Page 14 - Hud&Helse nr. 3/2018
P. 14

HOVEDSAKEN   KRONIKEREN



                                   – Krevende                                    etter å ha vært så syk i vinter måtte alt
                                                                                 prøves, og hun merker nå en bedring i
                                                                                 sykdomsbildet. Om det skyldes effekten
                                   med flere                                     av medisinen, andre tiltak eller naturlig
                                                                                 svingning er vanskelig å si, påpeker
                                                                                 Askildt.
                                   diagnoser                                     Ser på kostholdet

                                                                                 Hun har i økende grad kjent på
                                                                                 viktigheten av å være bevisst på hva
                                   Ifølge Petter Brelin er allmennlegene         man putter inn i kroppen, både når det
             Styreleder Petter Brelin i Norsk   kan det være vanskelig for       gjelder kosthold, tilskudd og væske.
                                                                                 Derfor har hun brukt en del tid på å
             Allmennlegeforening tror det kan   allmenn leger å behandle pasienter
             være nyttig å legge til rette for                                   forsøke å forstå hvilke matvarer som
             videokonsultasjoner mellom pasient,   med alvorlige og sammensatte   kan være triggere for å forverre
             allmennlege og spesialist.                                          symptomene.
             Foto: Caroline Svendsen  diagnoser.                                   – Noen matvarer er beten nelses-
                                                                                 fremmende og noen er dempende. For
                                                                                 meg er kunstig søtning, sukker, hvitt
               Som styreleder i Norsk Allmenn legeforening vet Petter Brelin mye om
                                                                                 mel og uvasket frukt og grønt (på
               allmennlegers hverdag.
                                                                                 grunn av kjemikalier, sprøytemidler
                  Han påpeker at for de fleste over 60 år, er det for eksempel vanlig med
                                                                                 også videre) betennelsesfremmende. Jeg
               flere diagnoser enn én. Og det er allmennleger vant til å håndtere i sin
                                                                                 drikker heller ikke så mye vann lenger.
               daglige praksis.
                                                                                 Hvis jeg blir tørst velger jeg juice,
                  – Det går som regel helt greit å behandle slike pasienter. Det er når det
                                                                                 forklarer hun.
               er pasienter som har flere alvorlige diagnoser samtidig at det kan bli særlig
                                                                                   Askildt opplever også at kroppen
               krevende for allmennlegene, sier han.
                                                                                 hennes liker nærmat, altså nøtter, frø,
                  Men han mener at det har vært en forbedring på dette feltet.
                                                                                 bær og grønnsaker. Og hun er blitt
                  – Samtidig tror jeg allmennleger og spesialister har blitt bedre til å
                                                                                 bevisst på hva slags typer fett som er
               samarbeide når det gjelder disse pasientene enn for bare noen år siden, sier
                                                                                 bra. Askildt sier videre at nærmat for
               han.                                                              henne defineres som mat som er dyrket
               «God kommunikasjon og god organisering                            i nærområdet, om det er fra dyrket
               henger sammen.»                                                   mark, hagen, spirer på kjøkkenet eller
                                                                                 frø og nøtter.
               Ønsker bedre kommunikasjon                                          – Jeg elsker bær og bare gå i skogen
               Inger Cecilie Askildt påpeker at hun i flere tilfeller har opplevd   for å spise. Jeg liker også å plukke litt
               vanskeligheter i helsevesenet med å ha et sammensatt sykdomsbilde, og at   for å med meg, men mest gjør jeg det
               det i noen tilfeller har vært manglende kommunikasjon mellom de ulike   for å spise rett fra busken. Det er
               behandlerne. Hun ønsker seg bedre kommunikasjon mellom de ulike legene.  nærmat det, sier hun entusiastisk.
                  – Det er et ønske som jeg forstår og er enig i, sier Berlin.
                  Han påpeker at spesialistene gjerne jobber dag og natt for å holde seg   Følger ulike dietter
               oppdatert på sitt fagfelt, men at det kan være vanskelig for dem å holde seg   Hun har fulgt ulike dietter som
               oppdatert på alt det andre som skjer generelt på det medisinske feltet.   Fodmap og GAPS (Gut and
                  – Så er det gjerne opp til allmennlegene å holde styr på kontakten   Psychology Syndrome).
               mellom de ulike legene og pasienten, og det kan noen ganger være    – For meg er disse diettene et godt
               vanskelig å holde seg oppdatert på alt, sier han.                 utgangspunkt for å bli kjent med min
               Videokonsultasjon                                                 egen kropp og hva jeg tåler. Foodmap
                                                                                 tar utgangspunkt i karbohydratenes
               Brelin mener at noe av løsningen på å bedre kommuni kasjonen mellom de   lengde og GAPS baserer seg på mer
               ulike behandlere som behandler samme pasient, er å være mer bevisst på   animalske produkter. Begge er enkle å
               samarbeidet mellom spesia listene og allmennlegen i hvert enkelt tilfelle. Her   starte opp og følge, og etterhvert
               er god kommunikasjon noe av nøkkelen.                             introduserer man flere og flere
                  – Jeg tror det kan være nyttig å legge til rette for video konsultasjoner   matvarer. For meg er det viktig å kunne
               mellom pasient, allmennlege og spesialist, og myndighetene har nå satt i   tillate meg selv mest mulig, og disse
               gang et prosjekt for å se på slik videokommunikasjon, forteller han.  diettene har hjulpet meg for å bli
                  Brelin tror samtidig det har noe å si hvordan allmenn lege tjenesten og   bevisst på hva, hvor mye og når mat er
               spesialisthelsetjenesten er organisert i de ulike kommunene.      bra for meg.
                  – God kommunikasjon og god organisering henger sammen, avslutter   Etter hvert har hun opplevd at
               Petter Brelin.                                                    kroppen også tilpasser seg.




            14      HUD & HELSE 3/2018
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19