Page 19 - Hud&Helse nr. 3/2021
P. 19

                Rapport om klimabehandling
De nordiske psoriasisorganisasjonene har laget en rapport om behandlingsreiser. Den ble presentert på IFPA-konferansen.
Tekst: Eldrid Oftestad
Rapporten, eller den såkalte «White Paper», ble presentert under den 6. verdenskonferansen om psoriasis­ og psoriasis­ artritt til Det internasjonale psoriasisforbundet (6th World Psoriasis & Psoriatic Arthritis Conference 2021.
Med denne rapporten ønsker NORDPSO å gi oppmerk­ somhet til klimabehandling som et viktig og positivt behandlingstilbud for psoriasispasienter i hele Norden.
Ønsker å skape forståelse
Målet er å gi en grundig oversikt over dagens status for tilbud om og tilgang til klimabehandling i Norge, Danmark, Færøyene, Finland, Sverige og Island. I tillegg ønsker de nordiske pasientorganisasjonene som representerer psoriasis­ pasienter å skape en forståelse for de utfordringer tilbudet om og tilgang til klimabehandling møter.
I rapporten konkluderes det med at klimabehandling er et viktig behandlingsalternativ blant flere behandlinger for mennesker som lever med psoriasis. Denne behandlingen
kan endre livet for pasientene og bidra til å lindre og forhindre smertefulle og livsbegrensende symptomer.
Likevel nyter ikke behandlingen ofte den samme status som andre behandlinger, noe som fører til redusert betalingsvilje fra myndighetenes side. Dette reduserer til syvende og sist antall pasienter som kan ha nytte av en potensiell livsendrende klimabehandling.
– Ofte misforstått
Psoriasis­ og eksemforbundet (PEF) har deltatt i arbeidet med rapporten fra NORDPSO. Ifølge generalsekretær
Mari Øvergaard i PEF blir klimabehandling ofte misforstått.
– Det blir ofte sett på som et supplement til annen behandling enn en fullverdig behandlingsform. Mange oppfatter nok også dessverre klimabehandling som en sydentur på statens regning. Et opphold på behandlings­ reiser for psoriatikere består av soling, bading i saltvann, gruppetrening, fysikalsk behandling, undervisning og helsefaglig oppfølging. Det er altså et behandlingsopplegg som ivaretar hele mennesket og alle aspekter ved sykdom­ men. Vi vet at pasienter rapporterer om meget god effekt av klimabehandling, både fysisk og psykisk, umiddelbart etter oppholdet og også mange måneder senere, sier generalsekretæren i PEF.
KONFERANSE
 ET BEDRE LIV FOR SENSITIV HUD
         TIL HUD MED TENDENS TIL ATOPI LIPIKAR BALM AP+M
 TØRR HUD OG HUD MED TENDENS TIL ATOPI
Kroppens mikrobiom er det usynlige økosystemet av mikroorganismer og bakterier som lever på huden din. Disse bakteriene interagerer og kom- muniserer med hverandre, og spiller en viktig rolle når det gjelder helse og det å bevare sunn hud.
LIPIKAR AP+M
Med sin nye AP + M - teknologi virker Lipikar Balm AP+M på tre nivåer for å begrense virkningen av meget tørr hud og utbrudd: den er umiddelbart beroligende, kløestillende og reduserer forekomsten av utbrudd.
Den forbedrede formuleringen inneholder også Aqua Posae og microre- syl, en ny ingrediens som begrenser opphopning av stafylokokker som er involvert i atopi, og dermed styrker balansen i hudens mikrobiom.
  TRINN 1
LIPIKAR
SYNDET AP+ Beroligende dusj- gelékrem som hjelper til med å redusere kløe og irritasjon forårsaket av tørrhet.
TRINN 3
LIPIKAR
STICK AP+ Beroligende stift. Reduserer kløe og
irriasjon forårsaket av tørrhet.
TRINN 2 LIPIKAR
BALM AP+M Beroligende og styrkende krem til kroppen. Kløestil- lende effekt. Bero- liger øyeblikkelig.
          BEROLIGENDE KROPPSPLEIE. UTEN PARFYME. TIL SPEDBARN*, BARN OG VOKSNE.
 BALANSERER HUDENS MIKROBIOM BEROLIGER ØYEBLIKKELIG KLØESTILLENDE EFFEKT
    HUD & HELSE 3/2021 19
* Fra 3 måneder
































































   17   18   19   20   21