Page 24 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 24

FORSKNING
Effekten av lysbehandling
Hvordan fungerer lysbehandling for å behandle psoriasis? En ny internasjonal studie har undersøkt dette.
Et forskerteam med forskere fra Italia, USA og Taiwan har undersøkt effekten av lysbehandling for personer med psoriasis i en ny studie, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Italian Journal of Dermatology and Venerology.
Studien inneholdt fem randomiserte kontrollerte studier, der deltakerne tilfeldig ble valgt i gruppen som fikk behandlin- gen som skulle studeres eller i en kontrollgruppe. Studien tok for seg PUVA-behandling og tre studier som så på effekten av UVB-behandlinger. I de fem studiene på PUVA-behandlinger inngikk totalt 1 452 pasienter med plakkpsoriasis.
Forskerne fant ingen signifikant forskjell i effekten om behandlingen ble gjennomført to, tre eller fire ganger i uken. I de tre studiene på UVB-behandlinger deltok totalt 248 pasienter med plakkpsoriasis. Det ble ikke rapportert ulikheter i effekt mellom ulike frekvenser (to ganger versus tre ganger i uken, to ganger versus fire ganger i uken og tre ganger versus fem ganger i uken).
Forskerne konkluderer at selv om en høyere behandlings- frekvens per uke oppnådde klarering fortere enn lengre frekvenser, skilte det seg ikke ut når det gjaldt effekt.
I sluttrapporten konkluderes det med at PUVA- som UVB-behandling forblir en bra behandlingsmetode mot psoriasis. Men forskerne mener likevel at flere studier behøves for å finne ut hvilke metoder som er mest effektive når det handler om hudens lysømfintlighet.
 Biologisk behandling mer effektivt mot GPP
Generalisert pustuløs psoriasis (GPP) er en sjelden form for psoriasis, og det finnes derfor få studier som ser på behandlin- ger og hvilke resultater de gir for et større antall pasienter. Det konkluderer japanske forskere som har valgt å undersøke akkurat dette i en ny rapport.
Ved å benytte seg av en japansk nasjonal helsedatabase, har forskerne funnet 1 516 pasienter med GPP, som var innlagt på sykehus mellom juli 2010 og mars 2019. Disse pasientene ble delt inn i tre grupper ut ifra hvilke behandlinger de mottok. De gikk på biologiske legemidler, ikke-biologiske orale legemidler (inntas via munnen) eller systemiske kortikosteroider (medika- menter som kan inhaleres, gis som tabletter, påsmøres huden eller bli sprøytet inn direkte i blodet eller i muskulaturen).
Gjennomsnittsalderen på deltakerne i studien var 66 år. 50 av pasientene (3,3 prosent) ble innlagt på intensivavdelingen, 125 (8,2 prosent) behøvde blodtrykksmedisiner og 63 (4,2 prosent) døde. Forskerne konstaterte at pasientene som fikk biologisk legemiddel var yngre og hadde færre følgesykdommer og lavere sykehusdødelighet sammenliknet med gruppen som fikk ikke-biologiske orale legemidler og kortikosteroider.
De japanske forskerne konkluderer dermed at biologiske behandlinger viser gunstigere resultat sammenliknet med andre behandlinger av GPP. Resultatene ble publisert i det viten- skapelige tidsskriftet Journal of the American Academy of Dermatology.
 Tørre eller sprukne hender etter hyppig vask?
  • demper kløe
• mjukgjerande ingrediensar • førebygger hudplager og
bevarer den gode bakterieflora
Kombiner med
pH 4 Hudpleie pluss/Hudbalsam for best effekt. Påfør etter vask eller ved behov.
Utan parfyme. Låg pH.
 Scan for meir produktinfo
Optima Produkter AS
5600 Norheimsund, Tlf. 56 56 46 10
www.optima-ph.no
   Bruk Optima
pH4 Hudvask pluss
- hudvenleg og pleiande
   Økt risiko for metabolsk syndrom
I en ny metastudie har australske forskere undersøkt forekomsten av metabolsk syndrom hos personer som har psoriasisartritt (PsA), revmatoid artritt (leddgikt) og psoriasis. Metabolsk syndrom er en samlebetegnelse på symptomer som kan øke faren for blant annet diabetes og hjerte- og karsykdommer, og det inkluderer forhold som høyt blodtrykk, overvekt og høyt kolesterol.
Formålet med studien var å avgjøre om det finnes en økt forekomst av metabolsk syndrom hos personer med PsA sammenliknet med de som har psoriasis og revmatoid artritt (RA).
For å finne ut om dette var tilfellet, gjorde forskerne en såkalt systematisk oversikt, en litteraturstudie som konsentrer seg om et forskningsspørsmål. Resultatene av studien viste at forekomsten av metabolsk syndrom økte signifikant hos personer med PsA sammenliknet med de som hadde psoriasis og RA. Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet International Journal of Rheumatic Diseases.
Artikkelen er hentet fra Psoriasistidningen, magasinet til svenske Psoriasisförbundet.
24 HUD & HELSE 4/2021


































































   22   23   24   25   26