Page 18 - Hud&Helse nr. 3/2021
P. 18

KONFERANSE
 Psoriasis og tarm
• Forskningsprosjektet «Tarmens barriärfunktion vid psoriasis: påverkan av immunceller, tarm- flora och stressutlösta ämnen» («Tarmbarrierefunksjon ved psoriasis: effekter på immun- celler, tarmflora og stressutløste stoffer») begynte i 2016 og avsluttes i slutten av 2021.
40 personer har deltatt. 20 av deltakerne har psoriasis, mens resten utgjør kontrollgruppen.
• Det er kun svenske psoriasis- pasienter som deltar i studien. Disse er blitt rekruttert via mottaket på sykehus eller ved annonsering. Pasientene har avgitt blodprøver, avførings- prøver og tarmbiopsier.
• Målet med forskningsprosjek- tet er å undersøke hvilke koplinger det finnes mellom forandringer i tarmfloraen og psoriasis. Denne forskningen er den første i sitt slag, og prosjektet er tverrfaglig. Stu- dien tar for seg tarmens per- meabilitet for ulike patogener og immuncellene i tarmen.
• Permeabilitet er ifølge Store norske leksikon et uttrykk for cellemembranens gjennom- trengelighet for ulike stoffer. Permeabilitet er av fundamen- tal betydning for opptak og transport av stoffer i celler eller mellom celler.
• Maria Lampinen, som leder studien, er dosent i eksperi- mentell kjemi ved Uppsala Universitet. Siden 2002 har hun forsket på inflammato- riske tarmsykdommer. Hun har også forsket på allergisk astma. I 2014 begynte hun å forske på psoriasis sammen med hudleger på Akademiska sjukhuset i Uppsala, og på mastceller i psoriasislesjoner og hvordan de kan dempes for å redusere inflammasjo- nen.
Tarmforsker vant pris
Maria Lampinen forsker på tarmen og psoriasis. Under IFPA- konferansen mottok hun pris for beste vitenskapelige poster.
Tekst: Jon Andersson, redaktør
i Psoriasistidningen, tidsskriftet til det svenske Psoriasisförbundet
Prisen for beste vitenskapelige poster, den kanskje mest prestisjefylte utmerkelsen på den 6. verdenskonferansen om psoriasis­ og psoriasisartritt, gikk til den svenske forskeren Maria Lampinen.
Det ble klart da konferansen ble avsluttet 3. juli med en prisutdeling.
Ved å lage en vitenskapelig poster, kan en forsker presentere komplisert forsking på lett forståelig måte. Det er vanlig når man for eksempel vil lansere forsknings­ resultat på en vitenskapelig konferanse.
Den som gjorde det aller best på årets verdenskonferanse var Maria Lampinen, dosent fra Uppsala universitet i Sverige. Og hun forsker på tarmens rolle i psoriasis.
– Det er fantastisk kult. Jeg er veldig glad for det. Jeg kommer fra tarmsyk­ domsfeltet, så det er gøy at koblingen mellom tarmsykdommer og hud har fått oppmerksomhet i psoriasisfeltet, sier hun.
Det finnes nemlig en del likheter mellom psoriasis og inflammatorisk tarmsydom, som for eksempel at begge sykdommene deler en del gener og utarter seg slik at man kan kjenne seg frisk og syk.
– Man vet at det er vanligere å få inflammatorisk tarmsykdom hvis man har psoriasis. Det kan bety at det er celler som ligger i tarmen og som trigger i gang tarmsykdommen, sier Lampinen.
«Man vet at det er vanligere å få inflammatorisk tarmsyk- dom hvis man har psoriasis»
Den svenske forskeren Maria Lampinen fikk pris for formidling av forskning på tarmsykdom og psoriasis. Foto: David Naylor
Men det er mye man fortsatt ikke vet om koblingen mellom disse sykdommene. Lampinen håper at hennes forskning
vil kunne svare på en del av disse spørsmålene.
– Det vi har ønsket å se nærmere på, er om inflammasjonen i tarmen poten­ sielt skulle kunne forverre psoriasis­ symptomene. Men akkurat hvordan koblingen ser ut, vet vi ikke ennå, sier hun.
Maria Lampinens forskning har
i flere år fått støtte fra det svenske Psoriasisförbundets forskningsfond, noe som ifølge henne har vært ytterst viktig for forskningsprosjektet.
– Bidragene fra fondet har vært helt avgjørende for at jeg skulle kunne bedrive denne forskningen. Det er jeg veldig takknemlig for, sier hun.
Forskningsprosjektet hennes «Tarmens barriärfunktion vid psoriasis: påverkan av immunceller, tarmflora och stressutlösta ämnen» («Tarmbarrierefunksjon ved psoriasis: effekter på immunceller, tarm­ flora og stressutløste stoffer») er nå inne
i en sluttfase, og planen er å gjøre den ferdig i slutten av 2021.
Artikkelen er oversatt av Eldrid Oftestad, redaktør i Hud & Helse.
 18 HUD & HELSE 3/2021




































































   16   17   18   19   20