Page 29 - Hud&Helse nr. 3/2020
P. 29

                 Sol er bra
Tekst: Petter Gjersvik, Naturlig soling er god
hudlege og professor ved Universitetet i Oslo og Oslo
ger daglig med solbe­
skyttende krem med «Vitrengersol,men høy solfaktor. De ikkeformye»
hadde fulgt gode råd
om å beskytte huden
mot solen. Dermed gikk gutten glipp av
solens legende virkning ved atopisk
eksem.
Foreldrene sluttet nesten helt med å smøre gutten med solbeskyttende kre­ mer, og i de to siste ferieukene ble han mye bedre.
Mange er redde for å få hudkreft. Den viktigste årsaken til hudkreft er mye soling og mange solforbrenninger. Det skrives mye om solens farer og bruken av solbeskyttende kremer. For å fore­ bygge hudkreft oppfordrer vi hudleger til å begrense opphold i solen, søke
Advarsler om solens skadelige efekter gjelder alle, også dem med psoriasis og eksem. Men de fleste med psoriasis, eksem eller annen kronisk hudsykdom blir bedre av nettopp å oppholde seg i solen. Derfor oppfordrer vi hudleger pasienter med psoriasis og eksem om å utnytte solens legende egenskaper og å sole seg. Kast klærne! Vær ikke sjenert på badestranden! Dessuten har mange stor nytte av UV­behandling ved hudle­ gekontor og sykehus.
ikke farlige. Det er for mye sol som er farlig. Vi trenger sol, men ikke for mye. Solstråler er livgivende og helsebrin­ gende. Sollys gir oss
energi, regulerer døgnrytmen og bidrar til mange viktige biologiske prosesser i kroppen. Vi gleder oss over fint vær.
HUDLEGEN HAR ORDET
 For noen år siden besøkte jeg venner, en norsk familie, som var på ferie i Spania. De hadde allerede vært der i to uker. Den yngste sønnen i familien, en sju år gammel gutt med mye atopisk eksem, var – overraskende nok – ikke blitt noe bedre. Snarere var han blitt verre.
Dette passet dårlig med læreboka; eksem skal jo gå tilbake av sol. Imidler­ tid viste det seg at foreldrene hadde smurt gutten flere gan­
skygge og beskytte huden mot solfor­ brenning, helst med klær og hodeplagg, men gjerne også med solbeskyttende kremer.
Dette er gode råd. Hudkreft, særlig melanom, kan føre til gjentatte operasjo­ ner og i verste fall død. Solforbrenning er plagsomt.Menoppslagomhudkreftog solbeskyttende kremer kan lett gi inn­ trykk av at solen er farlig. Solstråler er
Advarslene om overdreven soling og hudkreft må ikke føre til at pasienter med psoriasis, eksem eller andre hud­ sykdommer går glipp av efektive og gode behandlingsformen som naturlig soling og UV­behandling. Balansen mellom overdreven og nyttig soling er selvfølgelig veldig vanskelig.
Det er heller ikke lett å gi råd om helse og sykdom. Folk blir forvirret når de hører informasjon som oppfattes som uklar eller motstridende. Vi som skal informere, må ofte forenkle virkelighe­ ten. Nyanser kan gå tapt. Hva som er viktig å unngå for noen, kan være bra for andre. Noen vil ta advarsler om syk­ domsrisiko altfor bokstavelig. Vi trenger alle sol. Dette gjelder særlig folk med psoriasis og eksem.
behandling mot psoriasis universitetssykehus og eksem.
 Petter Gjersvik er professor i hudsyk- dommer ved Universitetet i Oslo. Han var i perioden 2013-2019 leder i Hudlegefore- ningen – Norsk forening for dermatologi og venerologi, som organiserer hudleger og leger i spesialisering.
HUD&HELSE 3/2020 29










































































   27   28   29   30   31