Page 38 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 38

 • Lurer du på noe med huddiagnosen din?
• Trenger du råd og tips for å få hverdagen til å gå opp med jobb og smøring?
• Har du spørsmål om leddsykdommen psoriasisartritt?
• DuspørogseniorrådgiverAstridBlikstadpåhelsefagsvarer.Sendspørsmåltilastrid.blikstad@pefnorge.no • Du kan godt være anonym.
• Og husk: Det finnes ingen dumme spørsmål!
?
Kan fjerning av hår med laser forebygge nye HS utbrudd?
    Nytt medlemstilbud
Vi har fått på plass en ny medlems- fordel! Som medlem i Psoriasis- og eksemforbundet og PEF-ung får du nå rabatterte priser gjennom Helsereiser for opphold på helsesenteret Valle Marina på Gran Canaria. Les mer på hudportalen.no.
å sø!
Dette er et veldig interes- sant spørsmål. Jeg vil absolutt anbefale deg
ke rådgivning hos en hudlege for behandlingsspørsmål knyttet til hudsykdommen hidradenitis suppurativa (HS). Endog vil jeg gjerne informere deg om de europeiske retningslinjene som foreligger per i dag.
kan ha effekt, men det ser ut til at det trengs mer forskningskunnskap før hårfjerning med laser eventuelt anbefales som et behandlingsalter- nativ. Vi ser frem til det kommer nye europeiske retningslinjer og mer kunnskap om behandling av HS.
Vi i Psoriasis- og eksemforbun- det (PEF) skal følge med og informere dere fortløpende om utviklingen. Uansett vil jeg anbefale alle å spørre hudlegen sin om råd før en prøver ut eksperimentelle behandlingsmetoder.
Hårfjerning med laserbehandling det er forsket på:
• Nd: YAG lager-terapi (neodi-
um-doped yttrium aluminium
garnet) laser
• IPL therapy: intense pulse light
therapy.
  Temahefte om seksualitet
Kronisk sykdom kan påvirke seksuell helse i negativ retning, og det er normalt å kjenne på endringer i seksualitet når du har en kronisk hud- eller leddsykdom. Samtidig er det viktig at du vet hva du kan gjøre selv, og hvordan du kan få hjelp til å mestre seksuelle utfordringer. Psoriasis- og eksemforbundet har laget et temahefte der du kan få råd og tips om dette. Temaheftet lanseres på nyåret i 2022.
Det europeiske akademi innen dermatologi og venerologi (EADV) publiserte i 2015 en europeisk retningslinje (guideline) med anbefalinger for behandling av HS. I EADV sin retningslinje er ikke hårfjerning med laser anbefalt som behandlingsmetode.
Behov for mer kunnskap
Jeg vil også nevne at det er blitt forsket på om hårfjerning med laser
   38 HUD & HELSE 4/2021
Livslang hudbehandling
La du merke til bilaget i denne utgaven av Hud & Helse? Bilaget er en informasjons- plakat om å støtte og informere om hvordan vi kan opprettholde en sunn hud hele livet. Det er fylkeslaget Psoriasis- og eksemforbundet Viken som står bak plakaten. Med prosjektet «Behandle huden så lenge som mulig» ønsker vi å informere om hudbehandling av og for mennesker over 60, og det gjelder både eldre som bor hjemme, i omsorgsbolig, på
institusjon eller er innlagt på sykehus. Tiltaket er støttet av Stiftelsen Dam.
Vil du hjelpe oss å distribuere informasjonsplakaten? Kan den være en del av produktene som blir utdelt på medlems- og andre møter? Hva med å henge den opp som en påminnelse på sykehjem eller andre sted hvor den kan være til hjelp med god informasjon. Ta kontakt med prosjektleder Liv Skovdahl på epost liv.skovdahl@pefnorge.no
 b
s
r
d
 e
t
e
a
D
å
s
p
ø
r
r
e
!
a
t
i
k
A
s
e
t
r
r
d
i
B
l






































   36   37   38   39   40