktober vil Seksjon for behandlingsreiser avgjøre om gruppene fra januar vil gå som planlagt. Hvis reisene går som planlagt, tar seksjonen imot søknader fra november.
Revma voksen (inkludert psoriasisartritt)
Alle grupper er kansellert ut året. Søknadsfrist for første halvår 2022 er 1. september i år.
 Godkjent mot barneeksem
Det biologiske legemiddelet dupilumab (dupixent) er godkjent av norske helsemyndigheter som behandling av atopisk eksem hos pasienter i alderen 6­11 år. Det ble vedtatt i møtet i Beslutningsforum for nye metoder
21. juni 2021. Ifølge Beslutningsforum for nye metoder skal behandlingen gjennomføres i tråd med Veiledende anbefalinger for bruk av biologiske legemidler ved atopisk eksem, som er utarbeidet av Norsk forening for dermatologi og venerologi.
  Klimabehandling
må styrkes
Ifølge Norsk Revmatikerforbunds REMUS­rapport, som er utarbeidet av Menon Economics, blir det slått fast at antallet pasienter som faktisk får anledning til å dra på behandlingsreise, har falt med over 20 prosent i løpet av de ti siste årene. I 2019 planla Statens Behandlingsreiser ved OUS å sende 1546 voksne revmatikere og 60 barn og 36 ungdom med barneleddgikt, totalt
1 642 personer. For 2020 ville dette antallet gå under 1 600 på grunn av manglende finansering over stats­ budsjettet, skriver Norsk Revmatikerfor­ bund i et leserinnlegg i Dagens Medisin.
30 HUD & HELSE 3/2021































































   28   29   30   31   32