Page 21 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 21

    Atopisk eksem er en kronisk hudsyk- dom kjennetegnet av tørr hud og kløende utslett, typisk i albuebøyer og knehaser. Forløpet er svingende: gode perioder, ofte om sommeren, blir avløst av ille perioder, ofte om vinteren. Stress forverrer. Kløen kan være ulidelig. Det finnes også mange andre former for eksem.
«Ordet eksem kommer fra gresk ekzema, som er avledet av ekzeein, som betyr ’å koke over’»
for) sykdommene atopisk eksem, astma, høysnue og / eller matallergi (1). Det er vanlig å ha to eller flere av disse sykdommene samtidig.
Uttrykket barneeksem brukes ofte om atopisk eksem. Det skyldes at sykdom- men gjerne dukker opp i barneårene. Men eksem i barneårene er ikke alltid
Hva er eksem?
Eksem er altså ikke et annet ord for utslett. Psoriasis er ikke en form for eksem. Riktignok er både eksem og psoriasis kjennetegnet av en sterk betennelsesreaksjon i huden, men sykdommene skiller seg fra hverandre i årsaker, sykdomsme- kanisme, arvegang, utseende, hvilke deler av huden som rammes, forløp og behandling.
Ordet eksem kommer fra gresk ekzema, som er avledet
av ekzeein, som betyr «å koke over». Denne betydningen passer godt for et akutt eksemutslett, der man oftest har små blemmer og hevelse i huden. Uttrykket passer ikke så godt for et kronisk eksemutslett, der huden oftest er tørr, fortykket, oppklort og lett flassende (1). Mange hudleger foretrekker derfor å kalle sykdommen atopisk eksem, som er en kronisk eksemsykdom, for atopisk dermatitt (2). Dermatitt betegner en betennelsesreaksjon i huden og kommer av gresk derma, «hud», og -itis, «betennelse». Atopisk eksem og atopisk dermatitt er altså to ulike uttrykk for samme sykdom.
atopisk eksem, og uttrykket barneeksem passer dårlig for dem som sliter med tørr hud, kløe og oppklort, fortykket hud. Det er typisk for atopisk eksem til langt opp i godt voksen alder. Derfor bør uttrykket atopisk eksem foretrekkes.
Referanser:
1. Gjersvik P, Langeland T. Atopisk dermatitt eller atopisk eksem? Tidsskr Nor Legeforen 2021
2. SilverbergJI,ThyssenJP,PallerAS,etal.What’sinaname? Atopic dermatitis or atopic eczema, but not eczema alone. Allergy 2017;72:2026-30.
HUDLEGEN HAR ORDET
 Tekst: Petter Gjersvik, hudlege og professor ved Universitetet i Oslo og Seksjon for hudsykdommer, Oslo univer- sitetssykehus
Mange er plaget med eksem: kløe, kloring og rødt utslett, ofte også små blemmer, skjelling og væsking. Håndeksem kan skyldes overdreven håndvask eller kontakt med stoffer som irriterer huden eller som man er blitt allergisk mot. Personer med tørr hud er mest utsatt.
Eksem er noe annet enn psoriasis. Eksem kan være flere sykdommer.
Uttrykket atopi ble opprinnelig brukt om straksallergiske reaksjoner ved testing. Ordet atopi er avledet atopos, gresk for «ikke på sin plass». I dag brukes ordet atopisk på en helt annen måte, nemlig om personer med (eller med økt risiko
 Petter Gjersvik er hudlege og professor ved Universitetet i Oslo og Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus. Han var leder i Hudlegeforeningen i perioden 2013-19.
HUD & HELSE 4/2021 21
















































































   19   20   21   22   23