Page 26 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 26

 MIDTSIDENE
En underdiagnostisert diagnose
Forskning viser at kronisk urtikaria ofte er underdiagnostisert, og det kan føre til underbehandling.
Tekst: Jose Hernán Alfonso, lege i spesialisering ved Seksjon for hudsykdommer ved Universitetssykehuset i Oslo
 Elveblest (urtikaria) er et kløende og / eller brennende utslett som består av vabler som kommer og forsvinner, oftest i løpet av minutter til få timer. Noen ganger kan man få kraftig hevelse under huden, spesielt rundt øye, på lepper, tunge og i de øvre luftveiene. Dette kalles for angioødem og kan vare i opptil tre døgn.
Urtikaria er vanlig og kan forekomme i alle aldersgrupper og hos både menn og kvinner. Men det viser seg at diagnosen er mye vanligere hos kvinner.
Ved akutt urtikaria kan utbruddene komme og gå i opptil til seks uker. Kontakturtikaria er den vanligste form for akutt urtikaria, og det kan enten skyldes allergi eller en direkte toksisk effekt av eksponeringen man kommer i kontakt med.
Ved kronisk urtikaria kommer det sta- dig nye utbrudd i mer enn seks uker. Noen ganger kan utbruddene være
trigget av trykk på huden, kulde, soleksponering, varme, vibrasjoner, hudkontakt med vann eller fysisk aktivitet. Oftest klarer man ikke å identifisere hva som trigger utbrud- dene, og dette er den type urtikaria som vi kaller for kronisk spontan urtikaria. Den kalles kronisk fordi utbruddene kommer og
understreke at denne typen urtikaria ikke skyldes allergi og dermed er det ikke nødvendig med en allergisk utredning i disse tilfellene.
Det er alltid viktig å identifisere hva som kan trigge og forverre et urtikaria- utbrudd. Stress og vanlige smertestil-
26 HUD & HELSE 4/2021
går i mer enn seks uker, og spontan fordi man ikke klarer å identifisere sikre triggere. Dessuten kommer urtikaria i form av kløende og / eller brennende vabler med eller uten angioø- dem.
«Dessverre viser forskningsstudier at det kan ta lang tid før man får den riktige diagnose»
lende som for eksempel Ibuprofen eller Voltaren kan trigge utbrudd.
Kronisk urtikaria kan
lett diagnostiseres ut i fra sykdomshistorie og utseende på utslettet. Dessverre viser forskningsstudier at det
Man vet ikke med sikkerhet hva som forårsaker kronisk spontan urtikaria. Noen ganger kan det være en baken- forliggende infeksjon eller en autoim- mun sykdom. Dette kan man teste med blodprøver. Stor sett klarer man ikke å identifisere en årsak til kronisk urtikaria. Og det er viktig å
kan ta lang tid før man får den riktige diagnose. For eksempel i Vest-Europa kan dette ta hele to til fire år. Dette kan forklares med at både leger og pasien- ter ofte tror at deres kronisk urtikaria kan skyldes allergi, for eksempel matallergi. Og det fører til at de gjennomgår mye unødvendig testing og utredning.
















































































   24   25   26   27   28