Page 7 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 7

Ingvild Kjerkol er helse- og omsorgs- minister i den nye regjeringen. Foto: Arbeiderpartiet / Flickr
– Vi skal nedsette en helsepersonell- kommisjon med representasjon fra partene, helsetjenestene og utdan- ningsinstitusjonene, for å fremme tiltak for å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert helsepersonell, inkludert legespesialister, i hele landet.
Ventetid og etterslep
I Hurdalsplattformen står det også at regjeringen vil «Få ned ventetidene og ta igjen behandlingsetterslepet etter koronapandemien».
– Hva vil helseministeren gjøre for å ta igjen etterslepet for behandlingen av hud- og leddpasienter?
– Vi vil jobbe for å få ned venteti- dene og ta igjen etterslepet etter koronapandemien. Det vil omfatte alle pasientgrupper der det er behov.
Behandlingsreiser til utlandet
For mange hudpasienter og personer med psoriasisartritt er behandlingsrei- ser til utlandet et viktig behandlingstil- bud. Som en konsekvens av korona- pandemien har dette tilbudet vært avlyst siden våren 2020. Årlig reiser om lag 2 400 pasienter og 200 ledsagere på en behandlingsreise til utlandet. Flere pasienter forteller at det er blitt krevende, og det er et stort etterslep her.
– Hva vil regjeringen gjøre for å ta igjen etterslepet? Voksne med atopisk eksem har ikke tilgang til behandlingsrei- ser i utlandet. Kan vi håpe på en utvidelse av ordningen, slik at også denne pasientgruppen blir inkludert?
– Ordningen med behandlingsreiser til utlandet er et supplement til helsetil- budet i Norge. Det omfatter tilbud til pasienter med revmatiske lidelser, pasienter med psoriasis, pasienter med senskader etter poliomyelitt, barn og ungdom med astma og lungesykdom- mer, og barn med atopisk eksem. Omfanget av tilbudet om behandlings- reiser vil bli vurdert på vanlig måte i
forbindelse med det enkelte års budsjettprosess.
Psykisk helse
– Regjeringen fremhever i Hurdalsplatt- formen at «Psykisk helse er like viktig som fysisk helse. For mennesker med psykiske helseplager er det helt
Brukemedvirkning
– Den nye regjeringen skriver i Hurdals- plattformen at den vil blant annet «Gjøre endringer i systemet for innføring av nye metoder i helsetjenesten for å få saksbe- handlingstiden ned, sikre tillit til systemet og gi brukere og fagfolk en sterkere
avgjørende å få hjelp der de er, (...)»
«Vi vil jobbe for å få ned ventetidene og ta igjen etterslepet etter korona- pandemien. Det vil omfatte alle pasientgrupper der det er behov»
stemme.» Hvordan vil regjeringen inkludere brukermedvirkning i dette arbeidet.
– Et viktig utgangspunkt for det videre arbeidet med system for Nye metoder er evalue- ringsrapporten som vi nylig mottok.
– Europeisk
forskning på
hudsykdommer og
psykisk helse viser at
det kan være tøft å
leve med en hudsyk-
dom. Hva vil stats-
råden gjøre for at
hudpasienter får den beste behandlingen innen psykisk helse når det er behov for det?
Evalueringen har blant annet under- søkt hvordan brukermedvirkning og klinikermedvirkning oppleves i systemet og funnene vil være med å peke ut forbedringsområder. Vi ønsker en åpen debatt om evalueringen og om videreutviklingen av systemet og vil legge til rette for at flere stemmer kommer til orde.
– Det står også i plattformen at regjeringen ønsker å «Legge frem en ny prioriteringsmelding som blant annet vurderer persontilpasset medisin og sikrer åpenhet og etterprøvbarhet rundt prioriteringer i helsetjenesten.» Hva vil dette si? Vil det si at brukere og pasienter får mer tilgang beslutningsprosesser og priser?
è
– Rundt halvparten av befolkningen i Norge får psykiske vansker eller lidelser i løpet av livet. Vi vet at somatisk og psykisk helse ofte henger sammen, og at det er økt forekomst hos enkelte grupper. Dersom man opplever psykiske vansker, kan man kontakte fastlegen eller kommunen man bor i. Psykiske symptomer kan utvikle seg til mer alvorlige plager og lidelser, for eksempel alvorlig depresjon eller sterke angstsymptomer. Fastlegen vil i tilfelle, i samråd med den det gjelder, sende en henvisning til sykehus eller distriktspsykiatrisk poliklinikk (DPS) ved behov for spesialisert behandling.
HUD & HELSE 4/2021 7
POLITIKK
 
































































   5   6   7   8   9