Page 50 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 50

EKSEM
Har ikke funnet
Komiker og radioprogramleder Siri Kristiansen har hatt eksem hele livet.
Hun råder andre til å bli flinkere enn henne til å finne hva som trigger utbrudd.
Tekst: Eldrid Oftestad
– Jeg har nok hatt eksem hele livet, men det har endret seg litt, både med tanke på hvor, men også hvordan det ser ut og oppfører seg, forteller Siri Kristiansen.
43-åringen fra Son i Viken er nok mer kjent fra radio og TV, fra programmene Lørdagsrådet og Siris gode hjelpere, enn for å ha eksem. Innimellom kommer det frem på Instagram at hun må forholde seg til eksemutbrudd.
– Som barn var det nok bare vanlig barne-eksem, spesielt i ledd, altså bak knærne og inni i albuene. Vi regnet med at det sikkert skulle gå over. Jeg kan ikke huske å ha vært veldig plaget av eksem som barn, men jeg husker at alt klødde og at det føltes nesten ulovlig å spise appelsin. Og jeg husker lukten av kremen Vitapan. Den lukten gir meg fortsatt mental kløe. Jeg klarer faktisk ikke smøre barna med den kremen, forteller hun.
I ansiktet og på hendene
Da hun ble ungdom, dukket eksemet opp igjen. Denne gangen fikk hun utbrudd i ansiktet og på hendene.
– Det var ikke spesielt kult å ha eksem som 14-åring, da alt handlet om gutter, utseende, være populær, ikke skille seg ut og så videre. Jeg hadde røde og tørre partier rundt munnen, hovne øyne og blemmer på fingrene. Jeg leste på tubene fra legen: denne må IKKE smøres i ansiktet. Men det gjør man jo. Jeg hadde alltid hendene inne i genseren eller under bordet, og jeg var bevisst på det HELE tiden.
– Hva synes du er mest utfordrende med å ha eksem?
– Det mest plagsomme er at det ikke lar deg være i fred. Ikke bare at det plager deg med kløe, men også at man hele tiden er bevisst på å dekke til og skjule utbrudd.
– Er det noe du må ta hensyn til for ikke å trigge utbrudd?
– Jeg har aldri helt funnet koden. Noen sier sol og saltvann hjelper, men jeg synes ofte jeg blir verre om sommeren. Det som går igjen er at alle
 50 HUD & HELSE 4/2021
«Jeg hadde alltid hendene inne i genseren eller under bordet, og jeg var bevisst på det HELE tiden»
skifter er vanskelig, skifte mellom årstider, land, luftfuktighet, rent og skittent, stress og ro. Og plut- selig kan det være en genser eller et par sko som gir voldsom kløe. Men jeg finner ikke fellesnevne- ren. Også er det jo nesten alltid slik at når det er gode perioder,
så er det bare en forsmak på en kjip periode som følger rett etter. Jeg blir sjeldent helt bra.
– Har du allergier?
– Ikke som jeg vet om.
– Er det noe du prøver å unngå?
– Varme i kombinasjon med at huden ikke får puste. Jeg kan være varm i badedrakt, men er jeg varm under en genser får jeg utbrudd. Stress og sukker er definitivt også triggere, men det klarer jeg ikke unngå.
Alltid prøvd å skjule
I ekstra ille perioder eller hvis Kristiansen vet at hun skal noe hvor det absolutt ikke passer å få eksemutbrudd, kontakter hun lege eller hudlege for å få reseptbelagte kremer.
– Da blir jeg ganske bra. Men så kommer det tilbake.
Selv om hun kan fortelle om eksem på hennes Instagram-konto, vil hun ikke akkurat påstå at hun er spesielt åpen om det.
– Jeg har alltid prøvd å skjule eksemet min, men om noen ser det er jeg raskt ute med å forklare hva det er.
– Har du noen råd til andre som strever med å ha eksem?
– Man bør nok være flinkere enn meg til å finne ut av hva som trigger det, og når man finner det ut må man prøve å holde seg unna. Der er jeg ikke så god selv, men det er jo det som skal til, sier komikeren og programlederen fra Son.





































































   48   49   50   51   52