Page 5 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 5

Hvordan taklet vi koronapandemien?
Nedstengingen og smitteverntiltak for å hindre koronasmitte fortsetter rundt omkring i landet. Samtidig presenteres evalueringene og undersøkelsene om hvordan det gikk med oss under pandemien. Det er kanskje for tidlig å konkludere helt, men noen foreløpige konklusjoner har vi.
I begynnelsen av november presen- terte Statistisk sentralbyrå den andre nasjonale undersøkelsen om livskvalitet i Norge i 2021. Der kom det frem at vi er blitt mindre fornøyde med livet under pandemien, nesten en av tre svarer at de er lite fornøyde med livet ett år etter at koronaviruset kom. Det er flere enn ett år tidligere.
Tallene fra rapporten viser at 21 prosent av befolkningen har høy tilfredshet med livet i 2021, mens 28 prosent har lav tilfredshet. Tilfredsheten er gått ned fra 2020, da svarte 26 prosent at de var tilfredse med livet, mens 22 prosent svarte at de var lite tilfredse med livet.
Ikke overraskende har koronapande- mien hatt negative konsekvenser for vår psykiske helse. I 2021 svarer 26 prosent av befolkningen at de er lite tilfredse med sin psykiske helse. Det er en økning fra i fjor, da det var
22 prosent. Det har også vært en økning i andelen som har symptomer på psykiske plager, fra 18 prosent i 2020 til 20 prosent i 2021. Og det er en markant økning i andelen som oppgir å ha lav tilfredshet med livet
siden 2020. Økningen er på åtte prosent, fra 59 prosent til 67 prosent i 2021.
Hva med kronikergrupper som personer med kroniske hudsykdommer og psoriasisartritt? Hvordan har
de taklet koronasituasjonen? En undersøkelse Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) gjennomførte i fjor høst viste at funksjonshemmede og kronisk syke opplevde at sykdom- men var blitt forverret på grunn av mangel på terapi og treningstilbud. Mange rapporterte også om betydelig økning i psykiske problemer. Dette har også personer med hudsykdommer og psoriasisartritt merket. Det var færre konsultasjoner for psoriasis på syke- husene i 2020, pasientopplæring av eksem ved flere sykehus ble avlyst, tusenvis av personer med psoriasis og psoriasisartritt mistet nødvendig klimabehandling og flere CO2-laser- operasjoner for personer med HS ble utsatt.
En studie fra Hjernerådet fra høsten 2020 viste også negative psykiske konsekvenser, at det har vært en to- til tredobling av angst og depresjoner og en markant økning av ensomhet i den norske befolkningen under koronapan- demien. Noe liknende kom frem i en undersøkelse Psoriasis- og eksemfor- bundet (PEF) gjennomførte våren 2020. Undersøkelsen viste blant annet økt stress og sykdomsaktivitet hos 42 prosent og økt ensomhet og nedstemt- het hos omtrent 30 prosent av
respondentene. Når vi i tillegg vet at den psykiske byrden ved en hudsyk- dom er utfordrende, vil det ikke overraske at flere har opplevd disse negative konsekvensene.
I Hurdalsrapporten til den nye regjeringen står det blant annet at regjeringen vil «Få ned ventetidene og ta igjen behandlingsetterslepet etter koronapandemien», og «I kjølvannet av koronapandemien trengs et krafttak for å ruste opp det psykiske helsevernet».
La oss håpe at personer med hudsyk- dommer og psoriasisartritt vil merke at ventetiden på time hos hudlege blir kortere, at behandlingsetterslepet blir tatt igjen og krafttaket innen psykisk helse. Ett sted å starte kan være å røske opp i sykdommers prestisje hos leger, sykepleiere og helsepersonell, slik at hudsykdommer, psoriasisartritt og psykiske lidelser kan klatre oppover fra sine bunnplasseringer. Ifølge forskning har hjernesvulst, hjerteinfarkt og blodkreft høy prestisje hos helseperso- nell i motsetning til psoriasis og psykiske sykdommer.
Eldrid Oftestad Redaktør
REDAKTØREN HAR ORDET
   Utgiver og annonseansvarlig
Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) Postboks 6547 Etterstad
0606 Oslo
T: 23 37 62 40
E: post@pefnorge.no Nettside: hudportalen.no
Annonsekontakt
Salgsfabrikken v/Lena Gaard T: 919 03 867
E: lena@salgsfabrikken.no
Ansvarlig redaktør
Eldrid Oftestad
T: 23 37 62 43 / 997 07 903
E: eldrid.oftestad@pefnorge.no
Redaksjonsutvalget
Tord Johansen, Mari Øvergaard og Anette Nærby.
Layout, design og trykk
07 Media – 07.no T: 22 79 95 00
E: post@07.no
Abonnement
Abonnement inngår i enkeltmedlemskap til kr. 415,–, PEF-ung kr. 129,– (0–30 år) eller PEF & PEF-ung kr. 149,– (26–30 år).
Kun abonnement koster kr. 275,–
Neste utgivelse
Hud & Helse nr. 1– 2022 utgis1.april2022
Frist for materiell
4. mars 2022
Opplag
5 000
Hud & Helse arbeider etter redaktørplakaten og er en del av Fagpressen. Fagpressen er en interesseorganisasjon for seriøse fagblader og tidsskrifter i Norge.
HUD & HELSE 4/2021 5
 























































   3   4   5   6   7