Page 34 - Hud&Helse nr. 3/2020
P. 34

                                KARTLEGGING
tilbakemelding om behandlingsefekt gjennom **HiSCR til lege/behand­ ler i HISREG. Med ny biologisk be­ handling kreves det at pasienter skal til kontroll hos lege tre måneder etter oppstartet behandling. Da kan man bruke HISREGs monitoreringsverktøy (**HiSCR) for å registrere behandlings­ efekt av behandlingen.
Med nye behandlingsmetoder og vei­ ledende behandlinger kreves det også en vurdering av kvaliteten på behand­ lingen. Det er pasienten selv som kan vurdere kvaliteten etter behandlingen. Pasientrapporterte data deles i pasien­ trapporterte utfallsmål (***PROM) og pasientens erfaringer med behandling og helsetjeneste (****PREM).
I HISREGs register måles pasiente­ nes livskvalitet (*****DLQI) og smer­ tepåvirkning før og etter behandling ved hjelp av et spørreskjema som pa­ sientene fyller ut. Ved oppfølging tre til seks måneder etter behandlingen, brukes spørreskjemaer som omhandler livskvalitet og smertepåvirkning, samt spørsmål om pasientens tilfredshet med
behandlingen og eventuelle komplika­ sjoner eller bivirkninger etter behand­ ling.
Sammenstilling av de pasientrapporter­ tedataeneoglegerapportertedataenefør og etter behandling, gir et helhetlig bilde av kvaliteten på behandlingen som gis.
Mitt ønske med denne teksten er å minne om at hensikten med HISREG­ registeret er ment for pasientene. Re­ gisterarbeid kan oppleves som ekstra arbeid for leger og behandlere i en al­ lerede hektisk hverdag, men med nye tilpasninger og forenklinger håper vi at de opplever HISREG som en lettere og raskere registreringsløsning.
HISREG fremste mål er å øke kvali­ teten i behandlingen av pasienter med HS, og jeg håper at pasienter nå vil hus­ ke på HISREG i møte med behandlere som ikke er kjent med registeret, slik at de kan få opplysninger om tilbudet.
Med den nye forskriften om medi­ sinske kvalitetsregistre, skal alle pa­ sienter med hidradenitis suppurativa
under behandling av hudspesialister i spesialisthelsetjenesten, som er til­ knyttet sykehusavdeling eller regional poliklinikk, registreres i det nasjonale kvalitetsregisteret for HS – HISREG (https://lovdata.no/dokument/SF/for­ skrift/2019­06­21­789).
Jeg er ikke alene i HISREG. Med meg på laget har jeg overlege og faglig leder Thrasyvoulos Tzellos. Han har sterk faglig kompetanse på hidradenitis suppurativa og har mange års erfaring som hudlege og behandler av hudsykdommen. I tillegg har vi god støtte fra et fagråd med spesialister innenfor dermatologi som er forankret i helseforetakene Helse Vest, Helse Midt­ Norge, Helse Sør­Øst og Helse Nord.
*iHS4 – International Hidradenitis Suppurativa Severity Score System **HiSCR – Hidradenitis Suppurativa Clinical Response
***PROM – Patient Reported Outcome Measures
****PREM – Patient Reported Experience Measures
*****DLQI – Dermatology Life Quality Index
   Helse- og sykdomsinformasjon
Pfizer ønsker å bidra til bedre helse og riktig legemiddelbruk. Pasienter er drivkraften for arbeidet vårt. Det er de som inspirerer oss til å utvikle bedre behandlinger slik at flere kan få et bedre liv.
På våre nettsider kan du lese om:
• Våre behandlingsområder; inkludert psoriasis og psoriasisartritt
• Riktig legemiddelbruk
www.pfizer.no/helse
Pfizer Norge AS - Postboks 3, 1324 Lysaker
  PP-INP-NOR-0029_Hud-og-helse_annonse_177x124.indd 1
14.02.2020 09.36.04
34 HUD&HELSE 3/2020
PP-INP-NOR-0029









































































   32   33   34   35   36