Page 7 - Pasientens stemme i 60 år
P. 7

internasjonalt samarbeid og påvirkning overfor forskere og leger.
Skuespilleren var en
travel mann, og han sa
fra seg ledervervet. Elsa
Bohnstedt ble valgt som
ny leder på den første
generalforsamlingen på
Hotel Viking 20. juni
1963. Hun kom raskt i
gang med en nitid brev-
veksling for å starte
lokalforeninger rundt omkring i landet. Den første lokalforeningen ble til i Bergen 12. september 1963, men Bohnstedt hadde en strategi for å danne så mange lokale foreninger som mulig, og det skulle skje på én og samme kveld. Og slik gikk det:
12. desember 1963 møttes mennesker med psoriasis over hele landet og dannet lokale lag – og rappor- terte om det til NTB. Og dermed kunne NRK Kveldsnytt rapportere meldingen fra NTB om at det denne kvelden var stiftet 54 lokalforeninger.
På 70-tallet oppsto ideen om å arrangere dis- triktskonferanser med faglig og organisatorisk inn- hold, hvor målgruppen var forbundets tillitsvalgte på alle nivåer. De skulle være mindre format enn landsmøtene, og de ble arrangert i de årene det ikke var landsmøter. Ti-året etter, på 80-tallet, ble det opprettet fylkeslag i forbundet. Bakgrunnen for opprettelsen var at det skulle være lettere for dati- dens fylkesmyndigheter å forholde seg til ett fylkes- lag fremfor flere lokalforeninger.
1964
Sørover
Klimabehandling har alltid stått høyt i kurs i for- bundet, og allerede i 1964 fikk alle lokalforeningene tilbud til sine medlemmer om å delta på en 15 dagers tur til Rimini i Italia for å behandle sin psori- asis med sol og saltvann. Det ble starten på flere private sydenreiser etter lokale initiativ, og etter hvert ble det etablert en reisegruppe sentralt i for- bundet. De første årene var Anne Berit Johansen fra Drammen leder.
Mange savnet et billigere alternativ til soling og bading i Norge. Etter en idé fra ledelsen i lokal- foreningen i Aust-Agder, ble det sommeren 1978 etablert en sommerleir for personer med psoriasis på Hove leir på Tromøya utenfor Arendal. Det før- ste året drev Aust-Agder lokalforening leiren på dugnad. Leiren samlet både medlemmer og deres familier, og det ble en suksess.
De første fire årene sto forbundets nestleder Finn Stian Pedersen og samboeren hans, Ruth Trovatn, for ledelsen. Ruth Trovatn var sykepleier, og hun opprettet behandlingsrom og hjalp til med smøring og annen behandling.
Forbundet fikk ikke så mye i økonomisk tilskudd for å drive leiren, så takket være mye frivillig inn- sats fra deltakerne og andre ble leiren holdt i gang. Finn Stian Pedersen og Ruth Trovatn uttrykte til 25-års festskriftet om leiren at «Dette hadde aldri gått dersom vi ikke hadde hatt så mange gode hjel- pere både fra forbundsstyret og fra lokalforeningene».
Gjestene bidro sosialt, og på den musikalske siden bidro spesielt trekkspilleren Edvin A. Nilsen
1972 1974
  Elsa Bohnstedt samlet personer med psoriasis til et landsomfat- tende forbund.
     Forbundets første felles- tur blir arrangert
17. oktober 1964 arrangerer forbundet sitt første landsmøte. Navnet endres til Norsk Psoriasis Forbund
Gjennomslag for refusjon av Corticosteroid
Ullevål sykehus og Rikshospitalet i Oslo starter PUVA-behandling av psoriasispasienter
7
 Psoriasis- og eksemforbundet 60 år






































































   5   6   7   8   9