Page 43 - Hud&Helse nr. 3/2021
P. 43

 En lærerik helg
PXEFXXUNXGX
PEF-ung ruster opp sitt interessepolitiske arbeid.
Tekst og foto: Maren Awici-Rasmussen, organisasjonsrådgiver i Psoriasis- og eksemforbundet
Helgen 13.-15. august samlet PEF­ ung en liten forventningsfull gruppe. Vi skulle lære om hvordan vi kan påvirke samfunnet. Med oss på laget hadde vi Karianne Kroglund Monstad fra konsulentfirma Rud Pedersen Con­ sulting. Hun skulle være med oss omtrent hele helgen, og vi skulle få tid til å bli godt kjent. Sammen hadde vi tre intense og lærerike dager.
Det var en liten, men interessert og engasjert gruppe. Etter mange avmel­ dinger tett på, ble vi dessverre kun seks personer, men gruppen var vel så engasjert. For noen var dette deres første møte med PEF­ung, mens andre sitter i organisasjonens styre. Det var også stor variasjon i deltakernes alder med yngste deltaker
kommunisere effektivt. Allerede fredag var opplæringen godt i gang. Visste
du for eksempel at Norges Grunnlov bygger på det man kaller maktfor­ delingsprinsippet? Prinsippets for­ deling er essensielt for å forstå dyna­ mikken mellom Storting og (Kongen i) regjering. Stortinget vedtar og regjeringen utfører. Ettersom regjerin­ gen står ansvarlig for å gjennomføre vedtak, er det lett å tenke at all makt ligger hos dem. Men slik er det ikke. Det er derfor viktig å ikke kun fokusere på de partiene som sitter ved makta. Det er dessuten mange avgjørelser som tas lokalt i din kommune, og ungdoms­ partiene er sterke endringsagenter for moderpartiet.
å bruke tid på å jobbe med budskapet vårt, både i grupper og alene. Noe av det som er vanskelig med påvirkning er å spisse budskapet og å kommunisere effektivt. Med få ord skal store og viktige budskap formidles.
Fellesskap betyr i denne kontekst at våre saker og behov angår mange.
Får PEF­ung viljen sin, vil det være av positiv betydning for det store felles­ skapet, for Norge. Det betyr også at vi kan si noe om dagens status basert på fellesskapet vårt. Gjennom medlems­ undersøkelser og samtaler, kan vi si noe om hva som virker eller ikke virker for dere. Vi kan identifisere problemer og kanskje kan fellesskapet også by på løsningen. Vi er et fellesskap med mange erfaringer og mange kloke hoder!
I løpet av helgen dannet vi en Face­ book­gruppe for å videreføre arbeidet og kontakten. Gruppen valgte seg ut tema «psykodermatologi» som et tema å jobbe videre med. Kort forklart ønsker vi at samspillet mellom hud og hode skal på dagsorden og forstås bedre. Vi gleder oss til å ta opp tråden og å videreføre kunnskapen og engasje­ mentet fra helgen ut i den store verden.
Det var en liten, men interessert gruppe med PEF-ungere som jobbet med interessepolitikk en helg i august.
på 17 år og eldste på 30. Selv om det var stort spekter i både alder og bakgrunn, klarte vi å skape et godt og trygt samarbeidsklima hvor alle lærte, også foredragsholder.
«På mange måter kan man si at PEF-ungs slagord, kunnskap, venn- skap og fellesskap, er
en oppskrift på hvordan drive interessepolitikk»
Vennskap eller bekjentskap er et nyt­ tig verktøy. Vi vil at politikere skal tenke på oss som en troverdig kunnskaps­ kilde og kilde til informasjon. Dette gjør vi ved å vise dem hvem vi er, samt forsikre om at vår dør er åpen. Får en
På mange måter kan
man si at PEF­ungs slagord, kunnskap, vennskap og fellesskap, er en oppskrift på hvordan drive interessepolitikk. For å skape endring må man ha kunnskap – kunnskap om det politiske landska­ pet, om hvem du kommuniserer med, om hva ditt buskap er. Målet må være klart og du må vite hvordan du best formulerer deg, slik at budskapet blir tydelig og troverdig.
For å vite hvordan man kan skape end­ ring, må man kunne noe om det politiske landskapet, hvem som bestemmer og hvordan man kan
helsepolitiker en sak om hud på sitt bord, skal vi poppe opp som aktuell sparrepartner i politikerens hode.
De skal altså vite hvem vi er, men vi må også vite noe om hvem de er. Både hvem individet er, og hva slags politikk partiet individet tilhører han. Vi skal stifte bekjentskap til hver­ andre. Med kunnskap om hvem vi snakker til, er det mye lettere å snakke treffsikkert. Denne helgen øvet vi oss derfor på å vinkle budskapet etter hvem vi pratet med, og på å kommu­ nisere mer treffsikkert. Dette gjorde vi ved å presentere egne hjertesaker og
 HUD & HELSE 3/2021 43
  -
i
c
i
w
A
n
e
r
a
R
a
s
m
u
M
s
s
e
n
























































   41   42   43   44   45