Page 10 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 10

HOVEDSAKEN LIVSSTIL
Byttet ut røyken med løping
 Siw B. Nicolaisen var storrøyker. Etter at hun begynte å løpe og endret kostholdet, fikk hun mer kontroll på sin psoriasis.
– Jeg har vel alltid hatt en forholdsvis sunn livsstil, med unntak av storrøykin- gen. Jeg var glad i å gå på tur og spiste normal husmannskost. Det var de fysis- ke konsekvensene av røyking i 30 år som gjorde at jeg skjønte at jeg måtte legge om og bli mer bevisst sunn med tanke på kosthold og trening – og ikke minst stumpe røyken for godt. Jeg tok den sis- te sigaretten i 2016 og byttet røyketid med løpetid. All den tid jeg tidligere daglig hadde brukt på røyking, brukte jeg fra da av på å løpe. Det ble to timer per dag, forteller Siw B. Nicolaisen fra Porsgrunn.
For sju år siden ga de fysiske plagene røykingen henne tung pust, kronisk morgenhoste, surkling i brystet og dår- lig kondisjon. I tillegg plaget det henne at røykingen tok så mye tid hver dag.
– Jeg hadde alltid lyst på en røyk, og så snart jeg stumpet den ene begynte jeg å tenke når jeg skulle sette av tid til den neste. Det begynte å bli irriterende tid- krevende, og jeg var veldig redd for å få kols. Det var også en årsak til at jeg skjønte jeg måtte slutte.
De to-tre første ukene etter røyke- stoppen hostet hun grusomt, og hun tror det hadde noe med at flimmer- hårene reiste seg igjen og irriterte halsen.
– Jeg begynte å løpe rundt Hydro- vannet i Porsgrunn, en runde på rundt fem km. De første gangene hostet jeg så mye at jeg stadig måtte stoppe. Jo mer andpusten jeg ble, jo mer hostet jeg. Kondisjonen var så elendig at det ble en del småpauser, forteller hun.
Litt etter litt roet hosten seg og kondi- sjonen ble bedre. Jeg økte lengden og far- ten. Det tok ikke veldig mange ukene før jeg løp to ganger rundt vannet, og senere
tre på til sammen 15 km. I ettertid har rekorden økt til nesten 180 km på 24 timer. Det hadde jeg ikke klart dersom jeg fremdeles røykte. I løpet av det løpe- døgnet var jeg knapt andpusten en gang, kun litt vondter i knær og hofter. Det sier meg at det aldri er for sent å komme seg i form, nesten uansett utgangspunkt.
Sterkere kropp
– Hvordan gikk det med din psoriasis?
– På tidspunktet jeg sluttet å røyke, var psoriasisen min helt forferdelig. Store deler av kroppen var dekket av irritert utslett, også i ansiktet. Det klødde og sved stort sett døgnet rundt, og det var lite lindring eller hjelp i sal- vene. Jeg hadde alltid hatt tro på at et kosthold kan hemme eller fremme hea- ling av fysiske helse som bevegelse og aktivitet. Da jeg begynte å løpe mer aktivt og det ble en daglig rutine, merket jeg at kroppen ble sterkere. Da jeg redu- serte hvitt mel, sukker, raske karbohy- drater, rødt kjøtt og alkohol, følte jeg meg enda sterkere. Utslettene ble færre og de klødde ikke fullt så mye lenger. I dag har jeg fremdeles psoriasis, men det tar ikke lenger over livet mitt på samme måte som før. I ansiktet har det nesten forsvunnet helt. Jeg blir antakelig aldri
«Ikke bruk unødvendig tid på å kjenne for mye etter en regnfull mandagsmorgen om du har lyst, bare gjøre det»
helt fri for psoriasis, men ved å gjøre noen livsstilsgrep har jeg fått litt mer kontroll over sykdommen og jeg vet jeg hadde blitt mye verre om jeg hadde fort- satt på samme sti som for sju år siden. Økt livskvalitet gir økt immunforsvar. Det er jeg helt overbevist om.
– Hvordan kom du frem til at du ville prøve kostholdsendringer?
– Jeg har lest og prøvd meg frem til hvilke matvarer som kan trigge utbrudd.
Siw B. Nicolaisen løper to timer hver dag.
Her sitter hun i gresset etter at hun har løpt Trippelen på 17. mai i fjor. Da løper man først hel maraton, så halv maraton og avslutter med en mil. Det er til sammen 7, 3 mil og løpes helst uten pauser.
Foto: Privat
For meg er både sukker og alkohol vel- dig sterke triggere. Mye sukkerholdig mat over en helg gir direkte utslag og merkes først i form av kløe i huden. Hvetemel og rødt kjøtt forsøker jeg også å styre mest mulig unna, da jeg vet at disse produktene over tid kan irritere frem unødvendige utbrudd eller for- sterke utbrudd som hadde kommet uansett grunnet stress eller annet. De oppskriftene jeg liker som ikke inne- holder matvarer jeg burde unngå, har jeg skrevet ned i egen kokebok. Der har jeg samlet oppskrifter på for eksempel middager, kaker, desserter, godterier og pålegg, som både er sunne og smaker godt. Jeg har lekt med tanken på å gi ut en hud- og allergivennlig kokebok, men det ligger foreløpig kun på tankestadiet.
– Flere godsaker
Siw føler egentlig ikke at hun går glipp av noe med sitt nye kosthold.
– Det finnes langt flere godsaker jeg kan unne meg enn som jeg må avstå fra. Jeg er bevisst på å ikke bruke tanketid på det jeg ikke kan spise og heller bruke
10 HUD & HELSE 2/2021










































































   8   9   10   11   12