Page 33 - Hud&Helse nr. 3/2020
P. 33

 diagnostikk, behandling og oppfølging. Ved bruk av registeret kan man doku­ mentere behandlingsefekt og gi be­ handlende virksomheter mulighet til å evaluere sin egen praksis.
Tilbakemeldinger fra pasienter gir inntrykk av at det er stor variasjon i behandlingstilbudet for pasienter med HS, og forskning på behandlingen er sparsom. Det finnes ingen nasjonale ret­ ningslinjer for behandling av HS, men 2019 har vært et år med oppmerksom­ het på pasientene med HS.
Ny biologisk behandling for HS ble godkjent av Beslutningsforum for nye metoder. Adalimumab kan brukes til behandling av moderat til alvorlig hi­ dradenitis suppurativa, og behandlin­ gen var gjeldende fra 1. januar 2019 (https://nyemetoder.no/metoder/adali­ mumab­humira).
Den11.februar2019valgtestyretiNorsk Forening for Dermatologi og Venerologi (NFDV) å etablere et utvalg bestående av fire spesialister innenfor Dermatologi og Venerologi med tilholdssted i helsefore­ takene Helse Nord, Helse Vest og Helse Sør­Øst,foråutarbeideetforslagtilveile­ dende behandlinger for bruk av biologiske legemidler ved HS i Norge.
Dette arbeidet resulterte i en veile­ der for behandling av Hidradenitis Suppurativa i Norge ( Veileder for be- handling av Hidradenitis Suppurativa i Norge – K.Danielsen, T.Tzellos, O.Antonsen, E.Pritzier – 2019), som ble godkjent etter høring og publisert den 10. desember 2019.
Veilederen poengterer viktigheten
med diagnostisering og vurdering av alvorlighetsgraden ved hudsykdommen før man iverksetter type medisinsk eller kirurgisk behandling. Det presenteres
to typer staging­verktøy (*iHS4 og Hurley) av HS som kan benyttes av le­ ger og behandlere før vurdering av be­ handling, samt et monitoreringsverktøy (**HiSCR) i etterkant av behandlingen.
Det ble lansert en helt ny registerløs­ ning for HISREG i juni 2020 med god innsats fra Helse Nord IKT. Vi jobbet iherdig med å tilpasse og forenkle re­ gisterarbeidet for leger og behandlere i HISREG, med hensikt å spare både le­ gens og pasientens tid. HISREG valgte å legge til verktøyene fra veilederen som hjelp til behandleren. Staging­verktøyet (*iHS4) gir en automatisk utregning om alvorlighetsgraden til pasienten vurdert av HISREG når behandler registrerer inn data i den digitale løsningen.
Ved oppfølgingsbesøket bruker be­ handleren det samme staging­verktøyet i kontrollskjemaet som gir da en è
Foto: iStock
HUD&HELSE 3/2020 33
KARTLEGGING






















































































   31   32   33   34   35