Page 5 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 5

                                                                Statens livsstilsansvar
Jeg føler meg nesten litt indoktrinert av livsstilstematikk. I arbeidet med Hud & Helse-utgaven du holder i hendene har jeg lest, googlet, undersøkt, snakket, sett og hørt på diverse som har med livsstils- endringer å gjøre generelt og kosthold og fysisk aktivitet spesielt. Jeg har tatt meg i å diskutere med meg selv om jeg spiser for mye, feil eller lite smart. Og jeg kjenner mye mer enn vanlig på i disse koronanedstengte tider at jeg bør reise meg opp fra sofaen og skynde meg ut for å bevege meg og være aktiv.
Det er både gode råd og oppmuntringer å finne der ute, som når stipendiat Christina Gjestvang ved Norges idretts- høgskole sier i dette Hud & Helse at det ikke er så mye som skal til av bevegelse for å oppnå god helse. Eller når Fedon Alexander Lindberg favoriserer 50-tal- lets kosthold på Kreta og Sicilia, fordi de spiste variert og mye grønnsaker og fisk. Selv om det er lenge siden 50-tallet og langt fra Norge til Middelhavet, i hvert fall nå under koronapandemien, høres ikke det helt umulig å få til.
I mengden av alle livsstilsråd dukket det tidligere i vår opp et friskt pust, og pustet var NRKs radioprofil Ronny Brede Aase og hans TV-program «Eit feitt liv». På en befriende måte formidler han gleden med god mat og drikke.
Men det er også en sårhet å spore i Ronnys TV-serie. Både han og andre forteller om stigmatisering fordi de ikke er helt perfekt tynne. Og han viser til forskning når han sier: «Det viser seg til
og med at i møte med helsevesenet vil ein tenkja at den tjukke først kan begynna og slanka seg. Fedme er jo ein sjukdom. Det har og blitt gjort undersøkingar sidan 1960-talet der folk må fortelja kven dei helst vil vera venn med. Det viser seg at ein nest minst vil vera venn med ein funksjonshemma og aller minst med ein som er tjukk.» Og så konkluderer han: «Eg har dobbel botnscore. Eg er både funksjonshemma og tjukk. Eg er ei blanding av dei to minst likte kategoriane av folk som finst.»
Det er mange som sier at fedme og overvekt er et økende problem. Ifølge rapporten «Overvekt og fedme i Norge: Omfang, utvikling og samfunnskostna- der» fra Menon Economics i 2019 har om lag 23 prosent av alle nordmenn over 18 år fedme, og det vil nesten si en million mennesker. Og det koster sam- funnet vårt. Menon har estimert at fedme koster samfunnet 68 milliarder kroner per år i sykdomsbyrde, tapt arbeidsinnsats og helsetjenestekostna- der, og konkluderer derfor at fedme er en av de mest kostbare «folkesykdom- mene» i Norge.
Fedme eller Metabolsk syndrom regnes også som en følgesykdom av psoriasis. Og det ser ut til å være en sterk sammen- heng mellom psoriasis og metabolsk syndrom, spesielt hos unge kvinner. Dessuten kan overvekt øke risikoen for inflammasjon. Samtidig kan isolasjon og nedsatt funksjonsevne på grunn av hud- sykdommer og psoriasisartritt også gi økt risiko for overvekt. En forsknings-
gruppe på NTNU i Trondheim under- søker for tiden sammenhengen mellom psoriasis og overvekt, og denne utgaven av Hud & Helse skriver om forskningen.
Spørsmålet er – uansett hva som fører til overvekt og fedme – hvem har skylda eller ansvaret og bør dempe dette økende problemet? Den enkelte eller samfunnet? Det er ikke et enkelt svar på det, og det er nok mange momenter som spiller inn, enten det går på oss selv eller myndighetene. Vi har så klart et ansvar for hvordan vi lever livene våre. Men samfunnet kan helt klart bruke sine virkemidler for å legge til rette for tilgjengelig sunn mat og fysisk aktivitet, enten det er å bruke prisvirkemidler, reversere regjeringens kutt i sukkerav- giften eller gjøre det tilgjengelig og bil- ligere med fritidsaktiviteter. Konklusjo- nen i Menon-rapporten er uansett entydig og viser til Helsedirektoratet: «Når hovedandelen av den voksne befolkningen mellom 40 og 69 år har overvekt eller fedme så kan ikke proble- matikken vurderes kun som enkeltper- soners problem, men må sees som en samfunnsutfordring.» Med andre ord har staten et ansvar som den bør ta på alvor, og det lønner
seg for den enkelte og hele samfunnet at den gjør det.
REDAKTØREN HAR ORDET
 Eldrid Oftestad Redaktør
Eldrid Oftestad Redaktør
  Utgiver og annonseansvarlig
Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) Postboks 6547 Etterstad
0606 Oslo
T: 23 37 62 40
E: post@pefnorge.no Nettside: hudportalen.no
Annonsekontakt
Salgsfabrikken v/Lena Gaard T: 919 03 867
E: lena@salgsfabrikken.no
Ansvarlig redaktør
Eldrid Oftestad
T: 23 37 62 43 / 997 07 903
E: eldrid.oftestad@pefnorge.no
Redaksjonsutvalget
Tord Johansen, Mari Øvergaard og Anette Nærby.
Layout, design og trykk
07 Media – 07.no T: 22 79 95 00
E: post@07.no
Abonnement
Abonnement inngår i enkeltmedlemskap til kr. 415,–, PEF-ung kr. 129,– (0–30 år) eller PEF & PEF-ung kr. 149,– (26–30 år).
Kun abonnement koster kr. 275,–
Neste utgivelse
Hud & Helse nr. 3 -2021 utgis 24. september 2021
Frist for materiell
27. august 2021
Opplag
5677
Hud & Helse arbeider etter redaktørplakaten og er en del av Fagpressen. Fagpressen er en interesseorganisasjon for seriøse fagblader og tidsskrifter i Norge.
HUD & HELSE 2/2021 5
     NO-ABBV-200017 v1.0 12/2020. THAU
























































   3   4   5   6   7