Page 13 - Pasientens stemme i 60 år
P. 13

Suksess gjennom 60 år!
Siden PEF ble stiftet har foreningen oppnådd store og viktige seire for psoriasispasienter, og etter hvert også andre pasientgrupper.
 TEKST • MARI ØVERGAARD
I anledning jubileet er det viktig å ta seg tid til å ta et blikk på hva Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) har betydd og fått til gjennom 60-års arbeid.
Behandlingsreiser til utlandet
Behandlingsreiser til utlandet har i en rekke år vært blant PEFs interessepolitiske kjerneområder. Forbun- det var sentral i etableringen av tilbudet om klima- behandling som en prøveordning i 1976. Etter påtrykk fra forbundet førte til et vedtak i Stortinget,
i 1979, om at klimabehandling skulle etableres som en prøveordning. Psoriasis og psoriasisartritt hos barn, ungdom og voksne og atopisk eksem hos barn og ungdom omfattes i dag av ordningen.
Ettersom tilbudet om klimabehandling er et poli- tisk ansvar, spiller interesseorganisasjoner som PEF en viktig rolle for å ivareta og videreutvikle tilbudet. PEF har, og skal fortsette å være, en viktig stemme for at disse pasientgruppene skal få beholde dette behandlingstilbudet. Vi jobber også for å oppnå en økning i antall pasienter, slik at flere med psoriasis og psoriasisartritt kan få tilbud om behandlingsrei- ser. Vi ønsker at flere barn med atopisk eksem får tilbud om klimabehandling, og at ordningen utvi- des slik at voksne med atopisk eksem blir en av de nye gruppene som inkluderes.
2013–2014
Mens tilbudet som klimabehandling er blitt bety- delig redusert, og også fjernet helt, i flere av de andre nordiske landene, har norske pasienter beholdt tilbudet. Det har PEF vært med på å få til!
Behandlingsalternativer
Gjennom hele PEFs levetid har behandlingsmulig- heter og -tilbud stått sentralt i forbundets arbeid. Det har skjedd store og til dels revolusjonerende endringer i behandlingstilbudet hva gjelder lege- midler for psoriasis, men også psoriasisartritt, ato- pisk eksem, HS og kronisk urtikaria. PEF har spilt en viktig rolle, som en pressgruppe for tilgjengelig- gjøring av slike legemidler.
I 2018 fikk norske HS-pasienter mulighet til å få biologisk behandling, og i 2020 ble det første biolo- giske legemiddelet for pasienter atopisk eksem til- gjengelig for norske pasienter.
En annen viktig seier for PEF kom i 2016, da ved- taket om at Canoderm kan foreskrives på blå resept til pasienter med moderat til alvorlig atopisk eksem. I denne saken jobbet PEF aktivt over lengre tid, sammen med samarbeidspartnere og andre aktører for dette. Vedtaket betød at en effektiv behandling ble tilgjengelig til en overkommelig pris.
2014 2015
      Deltar i byttestudien iog bidrar til at bytte av lege- middel kan gjøres på apotek
Nytt medlemssystem på plass for å gjøre det lettere å bli medlem og finne adresser og etiketter på nett
Medlemsmagasinet endrer navn til Hud & Helse
Forbundets nye nettside hudportalen.no opprettes
13
 Psoriasis- og eksemforbundet 60 år














































































   11   12   13   14   15