Page 50 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 50

 Kroppsdebatt på avveie
 «Slankekurene er mange! Hvorfor virker de ikke? Er vi alle sammen kollektivt dumme? Selvfølgelig ikke»
Mat og kropp er marinert i komplekse følelser. Det er på tide å ta psyken inn i kroppsdebatten!
Tekst: Hilde Østby, forfatter og skribent Illustrasjonsfoto: iStock
Nå, mens pandemien herjer og en av tre lider psykisk som følge av den. Nå, når stillesittende liv gjør det mer sann- synlig enn noen gang før at vi legger på oss, er det på tide å ta psyken inn i kroppsdebatten.
Mottagelsen av min utgitte «Mage- boka» viser hvordan samtalen om kropp, klasse og kjønn befinner seg i opptråk- kede spor som det er nesten umulig å byte ut av. Istedenfor å snakke om depresjon og traumer, har debatten igjen svingt inn i et kjent spor: Over- vekt er usunt, og overvekt er arbeider- klasse. Men det jeg ville undersøke i «Mageboka», var derimot det påfallende
faktum at negativt kroppsbilde ikke har noe med kroppen å gjøre i det hele tatt. Det har mye mer med depresjon å gjøre – en folkesykdom i Norge. Når vi skal snakke om kroppen – hvorfor stiller vi ikke heller det helt avgjørende spørsmå- let: Hvordan har vi det med oss selv?
Undersøkelser viser at negativt kropps- bilde er så vanlig at det er til å grine av. En av undersøkelsene jeg bruker i boken, viser at i et representativt utvalg på 1000 kvinner er 60 prosent misfor- nøyd med egen kropp, og 80 prosent kontrollerer matinntaket sitt. Glemte jeg å si at denne undersøkelsen ble gjen- nomført på kvinner som var mellom 60 og 70 år gamle? Men menn kommer etter, det rapporteres om gutter ned i seks år som ønsker seg større muskler.
Negativt kroppsbilde er dessverre ikke knyttet til kjønn, alder eller BMI, selv om det er umulig i denne sammenheng å ikke nevne den økende diskriminerin- gen mot overvektige. Det, paradoksalt nok, samtidig som befolkningens sam-
50 HUD & HELSE 2/2021

























































































   48   49   50   51   52