Page 7 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 7

 i Nord-Norge
Ifølge helsenorge.no er avtalespesialister privatpraktiserende spesialister, leger eller psykologer som får driftstilskudd fra staten. Oversikter fra alle landets helseregioner viser at det i dag er 776 avtalespesialister i dermatologi. Innen revmatologi er det 14 avtalespesialister. Det er de regionale helseforeta- kene som har avtaler med avtalespesialistene og som «eier» ordningen. Oversikt over alle avtalespesialister i hver helse- region finnes på nettsidene til de regionale helseforetakene og på helsenorge.no.
Ikke så lett i nord
I Nord-Norge er det i dag tre hudleger som er avtalespesialis- ter. Og i denne landsdelen er det ikke alltid så lett å få på plass avtalespesialister. Det kan viseadministrerende direktør Beate Sørslett ved Nordlandssykehuset HF fortelle.
– Når en avtalespesialist slutter her i nord opplever vi ofte utfordringer. Det kan ta tid før en ny er på plass, og det kan føre til lang ventetid for pasientene, sier hun.
Seksjonsleder Frode Eilertsen for eksterne helsetjenester og pasientreiser i Helse Nord bekrefter at det kan være utfor- drende å ansette ny avtalespesialist i Nord-Norge.
– Fra tid til annen hender det at en avtalespesialist slutter, og da kan det være vanskelig å få tak i en erstatter – spesielt gjelder dette utenfor de største byene som Tromsø og Bodø. Dette er nokså vanlige utfordringer, sier han.
Generell manko
Ifølge Eilertsen er det generell manko på spesialister og at det henger sammen med at utdanningen av spesialister ikke helt møter etterspørselen.
– Vi har løpende ledige hjemler, og vi legger inn mye inn- sats for å tiltrekke flere spesialister hit, blant annet ved å søke i hele Skandinavia i relevante medier. Likevel er det vanskelig, og da blir resultatet at det tar lenger tid enn de tre månedene i oppsigelsestiden til avtroppende avtalespesialist før det ansettes en ny.
– Er løsningen å utdanne flere spesialister?
– Det vil føre til at det blir flere spesialister som potensielt vil være kandidater til ledige hjemler, men også andre forhold som muligheter for eksempel jobb til partnere har betydning for å få besatt de ledige hjemlene.
– Når så den nye spesialisten ansettes, overtar vedkommende automatisk porteføljen til den forrige?
– Ordningen fungerer slik at den avtroppende avtalespesi- alisten selger praksisen til den påtroppende. Dette er lovregu- lert. Hvis man ikke får rekruttert en ny avtalespesialist, vil pasientene bli ivaretatt av det helseforetaket der de er hjemme- hørende, sier han.
Rapporten «Aktivitetsdata for avtalespesialister 2019. Norsk Pasientregister» fra Helsedirektoratet tar for seg inn- hold og kvalitet i aktivitetsdata for 2019 som er rapportert fra
blant annet avtalespesialister. Hud og veneriske sykdommer regnes som er stort fagområdet i avtalepraksis. Ifølge rappor- terte spesialistkonsultasjoner og pasienter per fagområde på somatiske fagområder var det 243 370 spesialistkonsultasjoner innen hud og veneriske sykdommer i 2019. Det var 6,9 pro- sent mer enn i 2018. Antall pasienter som ble behandlet av avtalespesialister innen hud og veneriske områder var på 154 809. I revmatologi var det i 2019 rapportert inn 21 695 spesialistkonsultasjoner, som var 15,1 prosent mer enn i 2018. Og antall pasienter var på 11 428. Sammenlignet med andre regioner brukes avtalespesialister mye i Helse Sør-Øst.
Oversikt
Her er en oversikt over avtalespesialister innenfor derma- tologi og revmatologi. Den er hentet fra nettsidene til de regionale helseforetakene.
ORGANISERING
  Helse Sør-Øst
Agder:
Hudsykdommer: 7 Revmatologi: 2
Innlandet:
Hudsykdommer: 7 Revmatologi: 0
Oslo:
Hudsykdommer: 13 Revmatologi: 2
Vestfold og Telemark:
Helse Midt-Norge
Møre og Romsdal
Hudsykdommer: 3 Revmatologi: 0
Sør-Trøndelag
Hudsykdommer: 5 Revmatologi: 0
Nord-Trøndelag
Hudsykdommer: 8 Revmatologi: 0
Helse Nord
Bodø
Hudsykdommer: 1 Revmatologi: 0
Mo i Rana
Hudsykdommer: 1 Revmatologi: 0
Sortland
Hudsykdommer: 1 Revmatologi: 0
HUD & HELSE 2/2021 7
 Hudsykdommer: 7 Revmatologi: 1
Viken:
Hudsykdommer: 22 Revmatologi: 3
Helse Vest
Rogaland
Hudsykdommer: 2 Revmatologi: 3
Vestland
Hudsykdommer: 6 Revmatologi: 3
 
















































   5   6   7   8   9