Page 27 - Hud&Helse nr. 3/2021
P. 27

 Pasienters tilgang til kliniske behandlingsstudier er ikke god nok, konkluderer Riksrevisjonen i en rapport. Foto: iStock
FORSKNING
sykehusene som vi har hørt har dårlig kapasitet på rom, så kan det å finne egnet rom for å gjennomføre studieprosedyre være en utfordring. Det kan også være utfordringer med å få oppbevart utstyr eller å ha lagerplass for det som følger med en slik studie, kommenterer Bjørge.
– Eller bare det å ha en kontorplass til å skrive, sier Risa, og legger til: Det var eksempler på at det ble brukt mye tid til å frakte utstyret fra den bygningen til den bygningen, for så ta det tilbake igjen fordi det ikke var lagringsplass der utstyret skulle brukes.
4. Ledere som ser verdien av og prioriterer forskning
– Forskning er en lovpålagt oppgave, men det stilles krav på mange andre områder enn forskning i et helseforetak. Vi så at forskning og drift kunne sees på som motsetnin­ ger, og at det var nødvendig at ledere på ulike nivå ser verdien av og prioriterer forskning. Det er også noe av grunnen til at vi konkluderer med at kliniske behandlings­ studier kan integreres bedre i driften, sier Bjørge.
– Kan ikke behandlingsstudier få konsekvenser for tidsbru- ken til helsepersonell?
– Det vil variere veldig fra studie til studie. Noen studier innebærer prosedyrer som ikke tar noe særlig lenger tid enn det som er standard prosedyre, mens andre studier igjen krever kanskje mer oppfølging og mer tidsbruk, sier Bjørge.
Pasientrekruttering
Risa forteller at de også har sett på rekruttering av pasienter og hvordan det gjøres.
– Vi sjekket blant annet nettsiden helsenorge.no, og der så vi at det er mange studier som ikke ble informert om. Det vi fant var at leger og helsepersonell gjerne informerer om studier de selv er involvert i, men at de ikke nødvendigvis er like gode til å informere om studier
som foregår andre steder. Vi så også at noen var mer kreative enn andre og brukte Facebook og tok kontakt med pasientorganisasjoner.
Seniorrådgiverne forteller at rapporten er sendt til behandling i Stortingets kontroll­ og konstitusjonskomité, men den er ikke ferdig behandlet ennå. Og de vet ikke når den blir det.
 Noen funn fra rapporten
• Stortinget har satt som mål at det må bli flere slike studier og at flere pasienter skal få tilgang til å delta. Riksrevisjonens undersøkelse viser at kun 0,8 prosent av nye pasienter ble rekruttert til studier i 2019. Målet som Helse- og omsorgs- departementet har satt er på 5 prosent innen 2025.
• Undersøkelsen viser at av de cirka 2 500 styresakene som ble behandlet i helseforetakene i 2019, hadde 23 saker forskning som hovedtema.
• Tall fra 2019 viser en stor forskjell på tilgjengeligheten av kliniske behandlingsstudier for de ulike sykdomsgruppene.
Av 497 studier i 2019, var kun seks innenfor sykdomsgruppen hud. Færre enn 50 hudpasienter ble rekruttert til studier i 2019. Til sammenlikning ble over 3 000 pasienter rekruttert til kreft- studier. Studier innen kreft kan inkludere hudkreftpasienter.
Kilde: Riksrevisjonens rapport «Riksrevisjonens undersøkelse av kliniske behandlingsstudier i helseforetakene».
HUD & HELSE 3/2021 27















































































   25   26   27   28   29