Page 6 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 6

 FORSKNING
Smittefrie hender med ozonvann
Koronapandemien har skapt interesse for å tilsette ozongass i vannet som et alternativ til håndsprit.
Tekst: Eldrid Oftestad Illustrasjon: iStock
Du husker kanskje at drikkevannet i Bergen ble forurenset for 10-15 år siden? Det ble kalt Giardia-utbruddet etter den encellede organismen Giardia Lamblia. Flere hundre mennesker ble smittet, og mange ble alvorlig syke – inkludert barn.
– Smittevernlegen i Bergen den gan- gen hadde hørt om at ozonert vann kunne ta knekken på bakterier, virus og den encellede organismen. Gjennom et samarbeid med firmaet Cleanzone fikk mange barnehager installert apparater som laget ozonvann. Barna skylte hendene, lekene og frukt med ozonvan- net. Mange hadde god erfaring med metoden og brukte den i årevis, forteller forsker og seniorrådgiver Hans Johan Breidablik ved Senter for Helseforsking i Helse Førde.
Han sier videre at det ikke ble gjen- nomført systematiske registreringer av om barna fikk mindre sykefravær og mindre av vanlige mage-tarminfeksjo- ner som oppkast eller diare.
– Imidlertid ble det senere reist spørs- mål om det var trygt å bruke denne metoden. Og med ny smittevernlege
i Bergen, valgte man å avslutte bruken av ozongass i vannet, sier Breidablik.
Aktualisert med korona
Men med koronaviruset og smitteverns- tiltaket om hyppig håndvask, opplever Breidablik og forskningssenteret i Førde at interessen for ozonvann igjen er duk- ket opp.
– Ozon produseres i elektriske spen- ningsfelt, og det produseres også naturlig når det lyner. Det er den som gir den friske luften etter tordenvær. Den første som laget en ozongenerator var oppfin- neren, fysikeren og ingeniøren Nikola Tesla på slutten av 1800-tallet. Han er samme mann som har gitt navnet til dagens Tesla-bil. Det er svært enkelt og nærmest gratis å produsere ozon. Du bruker bare luft, som går tilbake til dette etter kort tid. Det er godkjent som vann- rensemiddel og har vært brukt til dette i lang tid også i Norge, forteller han.
– Kan ikke ozonvann være farlig?
– Ozon i atmosfæren beskytter oss mot UV-bestråling. Som gass absorbe- res det ikke gjennom huden, men for overflatene i luftveiene våre er det ska- delig i større konsentrasjoner. Det er derfor satt grenseverdier for hvor mye
som maksimalt bør inhaleres og som vi må holde oss under. Når det er sagt sel- ges det mengder av billige ozongenera- torer som lager langt høyere og farlige konsentrasjoner. Ozon går over til van- lig oksygen og etterlater derfor ingen restprodukter.
Behandlet vaskeeksem
Senter for Helseforsking i Helse Førde har forsket på ozonvann som hånd- desinfeksjon, og bakgrunnen for forsknin- gen var to øyekirurger som hadde utviklet alvorlig grad av håndeksem.
– De ble helt bra av sitt vaskeeksem etter at de fikk lov å bruke ozon til pre- operativ desinfeksjon, og siden har de aldri fått tilbake plagene, sier Breidablik.
I 2018 startet en forskningsgruppe fra Helse Førde, Høgskulen på Vest- landet, Universitetet i Bergen og Thelma lab i Trondheim et prosjekt, der syke- pleierstudenter skulle prøve ut ozon- vann som håndhygienetiltak. Målet med forskningen var å teste ut om vanlig springvann tilsatt ozongass kunne fun- gere som et alternativ til sprit som håndhygienetiltak. Hendene til syke- pleierne ble kunstig forurenset med en ufarlig bakteriestamme av typen E. coli (Escherichia coli). Så ble hendene undersøkt for å finne ut hvor mye av
              6 HUD&HELSE 2/2020
 














































































   4   5   6   7   8