Page 38 - Hud&Helse nr. 1/2022
P. 38

 • Lurer du på noe med huddiagnosen din?
• Trenger du råd og tips for å få hverdagen til å gå opp med jobb og smøring?
• Har du spørsmål om leddsykdommen psoriasisartritt?
• DuspørogseniorrådgiverAstridBlikstadihelsefagsvarer.Sendspørsmåltilastrid.blikstad@pefnorge.no • Du kan godt være anonym.
• Og husk: Det finnes ingen dumme spørsmål!
38
HUD & HELSE 1/2022
?
!
Det er langt til nærmeste legekontor som har lyskabinett. Kan jeg ta solarium som lysbehandling?
  ?
!
Jeg har ikke fått diagnosen psoriasis, men jeg er ganske sikker på at jeg har det. Kan jeg søke om behandlingsreiser?
Hei og takk for ditt spørsmål! Jeg har tidligere snakket med flere mennes­
lysbehandling kombinert med psoralentabletter. En lege bestemmer typen lysbehandling ut i fra din diagnose, helsehistorie og hudtype. Medisinsk lysbehandling doseres med helt nøyaktig varighet og antall behandlinger i uken av legen. En slik kontrollert dosering gjør at lysbe­ handling tar sikte på å redusere dine hudsymptomer og kontrollert behandling reduserer risikoen for utvikling av hudkreft, sammenliknet med det allmenne solarium.
Dagsdose med solstråler
I starten av en lysbehandling bestråles huden din bare i noen få sekunder ut i fra din hudtype, og
varigheten økes langsomt. En dose med medisinsk lysbehandling er faktisk en hel dagsdose med vanlige solstråler, så det er viktig å ikke ta solarium eller sole seg på tradisjonelt vis før eller etter behandlingen. Du kan bli solbrent, og det er ikke bra for huden din. Dersom lysbehandling ikke lar seg gjøre av praktiske årsaker, kunne det kanskje være lurt å drøfte andre behandlingsalternativer med legen din? Jeg håper dette svaret kan være til hjelp for deg. Nå går vi heldigvis lysere tider i møte, men husk solkrem i påskesola!
 ker som dessverre må reise langt for å ta lysbehandling. Det er selvsagt synd for dere som har god effekt av denne typen behandling. Jeg har inntrykket av at flere lurer på det samme som deg og et nøkkelord i svaret mitt er «behandling». Lysbehandling er nemlig en medisinsk behandling som forskrives av lege.
Solarium og lysbehandling
Lysstrålene i et solarium utelukkende langbølget UVA­stråler. Medisinsk lysbehandling kan faktisk være både UVA, UVB eller PUVA – som er
  Hei! Takk for ditt spørsmål. Svaret er nei, det kan du dessverre ikke. For å kunne
mer om kriteriene for å søke behand­ lingsreiser på nettsidene til Oslo universitetssykehus. Der ligger all nyttig informasjon om hvem som kan søke og ikke minst hvordan man søker. Hvis du mistenker at du har psoriasis kan du snakke med fast­
legen din, som kan hjelpe deg med henvisning til hudlege. Du fortjener å få greie på hva som forårsaker sykdom i huden din, det er aldri feil å spørre om hjelp!
 søke på tilbudet behandlingsreiser ved Oslo universitetssykehus, er et av kriteriene at en legespesialist har gitt deg diagnosen psoriasis. Du kan lese
 b
s
r
d
 e
t
e
a
D
å
s
p
ø
r
r
e
!
a
t
i
k
A
s
e
t
r
r
d
i
B
l











































   36   37   38   39   40