Page 19 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 19

                – I alle sammenhenger der det gjennomføres gentesting i det offent- lige helsevesenet for å finne risiko for sykdom, skal det tilbys tilpasset veiledning der du får informasjon og oppfølging. Du får blant høre om konsekvenser denne kunnskapen kan få for deg, og hva det kan bety for andre berørte som for eksempel familien.
Forskningsetisk komité
Tranvåg forteller videre at i hver av landets helseregioner er det en komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk som godkjenner og kontrollerer alle offentlige genetiske medisinske studier.
– Det er strenge regler for dette i det offentlige, mens i det private er det vanskeligere å kontrollere og regulere slike studier.
lov å trekke seg på alle tidspunkt underveis. Det er en rettighet du har.
– Hvilke råd vil du gi til pasienter som deltar i medisinsk genetisk forskning enten det handler om genetikk eller andre ting?
«Det er viktig å tenke gjennom hva det er som undersøkes, og om det er noe du vil vite som kan føre til bekymring og uro»
– Det er viktig å
tenke gjennom hva
det er som undersøkes, og om det er noe du vil vite som kan føre til bekymring og uro. Det er lurt å sette seg inn i det som skal gjøres, og det er
Dupixent, som ble tatt i bruk mot astma og etter hvert mot atopisk eksem, sier Eirik Joakim Tranvåg i Bioteknologirådet.
Men som sagt er
dette godt regulert i Norge, og forsknin- gen kan være viktig for det ene feltet. Dessuten kan medisinsk forskning på et felt få positive konsekvenser for et annet felt. Det så vi for eksempel ved legemiddelet
HOVEDSAKEN GENETIKK
   MYKGJØR & LINDRER KLØE
Vi vet at det
er forskjell på krem og krem Canoderm – Norges best dokumenterte fuktighetskrem
 Canoderm 5 % krem (karbamid) er et reseptfritt legemiddel mot tørr hud og til forebygging av tilbakefall av atopisk eksem. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. ACO Hud Nordic AB. www.perrigo.no
HUD & HELSE 4/2021 19
CAN210108NO1















































































   17   18   19   20   21