Hovedsaken: Mangfold
3/2022

– Vi må bli bedre

– Det er fortsatt slik at de fleste illustrasjoner av hudsykdommer er bilder av pasienter med hvit hud, innrømmer Marte Kvittum Tangen, leder Norsk forening for allmennmedisin.

Spesialist i allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, mener at det mangler både kunnskap og undervisning om hudsykdommer for pasienter som ikke har hvit hud.

Foto: Thomas Eckhoff / Legeforeningen

– Jeg er helt enig i at det mangler både kunnskap og undervisning om hudsykdommer for pasienter som ikke har hvit hud. Det er fortsatt slik at de fleste illustrasjoner av hudsykdommer er bilder av pasienter med hvit hud. Vi er helt enige i at dette må bli bedre, sier Marte Kvittum Tangen.

Hun er leder i Norsk forening for allmennmedisin som er den fagmedisinske foreningen for alle allmennleger og en del av Legeforeningen.

– Vi har ikke undervisnings- godkjennings- eller retningslinjeansvar, men er opptatt av å styrke faget allmennmedisin fra grunnutdanning til etterutdanning, i forskning og i alle fagområder. Vi har ingen innvirkning på innholdet i studieplanene.

– Vi deler ofte kunnskap med våre medlemmer i nyhetsbrev, debatter og gjennom medieoppslag. Det er mange fagmiljø som arrangerer kurs for allmennleger, det er en av flere måter å bli oppdatert på som allmennlege. Norsk elektronisk legehåndbok brukes som oppslagsverk og kilde til oppdatering av de aller fleste allmennleger. Det å påvirke fagmiljøene som arrangerer kurs – eller være kilder til oppdatert kunnskap – til å ta inn diagnostisering av aktuelle hudsykdommer hos pasienter med mørk hud er noe vi gjerne bidrar til.

– Vi har noen få arrangement hvert år hvor vi selv kan velge tema for emnekurs, og hudkurs er ett av de temaene jeg håper vi får til å prioritere kommende år, sier allmennmedisinleder Marte Kvittum Tangen.