Page 9 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 9

POLITIKK
 handlingsplanen for kliniske studier. Aktørene er godt i gang med å følge opp handlingsplanen. Det er bra. Samtidig ser vi at det er områder som vi ønsker å legge mer trykk bak. Dette vil vi følge opp i oppdrags- og tildelings- dokumenter for 2022. Innsatsområdene og tiltakene i handlingsplanen er faglige nøytrale i den forstand at de vil kunne bidra til å styrke arbeidet med kliniske studier innen alle fagfelt. Men det krever en økt oppmerksomhet og innsats i tjenestene. Mye kan vinnes på å lære av hverandre.
Statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet svarer på vegne av statsråd Ingvild Kjerkol. Foto: Fotograf Esten Borgos, Borgos Foto
 psoriasis ved norske sykehus i 2020, sammenlignet med 2019.
I oktober 2021 fikk vi ny regjering i Norge. Regjeringen Støre ble utnevnt av Kongen i statsråd 14. oktober 2021. Hurdalsplattformen, en regjeringsplatt- form for en regjering utgått fra Arbei- derpartiet og Senterpartiet, danner grunnlaget for arbeidet fremover.
Som utgangspunkt er det mye positivt i Hurdalsplattformen for PEF og våre grupper. Vi kan nevne økt grunnfinansi- ering av sykehusene og økt aktivitets- vekst i sykehusene, for å få ned venteti- der og ta igjen behandlingsetterslep etter koronapandemien. Dessuten er vi glad for at det er foreslått en utredning av ordningen med arbeidsavklarings- penger (AAP-ordningen), som forhå- pentligvis vil sikre en ordning som er fleksibel nok til at mottakerne rekker å bli ferdig avklar.
Støre-regjeringen og kulturminister
Anette Trettebergstuen har tidligere vært ute og lovet full momskompensa- sjon. I tilleggsproposisjonen til statsbud- sjettet foreslås det å øke bevilgningen til
1,9 milliarder kroner, som regjeringen mener skal dekke full kompensasjon (på bakgrunn av søknadsbeløpet for 2021). Full momskompensasjon har lenge vært en kampsak for frivillige organisasjoner, og PEF mener det er flott at regjeringen vil sikre dette. Vi stiller oss bak Frivillig- het Norges forventning om at regjerin- gen følger opp med mer midler, dersom det skulle vise seg at 1,9 milliarder kroner ikke dekker behovet i 2022. Forventningen er at Støre-regjeringen og kulturministeren får på plass en regelstyrt ordning som sikrer alle frivillige organisasjoner full momskom- pensasjon årlig.
Men det er fortsatt mye å ta tak i. Det oppleves av mange som at det blir
helse- og omsorgstjeneste i verdens- klasse. Fellesskapets helse- og omsorgs- tjeneste skal være tilgjengelig for alle, uavhengig av adresse og størrelse på lommeboken. Vi skal ha fagfolk i front, prioritere forebygging og lytte til pasientene.» Dette er flott, men PEF og andre pasientorganisasjoner må følge opp politikerne for å sikre at disse ordene blir fulgt opp med handling, slik at det ikke bare forblir en festtale.
Videre blir saker som evalueringen av Nye metoder viktig for å PEF å følge fremover. Tilgang til ny og bedre behandling er av avgjørende betydning for flere av diagnosegruppene PEF jobber for.
stadig vanskeligere å
være syk og ufør i
dette landet. Egenan-
delstaket er foreslått
økt, og PEF savner en
større og bredere
satsning på en styrket hudlegedekning over hele landet.
I Hurdalsplattformen skriver regjerin- gen blant annet: «Vi vil ha en offentlig
Vi blir med andre ord ikke arbeidsledige med det første. PEF fortsetter arbeidet for å sikre best mulige rettigheter og ordnin- ger for alle med en
hudsykdom og / eller psoriasisartritt, sammen med blant annet Frivillighet Norge og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).
«Vi blir med andre ord ikke arbeidsledige med det første»
HUD & HELSE 4/2021 9











































































   7   8   9   10   11