Page 39 - Hud&Helse nr. 1/2022
P. 39

SPØRSMÅL OG SVAR
 ?
Hvordan fungerer egentlig den ordningen til HELFO, hvor man kan få tilbake penger man har brukt på kremer og utstyr? Jeg synes det er vanskelig å huske og ta vare på kvitteringer. Har du noen tips til å kunne følge ordningen på enklest mulig vis i hverdagen?
  !lse. Ordningen du refererer til kalles «Bidrag til spesielle formål etter Folketrygdeloven §5 ­22».
I loven står det blant annet følgende som er relevant for dere med kroniske hudlidelser: «Dersom du har utgifter til reseptfrie salver, kremer, oljer og kolloide sårplaster kan det ytes bidrag til dekning av disse utgiftene dersom de er varige». For dere med kroniske hudlidelser som gir sår, står det blant annet: «Har du kroniske sår og fistler, kan du få dekket deler av utgiftene dine til bandasjemateriell, medisinsk for­ bruksmateriell og reseptfrie lege­ midler». Søknaden skal sendes til HELFO med erklæring fra hudlegen din. Hudlegen skriver ned hvilke produkter du har behov for. Ta vare på kvitteringene og send de til HELFO når utgiftene overstiger
egenbetalingsutgiftene per kalenderår. Det vil si at du som lever med kronisk hudlidelse, kan ha rett på å få tilbake 90 prosent av utgifter som overstiger kroner 2 010, gjeldene for året 2022.
Oppskrift
Her er en enkelt beskrevet frem­ gangsmåte for generell søknad:
1. Spør hudlegen din om bidragsord­
ningen.
2. Det er hudlegen som vurderer
om du er kandidat for
ordningen.
3. Hudlegen skriver en legeerklæring
om hvilke behandlingsmidler du
trenger.
4. Send legeerklæringen til HELFO. 5. Du må først legge ut for behand­
lingsmidlene.
6. Ta vare på kvitteringer! Et tips
kan være å ta bilde og lage et eget fotoalbum på telefonen som heter «kvitteringer». På denne måten har
du en god oversikt over alle utlegg, og du finner raskt tilbake til kvitteringene. Det er jo så fort gjort at en papirkvittering havner
i søpla!
7. Send inn kvitteringsskjema til
HELFO med vedlagte kvitteringer. Skjemaet kan sendes på papir eller digitalt.
På HELFO sine nettsider, helfo.no, kan du lese mer om ordningen, frister for innsending og ikke minst titte på de forskjellige skjemaene i PDF­ format. Et lite tips kan være å undersøke på apotek enten over disk eller på nett om apoteket har en digital løsning for å samle kvitterin­ ger på for eksempel fuktighetskremer eller bandasjer. Noen apotek har medlemsordninger hvor du kan få oversikt over dine innkjøp. Og husk: Hvis du synes det er vanskelig kan vi i PEF hjelpe deg godt på vei, det er bare å ta kontakt!
 He
Dette spørsmålet får jeg ofte, så takk for anlednin­ gen til å svare ut i Hud &
HUD & HELSE 1/2022 39
 






































































   37   38   39   40   41