Page 21 - Hud&Helse nr. 3/2021
P. 21

La huden slippe røyken
Tekst: Petter Gjersvik, hudlege og professor ved Universitetet i Oslo og Seksjon for hudsykdommer, Oslo univer- sitetssykehus
Folk røyker av mange grunner. Å ta seg en røyk er en måte å kople av på – fra stress, bekymringer og plager. Røyking virker beroligende. Ofte røyker man i lag med andre, for det å røyke med andre kan virke samlende og styrkende på identitet og fellesskap. At tobakk er avhengighetsskapende, skyldes ikke bare nikotinets kjemiske påvirkning på hjernen.
Alle vet at røyking er skadelig og forårsaker kreft og sykdom i lunger, hjerte og hjerne. Røykere lever kortere. Mindre kjent er det at tobakk også er skadelig for huden og forverrer mange hudsykdommer.
Tobakksrøyk gjør at huden blir stresset og får mindre oksygen. Dette skader vevet og gir redusert evne til repara­ sjon og redusert immunrespons. Dessuten øker nedbrytnin­ gen av kollagen og elastiske fibre, noe som gjør huden slapp.
Storrøykere avsløres gjerne av gul misfargning på pekefin­ ger og langfinger og misfargning av tenner. På lang sikt vil huden eldes raskere – man kan gjerne si at huden til en 40 år gammel storrøyker vil likne på huden til en 70­åring som ikke røyker: markerte rynker, slappe øyelokk, ujevn hudfarge og tørr hud.
Det er godt dokumentert at røykere oftere har en mer utbredt og alvorlig psoriasis enn ikke­røykere, og at pasien­ ter med psoriasis røyker mer enn pasienter uten psoriasis. Mer psoriasis blant røykere antas å skyldes nikotin og andre skadelig stoffer i tobakk som forsterker betennelsesprosessen og skjelldannelsen som er typisk for sykdommen.
«Røykere har oftere en mer utbredt og alvorlig psoriasis enn ikke-røykere»
Å slutte å røyke er det viktigste du kan gjøre for å bedre egen helse.
Pustulosis palmoplantaris (PPP) er en spesiell variant av psoriasis som kjennetegnes av rødt, skjellende utslett i håndflater og fotsåler, gjerne med pussliknende små blem­ mer. Sykdommen kan være svært plagsom og er vanskelig å behandle. Den rammer nesten bare røykere; rundt 90 prosent av pasientene røyker. Mekanismen er ukjent, men man antar at nikotin binder seg til spesielle reseptorer i huden. Dette setter så i gang en betennelsesreaksjon som er vanskelig å stoppe.
Sykdommen hidrosadenitt (hidradenitis suppurativa / HS), som kjennetegnes av byller, kviser og knuter i lysker og armhuler, er også vanligere blant røykere enn blant ikke­røy­ kere. Og de som røyker, har ofte mer uttalt sykdom og svarer dårligere på behandling.
Røyking dobler risikoen for plateepitelkarsinom i hud og på lepper. Dette er en potensielt dødelig form for kreft. Røyking fører til trange blodkar i fingre og føtter, noe som gir plagsom kuldefølelse og etter hvert smerter. Risikoen for kroniske sår på legger og føtter er stor. Flere sykdommer i munnhulen er også vanligere blant røykere enn blant ikke­røykere. Det samme gjelder visse bindevevssykdommer.
Det er mange gode grunner til å slutte å røyke. Røykestopp er vanskelig, men det finnes hjelp. Men det er vanskelig å lykkes. Snakk med fastlegen om hva du kan gjøre. Nikotin­ plaster og nikotintyggegummi kan dempe røyketrangen. Noen kan ha nytte av røykeavvenningskurs. Gode tips for dem som ønsker å slutte, finner du på denne nettsiden helsenorge.no.
Tips til røykeslutt: Lykke til!
HUDLEGEN HAR ORDET
  Petter Gjersvik er hudlege og professor ved Universitetet i Oslo og Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus. Han var leder i Hudlegeforeningen i perioden 2013–19.
HUD & HELSE 3/2021 21


















































































   19   20   21   22   23