Spørsmål og svar
1/2023

Det er bare å spørre!

Katrine Eikeland

Sykdom, diagnose og behandling

Thea Kristine Lande

Helse, kosthold og livsstil

Sanna Grydeland

Fysisk aktivitet, trening og bevegelseLurer du på noe med din hudsykdom eller psoriasisartritt? Trenger du innspill for å få hverdagen til å gå opp med jobb og smøring? Har du behov for treningstips eller råd om hvordan du skal lage god og sunn mat? Du spør og rådgiverne våre svarer. Du kan godt være anonym. Send spørsmål til raadgivning@pefnorge.no Og husk: Det finnes ingen dumme spørsmål!

Hei! Jeg har en kronisk hudsykdom som gjør at jeg trenger å bruke masse fuktighetskremer. Jeg bruker ganske mye penger på det, og jeg har hørt noe om at det går an å få noe støtte til det. Stemmer det?

Takk for et godt spørsmål! Dette er det mange som lurer på, og jeg er glad for å fortelle deg og andre som lurer på dette at det går an å søke om støtte. Du kan få dekket deler av utgiftene du har på reseptfrie kremer, salver, gel og oljer. Og du kan også få dekket deler av utgifter du måtte ha til bandasjemateriell eller medisinsk forbruksmateriell, hvis du har kroniske og alvorlige sår og fistler. Dette er en rettighet du har gjennom Folketrygdloven § 5. 22.

Legeerklæring

For å kunne benytte deg av denne ordningen, må du ha en legeerklæring fra hudlege. I erklæringen må hudlegen dokumentere at du har en utbredt og kronisk hudsykdom. Hudlegen må også skrive hvilke produkter du skal bruke og hvor stor mengde du cirka har behov for per år. Det er ikke krav om at produktene må være kjøpt på apotek. Hudlegen må også bekrefte at behovet for produktene forventes å bli varig. Denne legeerklæringen er i tråd med Folketrygdloven § 5. 22.

Hudlegen din sender så legeerklæringen til Helfo, som er et statlig organ som forvalter rettigheter gjennom blant annet Folketrygdlovens kapittel 5. Dette kapittelet i Folketrygdloven tar for seg støtteordninger ved helse­tjenester. Legeerklæringen varer i tre år, så etter det må du skaffe en ny lege­erklæring. Hvis du endrer produkter i løpet av de tre årene, må du også få tak i ny legeerklæring.

Gyldige kvitteringer

Det kan virke litt mye jobb å ta vare på kvitteringene, men for å få dekket deler av utgiftene trenger Helfo dem. Og kvitteringene må være gyldige. Det vil si at de inneholder navnet på produktet, mengde, pris, kjøpsdato og navnet på apoteket eller stedet du kjøpte produktet. Jeg vil råde deg til å samle opp kvitteringene og sende dem sammen istedenfor en og en kvittering.

Hva hvis du har kjøpt produktet på et nettapotek og mangler gyldig kvit­tering? Da må du kontakte nett­apoteket for å få kvitteringen.

Du kan lese mer om hvordan du kan sende inn kvitteringer i fakta­boksen til høyre på neste side, og du kan lese mer om denne og andre rettigheter på nett­siden hudportalen.no/dine-rettigheter til Psoriasis- og eksemforbundet. Og på nettsiden helsenorge.nokan du laste ned lege­erklæringsskjemaet som hudlegen din må fylle ut. På helsenorge.nokan du også logge deg inn på Helfos digitale skjema for å søke om å få refusjon.

Lykke til videre

Håper dette kan være til hjelp, og at du får mulighet til å søke via denne ordningen. Jeg har stor forståelse for at det er kostbart å bruke masse penger på fuktighetskremer. I behandlingen av kroniske hudsykdommer er det ofte behov for fuktighetskremer, bade- og dusjolje, salver og gel. Dette kan bli kostbart, da dette er hudbehandling som oftest trengs over lengre tid.

Jeg ønsker deg masse lykke til.

Katrine Eikeland

Innsending av kvitteringer:

Når legeerklæringen er sendt, kan du søke om å få refundert utgifter. Slik gjør du:

  • Du må fylle ut et skjema med ­kvitteringer til Helfo.

  • Skjemaet kan du fylle ut digitalt i Altinn og legge ved kvitteringene.

  • Hvis du ikke har muligheten til å fylle ut søknaden digitalt, kan du sende søknaden med kvitteringene per post. Da kan det være lurt å ta en kopi av originalkvitteringene før du sender dem.

  • Hvis søknaden din med kvitteringene dine blir godkjent, gjelder vedtaket for ett kalenderår av gangen.

  • Søknaden med kvitteringene må sendes til Helfo innen 30. juni året etter at du kjøpte det aktuelle produktet. Så hvis du skal sende inn kvitteringer for år 2023, gjør du det innen 30. juni 2024.

  • Du kan få bidrag med 90 prosent over et minstebeløp på 2 070 kroner.

  • Hvis du ser at utgiftene du har brukt er under minstebeløpet, bør du likevel sende inn kvitteringene. Da «parkerer» Helfo kvitteringene, slik at de teller neste gang du sender inn og kanskje oppnår utgifter over ­minstebeløpet.

Hei. Jeg har atopisk eksem og vil veldig gjerne trene regelmessig. Men når jeg blir svett og varm så for­verres kløen, og eksemet blir ofte verre. Dette fører til at jeg ikke gjennomfører aktivi­teter som gjør at jeg svetter. Har du noen tips til hva jeg kan gjøre for å kunne trene med hardere intensitet uten å forverre eksemet?

Hei! Supert å høre at du ønsker og prøver å trene regel­messig – det er så viktig for vår fysiske og mentale helse. Dessverre er det slikt at varmeøkning og kroppssvette kan tørke ut huden og føre til midlertidig økt kløe. Det finnes derimot noen tiltak som kan redusere kløe og oppblussing i forbindelse med trening. Her er tre tips:

  1. Smør gjerne et tynt lag med avkjølende og fuktighetsgivende krem før og etter aktivitet.

  2. Avslutt økten med en kald dusj der du har eksem. Dette frister kanskje ikke i Norges kalde måneder, men kaldt vann reduserer kløen og varmen i huden – så det er verdt det.

  3. Velg riktig klær med tanke på aktivitet og årstid. Tette klær som ikke puster vil kunne øke både kløen og svetteproduksjonen i huden. Velg derfor klær som puster, er romslige og myke.

Sanna Grydeland