Page 39 - Hud&Helse nr. 3/2020
P. 39

 FORBUNDSLEDEREN
Tanker ved starten på en høst
Godeste forbundsmedlemmer, ven­ ner – sol og varmehungrige flekk­ og leddfolk. Etter hjemkomsten fra min siste tur på behandlingssenteret Valle Marina på Gran Canaria i februar og mars, er mye av de daglige gjøremålene snudd på hodet.
Vi vasker oss sent og tidlig med hånd­ sprit, holder i alle fall én meter avstand, utfører minimalt med besøk og bortsett fra å trefe de nærmeste, holder vi oss mye for oss selv. Det gamle begrepet «lev mens du kan», er i praksis erstattet med en vær varsom­plakat: Snu i tide, og grav deg ned i tide om det trengs. Vis hensyn.
Ingen er vel imot forsiktighet. Og mange av våre medlemmer som går på sterke medisiner, er blitt bedt om å vise varsomhet og ikke oppsøke fare og risi­ koområder. Jeg vet at enkelte har vært meget syke. La oss sammen følge opp­ fordringene fra Folkehelseinstituttet om å vise hensyn og ta vare på hver­ andre.
Mange har signalisert til meg at de ikke føler seg helt bekvemme med alle disse utskiftingene og endringene av biologiske preparater. Folk plages og blir satt tilbake i sin sykdomshelbre­ delse. Beskjeden er klar, det er samme type biologiske medisiner, selv om de
er inndelt i A og B­produkter, biolo­ giske legemidler og biotilsvarende legemidler. Det handler bare om anbud, får vi høre, og det er kun prisen som er forskjellen. Kanskje det er på tide med en studie om hva pasientene opplever med de såkalte A og B­­ produktene?
Stort sett er alle våre møter, kurs og konferanser i høst utsatt. Dette blir et rart år for Psoriasis­ og eksemforbun­ det (PEF). Den digitale verden gjør sitt inntog på disse arenaene. Mye av den sosiale viktige opplevelsen av samar­ beid, stå sammen i samme båt, et kose­ lig blikk og et klapp på skulderen er borte.
På representantskapsmøtet i septem­ ber så vi inn i framtiden for PEF. I skri­ vende stund er ikke møtet gjennom­ ført, men spørsmålet er like aktuelt. Kan vi organisere oss på en litt annen måte til beste for framtiden? Sentral­ styret og administrasjonen har sammen utført et stykke arbeid for å se på fram­ tiden for forbundet både organisatorisk og økonomisk.
Vi håper på to avgjørende svar fra myndighetene: Hva med framtiden for behandlingsreiser til Valle Marina på Gran Canaria og Igalo i Montenegro? Og når gjenåpnes det for reiser dit?
Den nærmeste tiden vil bli spennende, og vi jobber med utfordringer. Myn­ dighetene merker nok at vi i PEF er mer enn utålmodige.
Ønsker dere alle en fin­fin høst. Ta nu den telefonen eller besøk noen som du vet vil sette pris på det. Vi er nok alle litt bekymret for tiden.
Hilsen
Tord Johansen
Stolt forbundsleder i Psoriasis­ og eksemforbundet
  Hudportalen.no post@pefnorge.no
Leder
Tord Johansen
Tlf: 907 32 196 tord.johansen@pefnorge.no Nestleder
Hilde Mellum
Tlf: 986 40 538 hilde.mellum@pefnorge.no Styremedlemmer
Jan Erik Haugom
Tlf: 988 56 340 jan.erik.haugom@pefnorge.no
Helle Vestby Talmo
Tlf: 976 81 243 helle.vestby.talmo@pefnorge.no
Liv Skovdahl
Tlf: 481 86 232 liv.skovdahl@pefnorge.no
Anne Marie Kvamsås
Tlf: 992 53 140 anne.marie.kvamsaas@pefnorge.no Varamedlemmer
Helge Wilhelmsen
Berit Utgård
Geir Karlsen
  Facebook “f” Logo
CMYK / .eps
Facebook “f” Logo CMYK / .eps
Psoriasis- og eksemforbundet Norge @PEFNORGE psoriasisogeksemforbundet
   Forbundets bankgiro:
6049.05.32458
Telefon- og besøkstid
Tlf. 23 37 62 40 Man–fre 09.00–15.00
HUD&HELSE 3/2020 39


























































   37   38   39   40   41