Page 16 - Hud&Helse nr. 3/2021
P. 16

KONFERANSE
 Aktiviteter som kan fremme samvalg i helsetjenesten:
• God tilpasset pasientinformasjon.
• Still spørsmål om hva pasientens ønsker.
• Involver viktige støttepersoner som venner og familie.
• Bidra til å styrke pasientens motivasjon og mestring.
• Gi emosjonell støtte.
• Dersom du synes dette temaet er spen-
nende, kan du lese mer her:
– WHO: Global report on Psoriasis. 2016.
– Schuster, B., Ziehfreund, S., Albrecht, H., Spinner, C., Biedermann, T., Peifer, C. and Zink, A. (2020), Happiness in dermatology: a holistic evaluation of the mental burden of skin diseases.
J Eur Acad Dermatol Venereol, 34: 1331-1339.
IFPA-konferansen
• Det er det internasjonale psoriasisfor- bundet IFPA (The International Federa- tion of Psoriasis Associations) som står bak konferansen World Psoriasis & Psoriatic Arthitis Conference (WPPAC 2021).
• Konferansen arrangeres hvert tredje år, og på konferansen presenteres ny forskning innen dermatologi og rev- matologi.
• Årets konferanse ble arrangert 30. juni – 3. juli 2021. For første gang var den digital som følge av koronapandemien.
• IFPA er en frivillig paraplyorganisasjon for nasjonale psoriasisorganisasjoner verden over. IFPA har medlemsorganisa- sjoner som dekker de fleste verdens- regioner og kontinenter, herunder Europa, Amerika, Afrika og Asia.
 Målet med en helsetjeneste
Visste du at Verdens helseorganisasjon anbefaler å jobbe for personorienterte helsetjenester?
Tekst: Astrid Blikstad, seniorrådgiver helsefag i Psoriasis- og eksemforbundet
 Dr. Rachel Sommer innledet sitt foredrag under IFPA­konferansen i sommer ved å poengtere viktig­ heten av samhandling mellom pasient og helsepersonell med fokus på samvalg i tråd med Verdens helseorganisasjon (WHO) sine anbefalinger om personorienterte helsetjenester (people centered health care). Samvalg, på engelsk «shared decision making,» er viktig i et behandlingsforløp. Samvalg er en prosess der helsepersonell sammen med pasienten, kommer frem til – og tar beslutninger om
– undersøkelser og behandlings­ alternativer.
«Vi må være bevisst på at helse er noe som oppleves, at det er individuelt betinget. »
Dr. Sommer trekker frem at «pasienten er ekspert på egen sykdom og helsepersonell er eksperter på å behandle sykdom».
Videre i foredraget utfordret Dr. Sommer oss ved å stille spørsmål som «Hva er helse?» og «Hva er målet til helsetjenesten?» Spørsmål­ ene er interessante fordi det finnes ulike definisjoner av helse og helsetjenester. Vi må være bevisst
på at helse er noe som oppleves, at det er individuelt betinget. Dermed må helsetjenestene som tilbys globalt være forankret i pasientens opplevelse av egen helse og selvsten­ dige helsemål. Men hvor sterkt står samvalg i dagens helsetjeneste?
Snakker pasienten og helseperso­ nell om det samme? Forstår vi hverandre? Dr. Sommer reflekterer over hvor sterkt samvalg står i den kliniske praksisen blant helseperso­ nell. Blir pasienten invitert til å være en aktiv part? Hva er viktig for deg og din helse? Hva er målet ditt med behandlingen? Hva ønsker du at skal bli bedre i ditt liv nå?
Dr. Sommer motiverer helseperso­ nell til å aktivt involvere pasienten til samvalg i behandlingsalternativer og behandlingsstrategier. Dersom samvalg får et ytterlig fokus i helsetjenesten, vil helsetjenester kunne bli mer helhetlig i tråd med WHO sin retningslinje for persono­ rienterte helsetjenester. Dette er interessant i nasjonalt ­ og ikke minst et globalt perspektiv.
16 HUD & HELSE 3/2021






































































   14   15   16   17   18