Page 42 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 42

        PEF UNG
andre mer nøytrale til opplevelsen. Det er fascinerende hvor ulikt vi fungerer både i kropp og sinn. Etter en annerle- des opplevelse gikk turen tilbake til hotellet. Der hadde vi en liten debrief sammen før det var doughnut-tid. Gruppen hadde oppdaget at Happy Doughnut lå rett ved siden av hotellet, og doughnut vil dagens ungdom ha.
Etter en intens dag var det litt tid for avslapping før vi møttes til middag og sosialt samvær. Trette fant vi dyna litt tidligere enn vanlig. Mange merker nok at den sosiale kondisen er blitt hakket dårligere under korona.
På søndagen snakket vi gjennom hvordan vi kunne bruke helgens kunnskap og erfaringer i egne liv. Mens noen hadde lært at det er lov å si nei, hadde andre blitt inspirert til å se andre
og tørre å spørre «hvordan har du det», som noe mer enn en høflig frase. Gruppen brukte så litt til på brainstor- ming og ønsker for fellesskapet. Det ble gjennomført en workshop hvor vi i fellesskap definerte ned et par ønsker for PEF-ungs fremtidige prosjekter og tiltak.
Etter en lunsj tok gruppen fatt på den lange turen hjem. Omtrent alle hadde mange timers reise foran seg. Noen skulle fly til nord og mange skulle reise både øst og vest. Slitne, men glade sa vi farvel og takk for nå!
Til vi sees igjen – ta vare på deg selv og speil deg i gode venners øyne.
TUSEN TAKK til stiftelsen Dam som gjorde helgen mulig.
Det planlegges for PEF-ung-aktiviteter.
  ANNONSE FRA LEO PHARMA
LEO Pharma
ANNONSE FR
AL
AL
Turen til legen endte i en diagnose – du har fått en kronisk hudsykdom. Du fikk mye in-
Så begynner du med behandlingen din, du synes den fungerer ok, men er ikke helt fornøyd – utslettet går ikke bort, eller du klør fortsatt. Her er det viktig at du som pasient tar grep!
A LEO PHARMA
formasjon fra legen, kanskje noen kremer, du er forvirret og føler deg ganske alene.
Hva gjør du?
Turen til legen endte i en diagnose – du har
Så begynner du med behandlingen din, du
fått en kronisk hudsykdom. Du fikk mye in- A LPaEsieOntePr mHeAd kRroMnisAk hudsykdom, for ek- formasjon fra legen, kanskje noen kremer, sempel psoriasis eller Atopisk eksem, må du er forvirret og føler deg ganske alene. daglig leve med plager som både påvirker
synes den fungerer ok, men er ikke helt For det er altså slik med kroniske sykdom- fornøyd – utslettet går ikke bort, eller du mer at hvis du ikke er godt nok behandlet klør fortsatt. Her er det viktig at du som så kan dette føre til en forverring av selve pasient tar grep!
Hva gjør du?
Turen til legen endte i en diagnose – du har huden, og også andre «følgesykdommer»
Så begynner du med behandlingen din, du sykdommen og samtidig øke sjansen for
fått en kronisk hudsykdom. Du fikk mye in- - sykdommer som er vanligere hos slike Pasienter med kronisk hudsykdom, for ek- formasjon fra legen, kanskje noen kremer, pasienter sammenlignet med en normal sempel psoriasis eller Atopisk eksem, må du er forvirret og føler deg ganske alene. populasjon. Angst, metabolsksyndrom daglig leve med plager som både påvirker Hva gjør du?
synes den funge4rer ok, men er ikke helt følgesykdommer.
For det er altså slik med kroniske sykdom- fornøyd – utslettet går ikke bort, eller du mer at hvis du ikke er godt nok behandlet klør fortsatt. Her er det viktig at du som Man skal ikke være fornøyd med å ha gått så kan dette føre til en forverring av selve pasient tar grep!
og hjerte/kar problemer bare for å nevne huden, og også andre «følgesykdommer» noen.1,4
- sykdommer som er vanligere hos slike Pasienter med kronisk hudsykdom, for ek- pasienter sammenlignet med en normal
på den samme behandlingen i mange år sykdommen og samtidig øke sjansen for hvis man ikke bl4ir bedre. Legene trenger følgesykdommer.
sempel psoriasis eller Atopisk eksem, må Så hva gjør man hvis man får denne type populasjon. Angst, metabolsksyndrom daglig leve med plager som både påvirker diagnose? Hvor finner man informasjon og og hjerte/kar problemer bare for å nevne huden, og også andre «følgesykdommer» støtte1?,4Et tips er å delta på de forskjellige noen.
For det er altså slik med kroniske sykdom- å få informasjon slik at de kan tilpasse
- sykdommer som er vanligere hos slike hud-skolene arrangert av sykehus eller
mer at hvis du ikke er godt nok behandlet behandlingen, hvor vidt dette gjelder å Man skal ikke være fornøyd med å ha gått så kan dette føre til en forverring av selve bytte behandling eller å begynne på ved- på den samme behandlingen i mange år sykdommen og samtidig øke sjansen for likeholdsbehandling bestemmes av legen hvis man ikke bl4ir bedre. Legene trenger følgesykdommer.
pasienter sammenlignet med en normal hudlegesenter. Her lærer man om sykdom- Så hva gjør man hvis man får denne type populasjon. Angst, metabolsksyndrom mene, behandling og hvordan man best kan diagnose? Hvor finner man informasjon og oghjerte/karproblemerbare2 forånevne leve med en kronisk sykdom.
og pasienten sammen. «One-size-fits-all» å få informasjon slik at de kan tilpasse passer ikke for alle, men med dagens be- behandlingen, hvor vidt dette gjelder å
støtte1?,4Et tips er å delta på de forskjellige noen.
hud-skolene arrangert av sykehus eller Et annet tips er å kontakte pasientorgan- hudlegesenter. Her lærer man om sykdom-
likeholdsbehandling bestemmes av legen hvis man ikke blir bedre. Legene trenger og pasienten sammen. «One-size-fits-all»
Så hva gjør man hvis man får denne type isasjonen - Psoriasis- og eksemforbundet. mene, behandling og hvordan man best kan diagnose? Hvor finner man informasjon og Her finner man informasjon2 om sykdom- leve med en kronisk sykdom.
