Page 24 - Hud&Helse nr. 3/2021
P. 24

BEHANDLING
– Dokumentet er utformet fra hudlege til pasient som en guide med spørsmål og svar. Dette kan være fin informasjon som utgangspunkt for å diskutere med hudlegen. Dokumen­ tet tar opp forhold som for eksempel andre sykdommer, graviditet, amming og vaksiner.
– Finnes det også informasjon om koronaviruset og koro- navaksinene i retningslinjene?
– Disse retningslinjene ble utarbeidet før koronaviruset kom, men i etterkant er det oppdatert med egne avsnitt om koronaviruset.
Behov for oppdateringer
Sundnes understreker at arbeidet med de nye retningslinjene ikke har vært et samarbeid med legemiddelindustrien.
– Det har vært viktig at legene ikke har noen bindinger til de enkelte legemidlene. Hvis det var enkelte leger som hadde det, fikk de fortsatt være med i arbeidet, men de fikk ikke lov til å stemme.
– Er det en spesiell grunn til at det kommer ny europeiske
– Jeg har vært spesielt opptatt av komorbiditeter. Vi får mange henvendelser fra andre avtalepraktiserende hudleger om behandling av psoriasis hos pasienter som også har andre sykdommer. Derfor er det fint med en god oversikt med anbefalinger om hvordan en skal velge riktig legemiddel.
Norske anbefalinger
De nye europeiske retningslinjene for psoriasisbehandling har betydning for behandlingen i Norge, fordi de blir brukt som grunnlag for nye norske veiledende anbefalinger for sys­ temisk behandling av psoriasis. Sundnes har ledet arbeidet med de norske anbefalingene i regi av NFDV, og disse vil snart bli publisert.
– Vi har brukt både de gamle norske retningslinjene fra 2010 i regi av Helsedirektoratet samt disse nye europeiske retningslinjene i vårt arbeid.
Ifølge Sundnes har det nok vært noe ulik praksis i de forskjellige helseregionene når det gjelder systemisk behand­
ling av psoriasis.
retningslinjer nå?
– Det er utarbeidet en slik retnings­ linje en gang før, jeg tror det var i 2015. Det er en del år siden, så det var helt klart behov for oppdateringer med tanke at det er mange nye legemidler som er godkjent de siste fem årene. Tanken nå er å lage et levende dokument med retningslinjer der nye forskningsresulta­ ter kontinuerlig legges til på nettsiden til EDF.
– Hva er nytt i disse retningslinjene sammenliknet med de fra 2015?
– Det nye er oppdatert forskning, informasjon om nye medisiner og om komorbiditet.
Behandlingsmål
Sundnes sier at det også er blitt diskutert behandlingsmål i arbeidet med de nye europeiske retningslinjene.
– Inntil nå har vi vært nokså fornøyd med behandlingsef­ fekten når pasienten oppnår en PASI 75, det vil si 75 prosent reduksjon av psoriasisutslettet. Vi vet at denne hudsykdommen kan ha en betydelig påvirkning på livskvali­ tet, og det er ikke slik at alle pasienter nødvendigvis vil være fornøyd med en slik behandlingseffekt. Vi ser nå med nye legemidler at det kanskje er mulig å øke ambisjonsnivået til 90 eller 100 prosent reduksjon av utslett, men med de høye prisene på disse nyere legemidlene så er dette i stor grad et kostnadsspørsmål. Det er sannsynlig at en vil endre ambisjo­ ner for behandlingsmål på sikt, men foreløpig er ikke dette noe en har blitt enig om i retningslinjene.
– Hva har vært viktig for deg å få med i de nye retningslin- jene?
– Tanken med de nye anbefalingene er å styrke behandlingstilbudet samt å tilstrebe et likt behandlingstilbud i hele landet. For å få tilbud om behandling med dyre biologisk legemidler så er det slik at det er visse krav som små tilfredsstilles. Dette handler hovedsakelig om hvor mye psoriasisutslett man har, hvordan dette påvirker livskvalitet, samt hvilken behandling man har prøvd tidligere.
– I de nye anbefalingene legger vi nok enda større vekt på livskvalitet. Utslett for
24 HUD & HELSE 3/2021
«Utslett for eksempel til hender, føtter eller ansikt vet vi gir mye større påvrkning på livskvalitet enn utslett andre steder»
eksempel til hender, føtter eller ansikt vet vi gir mye større påvrkning på livskvalitet enn utslett andre steder. Det er også slik at det er store individuelle forskjeller på hvordan psoriasisutslett påvirker en. De nye anbefalingene legger derfor opp til at det i noe større grad skal være mulig å tilby biologisk behandling til pasienter med betydelig påvirket livskvalitet, og med større grad av individuell vurdering, sier han.
– Ikke bindende
Sundnes understreker at anbefalingene fra NFDV ikke er bindende retningslinjer, men at de er basert på det arbeids­ gruppen har kommet fram til etter innspill fra NFDV sine medlemmer. Han oppfordrer psoriasispasienter til å være påpasselig med å fortelle behandleren om sine andre sykdommer, hvis de har det, slik at dette vurderes ved valg av behandling.
– For eksempel hvis du i tillegg har inflammatorisk tarmsykdom, så kan det være med å påvirke hvilket legemid­ del en velger, sier hudlegen og seniorforskeren.





































































   22   23   24   25   26