Page 41 - Hud&Helse nr. 3/2020
P. 41

 Få positive koronatester
Koronaundersøkelsen viser at mindre enn 1 prosent av de som svarte har testet positivt på covid-19.
Tekst: Maren Awici-Rasmussen, organisasjonsrådgiver i Psoriasis- og eksemforbundet Foto: iStock
I juni gjennomførte Psoriasis­ og ek­ semforbundet en spørreundersøkelse for å kunnskap om hvordan våre diagnose­ grupper er berørt av koronaviruset. De fleste av spørsmålene i undersøkelsen ble besvart av mellom 249 og 284 personer, og det er både medlemmer og ikke­med­ lemmer som har svart. Respondentene bor i hele landet, og det er ingen fylker som utpeker seg i svarene. Majoriteten av desomharbesvarterialdersgruppen27­ 66 år. Hele 72 prosent av de som svarte har psoriasis, og 27 prosent opplyser at de har psoriasisartritt.
Økt sykdomsaktivitet
På spørsmål om sykdomsaktiviteten har økt i pandemiperioden, oppgir 41, 2 prosent at de har økt sykdomsaktivi­ tet, mens 53, 2 prosent oppgir at det er ingen endring.
I gruppen med mest alvorlig sykdom, altså de som benytter biologiske lege­
midler, oppgir majoriteten at det er kontinuitet i behandlingen. Under 1 prosent oppgir at det har vært opphold i behandlingen på grunn av koronaviru­ set. For hele 70 prosent av responden­ tene er ikke dette et reelt behandlingsal­ ternativ.
I fritekstfeltet har en deltaker skrevet en kommentar om at hen hadde opp­ hold i behandlingen grunnet usikkerhet vedrørende biologisk behandling og covid­19. Men etter at usikkerheten ble avklart, ble behandling startet opp igjen. Hen opplyser at perioden uten medisin og ingen fysioterapitilbud var en smer­ tefull opplevelse. Noen respondenter opplyser at de har fått utsatte legetimer og utsatt oppstart grunnet pandemien.
Behandlingsreiser
Et forventet funn er at gruppen som benytter behandlingsreiser til ut­ landet, ikke får tilbudet på grunn av
koronaviruset. Av de 20 prosentene som oppgir at de benytte denne ord­ ningen, oppgir 5,6 prosent av dem at det har vært et opphold i behandlingen, 7,9 prosent av dem står på venteliste. I praksis betyr det at de 20 prosent som oppgir å benytte tilbudet ikke har et tilbud, da behandlingstilbudet er avlyst grunnet korona.
Mange av respondentene opplyser atdeharfåttoppholdellerstårpåven­ teliste for behandling med fysioterapi. Selv om undersøkelsen ble gjennom­ ført etter at det ble åpnet for fysiotera­ pibehandling, er det likevel over halv­ parten (8 prosent) som har opphold av dem (14 prosent) som opplyser at de benytter denne behandlingsformen. 3 prosent svarer at de står på venteliste. I fritekstbesvarelsen oppgir brukere økt bruk av smertestillende, siden både fysioterapi og varmtvannsbasseng har vært stengt.
NYTT FRA FORBUNDET
HUD&HELSE 3/2020 41




















































































   39   40   41   42   43