Page 28 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 28

                                AKTUELT
Urtikaria som yrkessykdom
En vitenskapelig publikasjon viser et eksempel på at kronisk urtikaria forverret jobben, og pasienten fikk den godkjent som yrkessykdom.
Tekst: Eldrid Oftestad
Spesialistene Hilde Heiro, Ingvill
Sandven, Teresa Løvold Berents skriver på tidsskriftet.no (Tidsskriftet Den norske legeforening) 11. oktober om en kvinnelig nyutdannet sykepleier som ble henvist til arbeidsmedisinsk poliklinikk for vurdering av hudplager. Disse plagene oppsto forholdsvis raskt etter at hun begynte å bruke engangs- hansker regelmessig i praksis og i arbeid som sykepleierstudent. Hudpla- gene besto av svie og rødme på håndrygger, og de kom kort tid etter at hun tok av seg engangshanskene.
Hudplagene forsvant spontant i løpet av få minutter, men de dukket opp igjen etter bruk av alle typer hansker i arbeid og uavhengig av hvor lenge hun hadde hatt hanskene på.
Hun hadde hatt atopisk eksem som barn, men hadde ingen kjent allergi.
Hun ble utredet hos hudlege med standard epikutantest. Denne utelukket allergi mot gummitilsetningsstoffer i engangshansker. Det ble mistenkt at hun hadde hanskerelatert håndurtika- ria. Pasienten opplevde ingen bedring av plagene ved bruk av antihistaminer, men rapporterte at jevnlig smøring med kremer hadde noe effekt. Pasien- ten har fått godkjent sykdommen som yrkessykdom, og hun har nå arbeid med begrenset hanskebruk.
Hanskerelatert håndurtikaria har også blitt kalt lokalisert dermografisme, da sykdommen er symptomatisk dermografisme lokalisert til hendene. Symptomatisk dermografisme er den
vanligste formen for fysikalsk urtikaria, som er en undergruppe av kronisk, induserbar urtikaria.
Utbredelsen av denne typen kronisk urtikaria er anslått til å være rundt fem prosent, og i likhet med andre annen symptomatisk dermografisme, virker det som hanskerelatert håndurtikaria forekommer oftere hos kvinner enn hos menn.
Sykdommen er hovedsakelig beskrevet hos helsearbeidere som bruker ofte engangshansker på jobb, og symptomene kan debutere ved bytte til hansker med trang passform på arbeidsplassen. Denne sykdommen er sannsynligvis underdiagnostisert og er en viktig differensialdiagnose til kontaktallergi.
 Flere og flere oppdager fordelene med Daxxín
Daxxín har dokumentert effekt og trippel virkning:
- gir et flassfritt hår
- mot tørr og irriterende hodebunn - gir friskt hår med glans
Daxxín er overlegen best i test, se www.daxxin.se
Daxxín er fuktighetsgivende og så mild at man kan vaske håret hver dag.
Sikkerhet: Kan også brukes av ammende og gravide kvinner.
Daxxin har en unik formulering:
- tørrer ikke ut hårbunnen
- gjeninnfører fukt til hårbunnen
- hemmer vekst av gjær i hårbunnen - som balsam for håret
Ingen bivirkninger som tørr og skjørt hår, hårtap eller dårlig lukt. Inneholder ikke sulfater, phthalater, parabener, silikoner, fargestoffer eller nanopartikler. Daxxín finnes med en mild parfyme eller uten parfyme
Säljes av; Apotek1, www.apotek1.no, – Vitus apotek, www.vitusapotek.no Ditt Apotek, www.dittapotek.no – Boots Apotek, www.boots.no Farmasiet Apotek, www.farmasiet.no
  ANBEFALES AV HUDLEGER...
Daxxín er i dag det mest etterspurte produktet mot hårbunnsproblemer, på de svenske apotekene.
 28 HUD & HELSE 4/2021






































































   26   27   28   29   30