Page 34 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 34

APROPOS BOK
Krimdebutant
 Finnes det en kobling mellom Glenn Johansens bok og hudsykdommer eller psoriasisartritt? Les saken så får du se.
Tekst: Eldrid Oftestad
I fjor høst under pandemien debuterte Glenn Johansen med krimboken «Sjeledød». Produksjonsmedarbeideren i Posten Norge fra Strømmen, som nå bor i Oslo, har skrevet en spen- nende historie om bombe på Oslo S og det som tilsynelaten- de virker som et partnerdrap med en jente som har forsvun- net. Og en erfaren antiterroretterforsker og en nyutdannet Kripos-ansatt blir satt til å løse de to forskjellige hendelsene.
– Det var ikke planlagt at det skulle bli en krimbok. Jeg hadde lenge hatt en drøm om å skrive en novellesamling, og jeg holdt på med en novelle om en trist mann i England som hadde mistet sin kone, forteller han.
Den triste mannen ble til antiterroretterforskeren Tom Tønder, og så utviklet historien i en blodig retning.
– Jeg visste hvor Tom skulle, og historien hans klekket jeg ut. Men så ble det for lite med en person, og derfor ble Silje Wiig en del av historien. Det passet å ha to etterforskere som kunne snakke sammen og kaste ball med hverandre. Men de skulle ha forskjellige erfaringer, forteller han om de to hoved- karakterene i boken.
Tanken til Johansen er at dette er den første boken i en trio- logi, og hovedkarakterene blir med i de to neste bøkene. Men da blir det andre hendelser de to etterforskerne står ovenfor.
Mye research
Selv om «Sjeledød» er en fiksjon, har Johansen tatt med fle- re faktiske hendelser, som terroreangrepet 22. juli og bomben som eksploderte på Østbanehallen (datidens Oslo S) i 1982. Han har også med seg flere andre hendelser fra både terror- angrep i Europa og fra Bosnia-krigen.
Han synes det er mer interessant å skrive om realiteter som kunne ha skjedd i dag enn om det han kaller en seriemorder med traumatisk barndom på hvert gatehjørne.
– Med tanke på hvor sjeldne de er, er det veldig lite inter- essant, synes han.
For å gjøre historien realistisk har Johansen gjort mye rese- arch. Blant annet har han lest mye i Politiforum, fagbladet til Politiets Fellesforbund.
– Der finner man mye nyttig. Ellers så søker jeg mye på nett, på bomber og granater. Så den søkerlisten min ser nok ikke helt bra ut.
Verre vinter enn ellers
For Glenn Johansen er leserne det viktigste, og han er glad for at bokbloggere har gitt boken gode anmeldelser.
Hudsykdommer er på mange måter en skjult sykdom, selv om man kan se det på meg når det renner tårer fra øynene og at jeg hører dårlig innimellom, forteller Glenn Johansen.
Det ble ikke noe særlig til lansering i oktober i fjor da boken kom ut på grunn av koronapandemien. Og på grunn av koronaviruset har han heller ikke kunnet reise på behand- lingsreise for å behandle sin psoriasis og psoriasisartritt (PsA). Så vinteren i år var verre enn den pleier.
– Det går greit med leddene nå, men jeg har dårlige dager og innimellom kan jeg kjenne på fatigue. Og i vinter kunne jeg kjenne det i fingrene hvis jeg skrev mye. Jeg skriver ikke hvis jeg har veldig vondt i fingrene.
Johansen fikk psoriasis da han var i militæret som 20-åring. Han vet fortsatt ikke årsaken. I de fem-seks siste årene har han også hatt PsA, som moren hans har. Han hadde det mye verre, da han var ung. Da hadde Johansen det på de vanlige stedene som albuene, knærne og på ryggen.
– Etter hvert fikk jeg psoriasis i ørene og på øyelokkene, og det var ille. I flere år var jeg en kasteball mellom legespesialis- ter. De visste ikke hva det var, enten det var øye- eller ørespe- sialister. Så ble jeg satt på legemiddelet Neotigason, men jeg ble så dårlig at det kunne jeg ikke gå på. «Da må vi sende deg til Rikshospitalet, men siden du har så lite utslett på kroppen er jeg usikker på om du kan få legemiddelet metotreksat», sa legen. Men da jeg kom på Rikshospitalet, sa hudlegen med en gang at jeg skulle få metotreksat. Og jeg ble bedre. Men siden jeg ikke har kunnet reist til Spania i år, har jeg hatt mye vondt i ørene og på øynene, forteller han.
Planen er å reise til Spania i sommeren. Da er han fullvak- sinert, så han tror det skal gå bra.
– Hvis jeg får tre-fire uker der på sommeren, pleier jeg å bli bra til nyåret.
Men kona hans tør ikke å dra nå i sommer, så da får han dra alene. Og han tenker å bruke ukene der til å skrive bok nummer to i krimserien.
Best på film
– Jeg fant ikke noe særlig om hudsykdommer eller psoriasisartritt i den første boken din. Blir det noe om det i neste?
– Nei. Psoriasis fungerer nok bedre på film, som at en karakter må smøre seg og blir frustrert.
– Som i BBC-serien «The Singing Detective», der hovedperso- nen hadde psoriasis.
– Ja, den har jeg sett. Tom er laget ut av skuespilleren som spilte helten, Michael Gambon. Jeg har sett han i flere roller, og hele hans vesen er så rolig og avslappet. Som en kosebamse.
34 HUD & HELSE 2/2021




































































   32   33   34   35   36