Page 24 - Hud&Helse nr. 1/2022
P. 24

MEDISIN
moderat til alvorlig atopisk dermatitt hos voksne som er kandidater for systemisk behandling.
Sammeniknende studie
Hva er så grunnlaget for at Beslut­ ningsforum sa ja til Cibinqo? I tillegg til en kostnadseffektiv pris ligger forklaringen i Statens legemiddelverks
metodevurdering.
Siden det foreligger en sammenliknende studie av Cibingo mot Dupixent ( JADE COMPARE), har Legemiddelverket vurdert relativ effekt av disse to legemidlene.
JADE COMPARE er en dobbelt­ blindet, randomisert fase 3­studie av Cibinqo sammenlignet med Dupixent eller placebo. 2 838 pasienter ble randomisert til å få 100 mg eller 200 mg Cibinqo tabletter, Dupixent injeksjon eller placebo.
Legemiddelverket oppsummerer metodevurderingen slik: «Tilgjengelig
dokumentasjon indikerer at effekten av 100 mg [Cibinqo] er sammenlignbar med effekten av [Dupixent], mens 200 mg [Cibinqo] generelt viser bedre effekt enn [Dupixent], særlig på kløe.»
Studiens to primære endepunkter var IgA­respons og EASI­75­respons etter 12 uker for sammenligning av
Andel pasienter med EASI­75­respons var 70 prosent for 200 mg Cibinqo, lik for 100 mg Cibinqo og Dupixent
(59 og 58 prosent) og 27 prosent for placebo.
Effekt på kløe
Kløe, målt som PNRS4 (4 poeng bedring i PNRS (Pruritus Numerical Rating Scale) som går fra 0 til 10), var et sekundært endepunkt. Både 100 mg og 200 mg Cibinqo hadde bedre effekt enn placebo. Her var også sammen­ ligning mot Dupixent en forhånds­ definert analyse. Cibinqo 200 mg, men ikke 100 mg, hadde statistisk signifi­ kant bedre effekt på kløe enn Dupixent etter to uker.
Sikkerheten til Cibinqo er vurdert av Det europeiske legemiddelkontoret (The European Medicines Agency – EMA)
i forbindelse med evaluering av søknad om markedsføringstillatelsen. EMA vurderer at sikkerhetsprofilen til Cibinqo er i tråd med andre JAK­hemmere.
Artikkelen ble publisert første gang på healthtalk.no.
«Status per i dag er altså at det er tre legemidler som er innført til behandling av moderat til alvorlig atopisk eksem»
Cibinqo med placebo. For både Cibinqo 100 mg og 200 mg var det statistisk signifikant flere pasienter med IgA­ og EASI­75­re­ spons enn for placebo ved uke 12. Forskjellene var signifikant også etter 16 uker, som var sekundære endepunkter.
Sammenlignet med Dupixent oppnådde flere pasienter som hadde fått 200 mg Cibinqo IgA­ og EASI respons, men disse sammenligningene var ikke forhåndsdefinerte analyser. Andel pasienter med IgA­respons var 48 prosent for Cibinqo 200 mg, lik for Cibinqo 100 mg og Dupixent (37 prosent) og 14 prosent for placebo.
 Nytt anbud på biologiske legemidler
Nå er nytt anbud og anbefalinger på biologiske legemidler mot betennelsessykdommer klare. Disse anbefalingene gjelder fra og med 1. februar 2022 frem til 2024.
Tekst: Eldrid Oftestad, redaktør i Hud & Helse I begynnelsen av februar offentlig­
gjorde Sykehusinnkjøp HF de nye anbudslistene for TNF / BIO­ medisiner (biologiske legemidler) for behandling av ledd­ og huddiagnoser i helseregionene i landet. Anbefalingene gjelder for to år fremover og omfatter både anbefalinger for bruk når det gjelder virkestoff med biotilsvarende konkurranse og for legemidler uten biotilsvarende / generisk konkurranse.
Delt inn i to regioner
Også denne gangen er innkjøpsavtalen delt i to, en avtale for Helse Midt­ Norge RHF og Helse Vest RHF sammen, og en for Helse Sør­Øst RHF og Helse Nord RHF. Det vil si at ved enkelte diagnoser er det geografien som avgjør hvilket legemiddel som anbefales.
I de diagnosene der Sykehusinnkjøp har mottatt tilbud fra flere legemiddel­
firmaer på samme virkestoff (biotil­ svarende og generika), listes kun rimeligste alternativ i rangeringen per indikasjon. Dette gjelder virkestoffene adalimumab, infliksimab, etanercept og rituksimab.
Anbudsvinnere
For virkestoffet adalimumab er det valgt to leverandører som foretrekkes. I Helse Sør­Øst og Helse Nord er
24 HUD & HELSE 1/2022




































































   22   23   24   25   26