å få informasjon slik at de kan tilpasse Så fortvil ikke kjære pasient, mange er i passer ikke for alle, men med dagens be- behandlingen, hvor vidt dette gjelder å samme situasjon som deg, det finnes be- handlingsmuligheter burde ikke dette være bytte behandling eller å begynne på ved- handlingsalt5ernativer og det er mye du kan et problem.
støtte? Et tips er å delta på de forskjellige mene samt møter andre som er i samme
likeholdsbehandling bestemmes av legen gjøre selv – men alt begynner med et besøk
hud-skolene arrangert av sykehus eller situasjon som deg. Podcasten deres om Et annet tips er å kontakte pasientorgan- hudlegesenter. Her lærer man om sykdom- hvordan det er å leve med psoriasis er verdt isasjonen - Psoriasis- og eksemforbundet. mene, beha3ndling og hvordan man best kan å sjekke ut!
og pasienten sammen. «One-size-fits-all» til legen!
Så fortvil ikke kjære pasient, mange er i passer ikke for alle, men med dagens be- samme situasjon som deg, det finnes be- handlingsmuligheter burde ikke dette være handlingsalt5ernativer og det er mye du kan et problem.
Her finner man informasjon2 om sykdom- leve med en kronisk sykdom.
Ref: 1.Duvetorp A, Mrowietz U, Nilsson M, et alt. Psoriasis is As- mene samt møter andre som er i samme sociated with a High Comedication Burden: A Population Based
gjøre selv – men alt begynner med et besøk
sRietguistaesrjSotundy.sDoermatodlTehger.(HPeidoedlbc).a20s2t0eSnepd4.e2r.hettsp://okumrs. Et annet tips er å kontakte pasientorgan- helsekompetanse.no/eksem/1349 Besøkt- 03 Nov 2020 3.https:// hvordan det er å leve med psoriasis er verdt iwswaws.jhoundpeorntale-n.nPos/oBreisaøkstis–-03ogNovek20s2e0m4f.NoirCb,uCnhiduMeWt.,
til legen!
Så fortvil ikke kjære pasient, mange er i
sammesituasjonsomdeg,detfinnesbe- handlingsalternativer og det er mye du kan gjøre selv – men alt begynner med et besøk til legen!
sRietguistaesrjSotundy.sDoermatodlTehger.(HPeidoedlbc).a20s2t0eSnepd4.e2r.hettsp://okumrs.
1349
hvordan det er å leve med psoriasis er verdt
hel
seko
mpet
O
P
anse
.no
H
/eks
A
em/
www.hudportalen.no/ Besøkt – 03 Nov 2020 4.Ni C, ChiuMW,
Clin Cosmet Inve3stig Dermatol. 2014; 7: 119–132. 5.https://www. å sjekke ut! legemiddelhandboka.no/L16.2/Legemidler_mot_psoriasis Besøkt - R03efN: o1v.D20u2ve0torp A, Mrowietz U, Nilsson M, et alt. Psoriasis is As- sociated with a High Comedication Burden: A Population Based Register Study. Dermatol Ther (Heidelb). 2020 Sep 4. 2.http://kurs.
E
R
M
A
1349
www.hudportalen.no/ Besøkt – 03 Nov 2020 4.Ni C, ChiuMW,
Clin Cosmet Investig Dermatol. 2014; 7: 119–132. 5.https://www. legemiddelhandboka.no/L16.2/Legemidler_mot_psoriasis Besøkt - 03 Nov 2020
hel
seko
mpet
anse
.no
/eks
em/
Besøkt- 03 Nov 2020 3.https://
Besøkt- 03 Nov 2020 3.https://
Man skal ikke være fornøyd med å ha gått handlingsmuligheter burde ikke dette være bytte behandling eller å begynne på ved- pådensam5mebehandlingenimangeår et problem.
 åClisnjCeokskmet uInvte!3stig Dermatol. 2014; 7: 119–132. 5.https://www. Hlegemridfidenlhnanedrbokma.naon/L1i6n.2f/oLergmemaidslejro_mnot_opsmoriasisykBdesoøkmt -
R03efN: o1v.D20u2ve0torp A, Mrowietz U, Nilsson M, et alt. Psoriasis is As- mene samt møter andre som er i samme sociated with a High Comedication Burden: A Population Based
E
O
P
H
A
R
M
A
Our pioneering story
 LEO Pharma ANNONSE FR Our pioneering story
LEO Pharma
Our pioneering story
Viktigheten av et besøk til legen
 Viktigheten av et besøk til legen
ANNONSE FR
Viktigheten av et besøk til legen
ANNONSE FR
 ANNONSE FRA LEO PHARMA
  42 HUD & HELSE 4/2021
   40   41   42   43   44