Page 37 - Hud&Helse nr. 3/2020
P. 37

                 NAV-skandalen:
Hva med retten til
sykepenger?
Pasienter som drar på behandlingsreise i statlig eller privat regi til land i EØS eller EU, har rett på sykepenger.
Tekst: Eldrid Oftestad
I kjølvannet av Nav­skandalen, der
flere mennesker ble feilaktig dømt for trygdesvindel, råder det usikkerhet om retten til sykepenger i forbindelse med behandlingsreise til et land i EØS eller EU. Hud & Helse stilte derfor spørsmål om dette til Nav og fikk svar fra Bjørn Erstad, som er sjef for IA­ og sykefra­ værskontoret ved Nav.
– Det gjelder ingen særskilte regler for selve søknaden om sykepenger ved behandlingsreiser. Legen bør på syk­ meldingen gi relevante opplysninger om type behandlingsreise og begrunnelse for denne. Dersom det er behandlings­ reise som er årsaken til sykmeldingen, skal legen oppgi dette på sykmeldingen, skriver han i en epost.
Erstad sier videre at i noen tilfeller kan Nav ha behov for en legeerklæring fra en spesialist.
– Dette kommer an på hvilken type behandlingsreise og om personen er sykmeldt kun for å gjennomføre behandlingsreisen.
Som sykehusopphold
Han viser til Navs praksis og retnings­ linjer for behandlingsreiser som fremgår av rundskriv til folketrygdloven §8­9.
– Personer som deltar i de godkjente behandlingsreisene til utlandet for pasi­ enter med revmatisme og psoriasis, har rett til sykepenger i samme utstrekning som under sykehusopphold i Norge. Ordningen om behandlingsreiser admi­ nistreres av Oslo Universitetssykehus.
Erstad påpeker videre at dersom det er behandlingsreisen som er årsaken til at personen er sykmeldt, og det ikke er en godkjent behandlingsreise, stilles føl­ gende krav:
• Behandlingsreisen må være organi­ sert, det vil si ikke i privat regi.
• Spesialist i vedkommendes disiplin må gi en skriftlig erklæring som begrunner:
• At behandlingen gjør det nødven­
dig at personen ikke arbeider, jam­ før folketrygdloven §8­4 tredje ledd bokstav b.
• At behandlingsreisen er nødvendig for å forebygge en senere innleg­ gelse på sykehus og/eller nødven­ dig for at personen bevarer sin arbeidsevne.
• Nav gjør ut fra opplysningene i saken en helhetlig vurdering av om perso­ nen har rett til sykepenger under behandlingsreisen.
I privat regi
Hvis det er snakk om å dra på behand­ lingsreise i privat regi stilles det krav til at personen er sykmeldt på ordinært vis.
– Det vil si at personen er arbeidsufør på grunn av sykdom eller skade, jamfør folketrygdloven §8­4 første ledd. I slike tilfeller ville ikke personen vært i arbeid uavhengig av behandlingsreisen.
Hva med helsereiser nå under koro­ napandemien? Ifølge Erstad gjelder det særlige regler for sykepenger i forbin­ delse med covid­19. Alle utenlandsrei­ ser som er i strid med nasjonale myndig­ heters reiseråd kan medføre at du blir nektet sykepenger.
Du finner mer informasjon i Rundskriv til folketrygdloven kap 8 – Sykepenger på lovdata.no og på nav.no.
RETTIGHETER
 – Kan gjøres unntak
I en epost fra fagavdelingen til Nav under- streker avdelingen at siden de ikke er fri- tatt fra taushetsplikten, kan de derfor ikke kommentere klagesaken til Jane Kristin Heggheim. På spørsmål om det er mulig å søke Nav om sykemelding og sykepenger, selv om det gjelder for en periode fremover, svarer Liv Tove Espedal, fungerende avde- lingsdirektør seksjon ytelsesfag i Nav: – Som hovedregel skal ikke sykmeldinger gjelde for periode fremover i tid, men det kan unntaksvis godkjennes. Ved helserei- ser må Nav gjøre en konkret vurdering av om sykmeldingen kan godkjennes. Søk- nad om sykepenger fra Nav skal sendes inn når perioden det søkes sykepenger for er over. Når Nav mottar søknaden om sykepenger tar vi stilling til om søkeren har rett til sykepenger. Dette gjelder også ved helsereiser.
 Klage førte ikke frem
Jane Kristin Heggheim klagde på at Nav avslo hennes søknad om sykepenger for å dra på privat helsereise til Gran Canaria. Klagesaken førte ikke frem. I Navs svar på klagesaken påpekes det at vedtaket om avslag på søknad på sykepenger ikke er feil og at avslaget ikke var påvirket av feil- tolkningen av EØS-forordningen, som står sentralt i Nav-skandalen. Heggheim fikk sykemelding av sin hudlege for å dra på helsereise for egen regning i 2015, men fikk avslag av Nav Førde, som hun da til- hørte. Nav begrunnet avslaget med at det var brudd på reglene.
HUD&HELSE 3/2020 37




































































   35   36   37   38   39