Page 27 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 27

 Dessverre er ikke alle leger oppdatert på de internasjonale retningslinjer for behandling av urtikaria. Manglende informasjon gjør at mange pasienter opplever frustrasjon og ikke oppsøker legehjelp fordi de opplever at deres pla- ger ikke blir tatt på alvor.
Riktig diagnose er en forutsetning for at man skal få den riktige behandlin- gen. Behandling består gjerne av flere trinn. Først og fremst er det viktig å identifisere og unngå triggere som kan føre til eller forverre et utbrudd. Deretter bruker man antihistaminer. Det er ikke uvanlig å måtte bruke høy dose av antihistaminer både på morgen og kveld for å kunne oppnå kontroll. Hvis dette ikke hjelper, kan det være behov for å bruke immunmodulerende behandling. Denne typen behandling må avgjøres av hudlege, men kan bli fulgt opp av fastlegen.
En nylig publisert to års-oppfølgings- studie, som inkluderte 4 838 pasienter, viste at kun en av fem pasienter fikk
den anbefalte behandling med anti- histaminer ved oppstart av studien. Pasienter som trengte enten høyere dose av antihistaminer eller biologisk immunmodulerende behandling, fikk ikke det til tross det var indikasjon for det.
Underbehandling kan være en konsekvens av at kronisk urtikaria er underdiagnostisert.
Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå at svært kløende og brennende vabler, som kan komme og gå når som helst, vil gi søvnvansker, tretthet og føre til lavere deltakelse i arbeidsliv, skole, fysisk aktivitet og andre sosiale aktiviteter.
Angst, depresjon, søvnvansker og redusert seksuell aktivitet er vanlige hos pasienter med kronisk urtikaria. Forskningsstudier viser at livskvaliteten for pasienter med kronisk urtikaria bedrer seg betraktelig når behandlin- gen blir optimalisert.
Forskningsstudier viser at livskvaliteten for pasienter med kronisk urtikaria bedrer seg betraktelig når behandlingen blir optimalisert, skriver Jose Hernán Alfonso. Foto: iStock
Denne teksten er basert på et webinar Jose Hernán Alfonso holdt for Psoriasis- og eksemforbundet i forbindelse med Verdens urtikariadag 1. oktober 2021.
HUD & HELSE 4/2021 27
MIDTSIDENE
























































































   25   26   27   28   29