Page 45 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 45

Første tur etter nedstengingen
Endelig kunne Psoriasis- og eksemforbundet Fredrikstad reise på tur igjen! Tekst: Unni Skatdalen, PEF Fredrikstad
24. september dro en buss full med forventningsfulle medlemmer fra Fredrikstad mot Oslo. Første stopp på turen var Asker Museum i Hvalstad. Vi ble tatt imot i Fusdallåven, hvor vi fikk servert Huldasodd i cafeen Gunhild.
Etter maten ble vi tatt med på omvisning i hjemmet til kunstnerparet Tilla og Otto Valstad, det barnløse ekteparet som skulle bli Asker Museums grunnleggere. De flyttet i 1898 inn i Ottos barndomshjem. Begge var lidenskapelige samlere av gjenstander, møbler og bygninger. Samleriveren var så stor at det gikk ut over deres private økonomi. I tillegg til å fylle huset og området rundt med gjenstander og bygninger, anla de også et praktfullt hageanlegg med skulpturer, trær og blomster.
Gunhild Bakke, som var til stor hjelp for ekteparet med å skape Asker Museum, bodde i sin leilighet i 2. etasje i huset. Hun ble ansatt som museumsbestyrer i 1957.
Vi vandret videre til «Labråten», hjemmet til Hulda og Arne Garborg, som var to av ekteparet Valstads mange kunstnervenner. Her var alt bevart med farger og interiør slik det var i 1915, da familien Garborg bodde her.
Til Fornebu
Bussturen gikk så videre til Fornebu, hvor Paal Alme kom ombord. Han er et levende leksikon når det gjelder utbyg- gingen av Fornebu. Han fortalte om alt som var gjort og alt som er planlagt, mens vi kjørte rundt på det store området til den gamle flyplassen.
Etter denne omvisningen smakte det godt med middag på Voksenåsen.
Siste post på dagens program var en guidet runde på Roseslottet. En fabelaktig kunstinstallasjon, som forteller historien om okkupasjonen av Norge og de grunnleggende prinsipper for demokratiet. Det første som møtte oss var mange portretter av tidsvitner, og vi fikk høre historiene til en del av dem. Videre fulgte bilder av forskjellige hendelser under krigen. Blant annet fikk vi se et bilde av tyskeren Joseph Schultz, som ikke ville være med på nedskytingen av polske eller ukrainske motstandsfolk. I stedet la han ned geværet og stilte seg sammen med dem for så å bli skutt av sine egne.
Kongen og hans nei
Og så fikk vi se Ellinor’s hus, som fortalte historien om den fem år gamle jødejenta, som ble deportert i 1942 og drept i Auschwitz desember samme år.
På toppen av Roseslottet er det satt opp fem lysende konstruksjoner som symboliserer krigsseilerne og marinen, luftforsvaret den sivile motstand og den illegale pres-
sen, motstandskampen fra Sør-Norge og Nord-Norge og Kongen og hans NEI.
Et flott prosjekt, konstruert av kunstnerbrødrene Vebjørn og Eimund Sand, ga oss en mektig opplevelse!
Første tur for PEF Fredrikstad etter nedstengningen gikk til blant annet besøk hos hjemmene til Hulda og Arne Garborg og Tilla og Otto Valstad.
PEF RUNDT
 VPD med brukerombud
Her i Fredrikstad hadde vi et møte på Verdens psoriasisdag med kommunens brukerombud, som ble opprettet i år 2000. Vi er så heldige i Fredrikstad at kommunen ser viktigheten av å ha det. Det ble opp- rettet i mange kommuner, men på grunn av kostnader er det kun tre-fire som har beholdt tjenesten. Ombu- det i Fredrikstad jobber med cirka 700 saker i året, og cirka 50 prosent er NAV-saker og cirka 50 prosent handler om eldre og lovpålagte tjenester. Det blir sendt informasjon om brukerombudet til alle innbyg- gere når de har fylt 75 år.
Vi har alle rett på nødvendig (1), forsvarlig (2) og verdig (3) helse- og omsorgstjeneste. Alle de tre punk- tene skal være ivaretatt.
Leif Jørgenesen, PEF Fredrikstad
HUD & HELSE 4/2021 45
  












































































   43   44   45   46   47