Page 29 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 29

 – Mange fysiologiske variabler endres fordelaktig når vi opplever mestring, forsker Victoria Telle Hjellset. Foto: iStock
Mestring har magisk effekt
Ifølge forsker har mestring en magisk effekt på helsen, immunsystem, hormonsystem og nervesystem.
Tekst: Eldrid Oftestad
Verdens helseorganisasjon (WHO)
definerer helse som «en tilstand av fullstendig fysisk, mentalt og sosialt velvære – og ikke bare fravær av sykdom». Den subjektive opplevelsen er viktig, og kjernen i livskvalitet er knyttet til hvordan hver enkelt reflekterer rundt og håndterer egen helse, mener forsker i folkehelse og studieleder ved OsloMet, Victoria Telle Hjellset.
– Helse kommer fra det gammel- norske ordet heil og handler i stor grad om helhet. Det handler om min opplevelse av hvordan min kropp, fysisk, psykisk og sosialt, fungerer i forhold til egne forventninger, utfor- dringer og krav i hverdagen, sier Telle Hjellset til forskning.no.
Fra god til dårlig
Ifølge Folkehelseinstituttet kan den subjektive livskvaliteten variere fra god til dårlig. Selv under sykdom eller helseplager og andre belastninger, kan personer oppleve at de har god livskvalitet. Positive opplevelser og følelser som er knyttet til eget liv og livssituasjonen, har en sammenheng med bedre fysisk helse og færre psykiske plager og lidelser.
– Mestring har en magisk effekt på helsen, immunsystem, hormonsystem og nervesystem. Mange fysiologiske variabler endres fordelaktig når vi opplever mestring, sier hun.
Felles ansvar
Men selv om det handler om den subjektive opplevelsen, mener ikke Telle Hjelset at den enkelte skal ha det hele og fulle ansvaret for helse og mestring. Hun mener samfunnet har et felles ansvar for at du skal ha god helse og at du mestrer hverdagen.
– Dette ansvaret må vi være bevisst, alle sammen, enten man er lærer, fysioterapeut eller lege. Om vi for eksempel legger skylda for overvekt på den enkelte, bagatelliserer vi samtidig ansvaret samfunnet har, for at det er rigget slik det er, sier forskeren til forskning.no.
AKTUELT
 Behandlingsreiser i gang igjen
Seksjon for behandlingsreiser ved Universitetssykehuset i Oslo planlegger å starte opp behandlingsreisene igjen fra januar 2022. – Vi er veldig glade for at dette tilbudet endelig er i gang igjen, sier generalsekretær Mari Øvergaard i Psoriasis- og eksemforbundet. Det kan nå søkes om behandlingsreise for psoriasispasienter.
 Ny psoriasisbehandling godkjent
25. oktober vedtok Beslutningsforum for nye metoder å innføre Certolizumab pegol (Cimzia) til behandling av moderat til alvorlig plakkpsoriasis som har behov for systemisk behandling. Cimzia er et biologisk legemiddel, og behandlingen går ut på å blokkere proteinet TNF-alfa og dermed motvirke betennelses- og immunprosessene.
HUD & HELSE 4/2021 29
















































































   27   28   29   30   31