Spørsmål og svar
2/2022

Det er bare å spørre

Astrid Blikstad
  • Lurer du på noe med huddiagnosen din?

  • Trenger du råd og tips for å få hverdagen til å gå opp med jobb og smøring?

  • Har du spørsmål om leddsykdommen psoriasisartritt?

  • Du spør og seniorrådgiver Astrid Blikstad i helsefag svarer. Send spørsmål til astrid.blikstad@pefnorge.no

  • Du kan godt være anonym.

  • Og husk: Det finnes ingen dumme spørsmål!

Jeg har fått eksem. Fastlegen min anbefaler at jeg skal prøve lavkarbodiett. Bør jeg gjøre det?

Hei og takk for fint spørsmål. Jeg har ikke klart å finne god litteratur som viser til at lavkarbodiett kan hjelpe mot eksemsykdommer, selv om enkeltstudier har undersøkt lav-energi­kost sin effekt på eksem. I og med at fastlegen din har anbefalt deg dette – og slik jeg leser spørsmålet ditt, – som behandling, ville jeg undersøkt nærmere med legen din angående diett og oppfølging. Det er viktig at du får i deg energigivende ernæring som kroppen din trenger, og den trenger både proteiner, fett og karbohydrater. Jeg pleier vanligvis å henvise til Helsedirektoratets kostholdsråd. Kanskje du kunne tatt en ny prat med fastlegen?
På nettsiden helsenorge.no kan du også kommunisere med ditt legekontor digitalt.

Hei. Jeg har nylig fått påvist hodebunnpsoriasis av hudlege. Han skrev ut en krem og et liniment, samt at apoteket foreslo en sjampo. Men skulle gjerne vite litt mer om hva andre eventuelt bruker?

Takk for ditt spørsmål. Det er vanlig å dele inn lokalbehandling av psoriasis på denne måten:

  1. Avskjelling

  2. Betennelsesdempende behandling med krem, salve eller liniment, alt ettersom hvor i hodebunnen psoriasisutslettet er plassert.

Ved plakk (skjelldannelse) er det vanlig med avskjelling. Ofte kaller vi dette forbehandling. Vanlige virkestoff i avskjellende produkter et propylenglycol eller salisylsyre. Førstnevnte finnes i flere typer kremer. Salisylsyre finnes i både salve (pomade) og i oljeform. De fleste foretrekker salisyl hårolje av praktiske årsaker. Oljen er lettere å påføre i hodebunnen. Kanskje kremen legen din skrev ut inneholder et av disse virkestoffene? Dersom du ikke har tykke plakk på utslettet ditt, kan legen velge å anbefale deg å gå rett på betennelsesdempende behandling med et kortisonpreparat til lokalt bruk.

– Følg smøreintervallet

Når flasset er borte er det vanlig at legen skriver ut resept på et liniment som inneholder et glukokortikoid (kortison), med eller uten vitamin D-analog. Legemidler som dette vil hjelpe mot betennelsen i psoriasisutslettet. Det er viktig at du følger smøreintervallet slik legen har anbefalt deg. Det samme gjelder for nedtrapping. Følger du anbefalingen til legen får du best mulig effekt av behandlingen og reduserer risikoen for oppbluss av psoriasisplagene i hodebunnen.

– Følg behandlingen

Tradisjonelt er ikke spesifikke sjampoer en del av behandlingsanbefalingen. Men mange kan ha nytte av sjampoer som er spesielt utviklet til mennesker med tørr og flassende hodebunn. Noen liker også å bruke et fuktighetsliniment uten aktive virkestoffer til bruk i hodebunnen dersom hodebunnen er sår eller tørr. For noen lindrer dette kløe og gir velvære. Det viktigste er at du følger behandlingen slik legen har anbefalt, samtidig som du finner lindrende produkter du liker selv. Dersom du går inn på nettsiden hudportalen.no, kan du lese om likepersonstjenesten til Psoriasis- og eksemforbundet. Her kan du komme i prat med andre som har psoriasis og utveksle erfaringer og få nyttige tips og triks.