Page 23 - Hud&Helse nr. 3/2021
P. 23

  Tekst: Eldrid Oftestad, redaktør i Hud & Helse Foto: iStock
Europeiske hudleger har laget nye ret­ ningslinjer for behandling av psoriasis. Og her hjemme utarbeides det veiledende anbefalinger for systemisk behandling av hudsykdommen. Fra Norge sin side har hudlege og seniorforsker Olav Sundnes ved Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus, bidratt.
Hudlege og seniorforsker Olav Sundnes ved Rikshospitalet i Oslo har bidratt i arbeidet med nye europeiske retningslinjer for behandling av psoriasis.
– Det er litt ulike tradisjoner og kliniske erfaringer, men det har ikke vært større uenigheter rundt det faglige, sier han. Retningslinjene har derimot bevisst unnlatt å ta for seg
– Norsk forening for dermatologi og
venerologi (NFDV) har bidratt økonomisk
til senteret som lager disse retningslinjene, og har til gjengjeld fått ha med en representant i arbeidsgruppen, forteller Sundnes.
Senteret som organiserer arbeidet med retningslinjene er European Dermatology Forum. Dette er en ideell organisa­ sjon som har som mål å forbedre behandling av hudsyk­ dommer.
– Organisasjonen gjør det meste av arbeidet, og hudleger fra de fleste europeiske landene er med i ulike arbeidsgrup­ pegrupper.
– Hva består de nye retningslinjene av?
– Formålet med de nye retningslinjene er å gi en oppdatert oversikt over alle tilgjengelige godkjente syste­ miske legemidler for psoriasis. Det er laget en nøye oversikt over hvordan legemidlene skal forskrives, hvilke forhånds­ regler man skal ta og hvilken oppfølging som kreves. Det er spesielt lagt vekt på komorbiditeter, altså andre sykdommer pasienter kan ha, som kan ha påvirkning på hvilken behandling man velger.
Ulike tradisjoner og erfaringer
Ifølge Sundnes er det etterhvert blitt en jungel av ulike legemidler for psoriasis.
– Det er viktig at legemidlene brukes på en god og trygg måte, og disse retningslinjene kan hjelpe oss med det. Det er laget fine oversiktlige tabeller som skal gjøre det enklere for hudleger å velge optimal behandling.
Sundnes forteller at arbeidet har foregått i mindre arbeidsgrupper som har tatt for seg avgrensede temaer. Hele gruppen har så stemt over de ulike anbefalingene, slik at det er oppnådd en konsensus.
Men hvordan har hudlegene forholdt seg til de euro­ peiske landenes ulike syn og tradisjoner for behandling av psoriasis? Sundnes kan fortelle at det ikke har vært store diskusjoner.
Ifølge Sundnes er det også laget et eget dokument rettet mot psoriasispasienter i samarbeid med
International Federation of Psoriasis Associsations (IFPA).
è
«Det nye er oppdatert forskning, informasjon om nye medisiner og om komorbiditet»
når man skal velge dyrere biologisk behandling og hvilken av disse legemidlene en skal velge først. Ulike land har svært forskjellige finaniseringsordninger for legemidler, og en har derfor latt det være opp til hvert enkelt land å definere dette, sier han.
Eget dokument rettet mot pasienter
BEHANDLING
   Tørre eller sprukne hender etter hyppig vask?
  • demper kløe
• mjukgjerande ingrediensar • førebygger hudplager og
bevarer den gode bakterieflora
Kombiner med
pH 4 Hudpleie pluss/Hudbalsam for best effekt. Påfør etter vask eller ved behov.
Utan parfyme. Låg pH.
 Scan for meir produktinfo
Optima Produkter AS
5600 Norheimsund, Tlf. 56 56 46 10
www.optima-ph.no
   Bruk Optima
pH4 Hudvask pluss
- hudvenleg og pleiande
 HUD & HELSE 3/2021 23





























































   21   22   23   24   25