Page 5 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 5

                                                  Vil vi lære noe av korona?
I tre måneder har vi levd under et strengt regime på grunn av koronapandemien. Det er myknet opp litt, men fortsatt gjelder smittevernstiltakene om å holde avstand og hyppig håndvask. Og slik blir det kanskje lenge.
Da de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i fredstid ble innført 12. mars, ble hverdagen vår annerledes fordi vi skulle beskytte og vise omsorg for utsatte grupper – de såkalte risiko- gruppene. I solidaritetens ånd skulle vi tenke på besteforeldre, syke og andre som kunne være spesielt utsatt for å bli smittet av koronaviruset.
Personer med hudsykdommer og psoriasisartritt er ikke i risikogruppen på grunn av sin sykdom, men de kan være det. Det avhenger av alvorlighets- grad, andre sykdommer og om de går på immundempende behandling.
Selv om mange av oss ikke må forholde oss til denne risikoen, ble vi alle berørt av viruset og måtte ta hensyn til det. Og da samfunnet ble stengt ned, kunne vi alle kjenne at friheten vår ble innskren- ket og at vi alle måtte passe oss og på våre nærmeste for å hindre å smitte og å bli smittet.
Koronahverdagen kan minne om en kronikers hverdag. En som lever med en
kronisk hudsykdom eller psoriasisartritt kan ofte kjenne at livet innskrenkes fordi hun eller han må passe på for å slippe smerter, bli enda mer syk eller unngå kritiske blikk og kommentarer fra folk.
Som han som ikke ville kle av seg på stranden på grunn av utslett. Eller gut- ten som ikke kunne sitte stille i klasse- rommet på grunn av kløe. Damen som må passe på hva hun spiser og drikker fordi allergien kan utløse urtikariaut- brudd. Eller hun som lever med visshe- ten om at hun har en høyere risiko enn andre for å utvikle fettavleiringer i hals- pulsårene fordi hun har psoriasisartritt.
Ville livene til en kroniker og en ikke-kroniker nærme seg på grunn av koronapandemien? Ville det bli mer forståelse og respekt for å leve med en sykdom, som vi viste anerkjennelse og respekt for renholdere, butikkmedarbei- dere og ikke minst helsepersonell?
For noen år siden skrev Fritt Ord-di- rektør Knut Olav Åmås en kronikk i Aftenposten (27. februar 2016) om å være kronisk syk. Den gjorde inntrykk på mange. Han påpekte at det at vi blir friskere og lever lenger enn før, gir flere nordmenn kroniske lidelser. Likevel nyter ikke kronisk sykdommer den høy- este prestisjen i helsevesenet. «Mange
takler selvsagt belastningene og begrensningene, og lever så bra at de knapt fremstår som «syke» i det hele tatt. Men det banale ordtaket «Det kommer ikke an på hvordan du har det, men på hvordan du tar det», er ikke all- tid en trøst når du er kroniker på kan- skje tredje tiåret», skrev han også.
På pressekonferansene til Regjeringen og helsemyndighetene om koronasitua- sjonen blir mange grupper hyllet, og det er velfortjent. Helse- og omsorgsminis- ter Bent Høie og co trekker også frem sårbare grupper, og kan hende er risiko- grupper og kronikere nevnt.
Nå som samfunnet gradvis gjenåpnes og sommeren er her, kan vi kanskje se antydninger til om vi har lært noe av koronakrisen. Men har vi lært litt om hvordan det er å leve med en kronisk sykdom som må tas hensyn til, fordi vi alle måtte ta hensyn til en smittefare på grunn av et virus? Det vil tiden vise.
Eldrid Oftestad Redaktør
HILSEN FRA REDAKTØREN
   Utgiver og annonseansvarlig
Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) Postboks 6547 Etterstad
0606 Oslo
T: 23 37 62 40
E: post@pefnorge.no Nettside: hudportalen.no
Ansvarlig redaktør
Eldrid Oftestad
T: 23 37 62 43 / 997 07 903
E: eldrid.oftestad@pefnorge.no
Redaksjonsutvalget
Tord Johansen, Terje Nordengen, Gudbjørg Martine Lund Dahl
og Anette Nærby.
Layout, design og trykk
07 Media – 07.no T: 22 79 95 00
E: post@07.no
Abonnement
Abonnement inngår i enkeltmedlemskap til kr. 415,–, PEF-ung kr. 129,– (0–30 år) eller PEF & PEF-ung kr. 149,– (26–30 år).
Kun abonnement koster kr. 275,–
Neste utgivelse
Hud & Helse nr. 3 – 2020 utgis 25. september 2020
Frist for materiell
28. august 2020
Opplag
5677
Hud & Helse arbeider etter redaktør- plakaten og er en del av Fagpressen. Fagpressen er en interesseorganisas- jon for seriøse fagblader og tidsskrifter i Norge.
 HUD&HELSE 2/2020 5


























































   3   4   5   6   7