Page 10 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 10

HOVEDSAKEN KORONA
Hvem: LivSkovdahl
Men – hva er vår tid?
Mange opplever velstand og trygghet,
og ser på tidligere og pågående utvik- ling som et resultat av erfaringer, utdan- ning, arbeidsglede og stadig bedre kunnskap. Ingen har derimot sagt at dette skal fortsette uhindret.
Til ettertanke – brukte vi denne tiden godt nok, tok vi oss en pause i hverdagen for å sette pris på tilværelsen? Kanskje hastet vi ofte gjennom dagene og ble gjennom et aktivt liv av og til en del av et «bruk og kast-samfunn»? Mange har det ikke så greit og må leve hver dag med usikkerhet for hvordan den neste vil bli. Tok vi oss nok tid til å tenke godt nok gjennom hvordan vi kan fortsette å for- bruke klima, natur og de fantastiske reservene vi er vant til å se på som en selvfølge?
allergi. En samfunnsdugnad.
Da er det godt å ha en stødig organisa- sjon i ryggen, erfaringen viser at Psoria- sis- og eksemforbundet er en verdig støttespiller også på hittil ukjente are- naer. Hudportalen.no gir realistisk informasjon og råd om hvordan vi skal forholde oss til situasjonen. Alle «vond- tene» – psoriasisartritt med flere. Hvem kan være i risikogruppen? Hva med medisinering underveis, behandling, råd og info fra myndighetene – kort sagt en trygg veiviser i et for oss, nytt terreng.
Sist, men ikke minst vil jeg nevnte over- sikten og tilgangen til alle våre likeper- soner som er en ressurs og som kontinu- erlig gjør et ganske usynlig arbeid utad. En likeperson er også en god lytter om en nødvendig og pålagt ensomhet i iso- lasjon blir for belastende i lengden. Et lite anker i urolig sjø.
Hva:
Hvor:
Kroniker, har psoriasisartritt. Tillitsvalgt i Psoriasis- og eksemforbundet, sentralstyremedlem og likepersonkoordinator
Fredrikstad
10 HUD&HELSE 2/2020
Kronikeren:
–Deterentidforalt
Tekst: Liv Skovdahl, kroniker og tillitsvalgt i Psoriasis- og eksemforbundet
 Slik er det også med tragedien som rammet oss våren 2020, med påfølgende unntakstil- stand i Norge. En tilstand i landet som de eldste i sam- funnet har opplevd tidli- gere. De kan fortelle om ufred og mangel på det meste. Men også om godt samhold og vennskap som ble styrket gjennom å ta vare på hverandre i en van-
skelig tid.
For de fleste av oss gir denne tiden en følelse av uvirkelighet. Uvirke-
lighet med stillheten som vi alle våknet til en morgen i mars,
Vi fikk en bråstopp, og følelsen av utrygghet ble også en realitet når det kommer til våre egne diagnoser. Spørs- målene som meldte seg for mange, skapte mye engstelse for ukjente pro- blemstillinger.
Nyhetsbildet viste alvorligheten i en ny verden og fikk oss alle til å slutte opp om en form for liv hvor det viktigste var isolasjonforåbryteenfarligkjede.Kro- nikere og andre med sykdom og nedsatt immunforsvar fikk ekstra instruks. Dette medførte et stort ansvar og klarla igjen viktigheten av å spille på lag både for å beskytte oss selv, men også for å unngå å
skade andre som kanskje er sva- kere og har mindre mot-
 etter at myndighetenes sikkerhetsrutiner ble iverksatt med stenging av mange viktige funk- sjoner i samfunnet. En stor stillhet med en bak- grunn som de færreste har forestilt seg kunne skje i vår tid.
«For de fleste av oss gir denne tidenenfølelseav uvirkelighet»
standskraft mot sykdom. Mangt og mye er under endring som følge av denne annerledestiden. Fokus på håndvask og håndsprit for å redusere smittefare – mindre infeksjonssykdommer, mindre forurensing, mindre
 







































































   8   9   10   11   12