Page 19 - Hud&Helse nr. 1/2022
P. 19

Diakonhjemmet sykehus fikk nylig 128 millioner kroner fra Forskningsrådet for å opprette et forskningssenter for behandling innen revmatologi og muskelskjelettsykdommer.
Foto: iStock
«Selv om det ligger
noen år tilbake i tid, har selvfølgelig det at en definerte sykdommen som en egen enhet vært helt essensielt for behandlingen av psoriasisartritt»
– Det vil gi oss muligheten til å styrke vårt miljø, som vil gjøre det enklere og raskere å få i gang studier samt etablere samarbeid med andre forskningsmiljøer. Av studier som allerede er planlagt og som vil inngå
i senteraktiviteten, er en stor behand­ lingsstrategistudie ved psoriasisartritt. Den undersøker om tillegg av undersø­ kelser med MR og ultralyd for å avgjøre valg av behandling og vurdering av behandlingseffekt ved oppstart av første sykdomsmodifiserende medikament, gir bedre sykdomskontroll enn ordinær klinisk vurdering. Denne studien inkluderte første pasient i mars og skal etterhvert inkludere pasienter fra elleve sentre i landet.
– Vi har også studier på smerte­ mekanismer­ og behandling, relaterte sykdommer (som hjerte­ karsykdom), arbeidslivsdeltakelse og funksjon og hva pasientene skal gjøre selv for å best håndtere sin sykdom, forteller Karen Minde Fagerli.
* Se ordliste på side 25.
ønskelig at det tar for lang tid å stille diagnosen. Om det finnes et tidlig «mulighetsvindu» hvor en kan behandle sykdommen og på den måten endre utviklingen av sykdommen på en måte som gir mildere sykdom på sikt, vet vi ikke. I dag får en omtrent lik behand­ ling uavhengig av hvor lang tid det har tatt å stille diagnosen.
– Hva tror du om utviklingen fremover innen behandlingen av psoriasisartritt?
– Det er stadig nye medisiner med andre virkninger enn TNF­hemmerene*, som vi bruker mest i dag. Jeg håper at vi i framtiden vil vite mer om hvem som passer til hvilket medikament, og dermed kan gi den mest effektive behandlingen så tidlig som mulig.
Bedre måling
Det er også noe annet hun ønsker seg for fremtidig behandling av PsA.
– Det er bedre måter å måle beten­ nelsesaktivitet. Ettersom immun­ dempende medisiner kun hjelper på aktiv betennelse, er det sannsynlig at vi
ikke klarer å vise all aktiv betennelse
i dag. Om dette kan ordnes ved hjelp av ultralyd, helkropps MR­undersøkelser, blodprøver eller noe helt annet, er ikke lett å si i dag. Hvis vi får det til, kan vi gi medisiner til de som vil ha effekt av det og fokusere på andre måter å hjelpe de som har smerter eller plager av andre årsaker enn aktiv betennelse – og spare dem for bivirkninger av medisiner de sannsynligvis ikke vil ha effekt av.
– Hva tror du vi kan vente oss av flere behandlingsalternativer?
– Det er utvikling av flere lege­ midler, og legemidler både utviklet for hudpsoriasis, revmatoid artritt og spondyloartritt testet hos pasienten med psoriasisartritt.
Nytt forskningssenter
I desember i fjor delte Forskningsrådet ut 128 millioner kroner til Diakon­ hjemmet sykehus for å opprette et forskningssenter for behandling innen revmatologi og muskelskjelettsykdom­ mer. Fagerli forteller at sykehuset er glad for og stolt av å ha fått til dette.
HOVEDSAKEN UVIKLINGEN
  HUD & HELSE 1/2022 19













































































   17   18   19   20   21