Page 31 - Hud&Helse nr. 3/2020
P. 31

                   Feildosering av metotreksat
Det kan lett oppstå misforståelser og doseringsfeil med medikamentet metotreksat. Medisinen skal gis én gang i uken.
Tekst: Eldrid Oftestad Foto: iStock
I en artikkel på sykepleien.no 9. juni 2020 fortelles det om at det går igjen feil i dosering av medikamentet me­ totreksat. Medisinen skal gis én gang i uken, men på grunn av misforståelser blir den gitt hver dag.
Metotreksat er en type cellegift som brukes i kreftbehandling. Dessuten bru­ kes den i lave doser til behandling av blant annet pasienter med revmatisme, som psoriasisartritt eller hudsykdommer.
Kristine Kirkeby Fuskeland er leder i Norsk sykepleierforbunds Faggruppe for Sykepleiere i Dermatologi og Vene­ rologi. Hun er kjent med problemstil­ lingen.
– Feildosering av metotreksat kan gi alvorlige skader, og det kan oppstå mis­ forståelser når det ikke er daglig dose­ ring. Dette er en kjent blant oss syke­ pleiere i dermatologien. Men selv om vi
er vant til å informere om dette medika­ mentet, har det innen dermatologien i Norge skjedd doseringsfeil, sier hun.
Doseringsfeil
Fuskeland forteller at hun ikke person­ lig kjenner til noe konkret tilfelle der det har vært doseringsfeil.
– Jeg har forhørt meg med de andre pleierne ved Poliklinikk for hudsyk­ dommer ved Rikshospitalet, og da kom­ mer det dessverre frem at det både har skjedd doseringsfeil fra helsepersonell og misforståelse hos pasienten om hvor­ dan medikamentet skal brukes.
Hun påpeker at det er viktig at pro­ blemstillingen kommer frem i media med jevne mellomrom for både å bevisstgjøre de som informerer om medikamentet og for pasientene som skal ta dette.
– En av de viktige punktene i infor­ masjonen vi gir om metotreksat er at det skal doseres én gang per uke, sier hun.
Omtale av medisinen
I tillegg er Fuskeland bevisst på hvordan hun omtaler medisinen.
– Når det gjelder metotreksat er det mange pasienter som kvier seg for å ta dette også fordi medisinen blir ofte kalt for cellegift. Jeg er derfor bevisst i min kommunikasjon med pasientene og omtaler dette som «celleregulerende» – altså regulerende på celledelingen i den doseringen de dermatologiske pasienten tar medikamentet. Doseres dette som cellegift, er det snakk om kreftbehand­ ling. Dette gjelder mange medikamen­ ter som brukes i dag – at de brukes i ulike doseringer til behandling av ulike diagnoser, sier hun.
HUD&HELSE 3/2020 31
AKTUELT

















































































   29   30   31   32   33